Ruime zege in en tegen Apeldoorn (Meesterklasse)

Groningen grijpt één van de laatste kansen

De ruime uitslag doet een gemakkelijke wedstrijd vermoeden, maar dat was absoluut niet het geval. Tot een uur of 16.00 leek de wedstrijd zich grotendeels via de wit-zwart verdeling te verlopen. Al onze witborden stonden prima, maar de zwartborden baarden zorgen. Het team dat met zwart zou scoren zou de wedstrijd winnen. Brandenburg en Rotstein zetten ons betrekkelijk snel op een 2-0 voorsprong. Daan Brandenburg kon tegen Kabatianski een pion winnen, maar koos voor een andere optie, die ook snel uitbetaalde. Ook Arkadij Rotstein koos voor de voorzichtige aanpak. Hij kende tegenstander Kuipers niet, maar had vooraf van Tiviakov de tip gekregen om het positioneel aan te pakken. Langzaam ontwikkelden zich de contouren van een koningsaanval en met een thematisch stukoffer haalde Rotstein het punt binnen. Op borden 7 en 8 viel de beslissing vrijwel gelijktijdig. Joop Houtman had een gaatje teveel in zijn stelling. Toen de stukken van Hachijan zich allen op f6 richtten was het pleit beslecht. Dit werd gecompenseerd door buurman Erik Hoeksema. Vaak heeft hij zwart vanwege zijn rotsvaste reputatie met die kleur tegen sterke tegenstanders, maar dit keer mocht hij met de witten. Hij snoepte een 1e pionnetje, een 2e, en een 3e, en passant de tegendreigingen parerend, met een mooie overwinning tot gevolg.

De wedstrijd werd beslist toen Joost Wempe de 4e witpartij tot winst voerde en Alexander van Pelt met zwart Arthur van de Oudeweetering te grazen nam. Dit laatste betekende de eerste meevaller met zwart. Lange tijd leek Alexander het moeilijk te hebben en het kostte ook erg veel tijd. In de opkomende tijdnood wist hij zich uit de stelling los te wurmen. Toen Van de Oudeweetering – inmiddels ook in tijdnood – niet de beste voortzetting koos, was onze man uit Winschoten er als de kippen bij om het punt te pakken. Iozefina Paulet had het ondertussen niet kunnen bolwerken tegen Merijn van Delft. Met de tussenstand van 5-2 was het echter beslist. Sergey Tiviakov streed nog voor het volle punt, maar kon niet verliezen, en Michael Riemens had een gezonde pion meer, en had ook minimaal remise. Michael was het eerste klaar. Hij had in de opening brutaal een pionnetje meegesnoept, maar Siebrecht had duidelijk compensatie en sloeg Michaels remiseaanbod in eerste instantie dan ook af. In tijdnood hield Michael zijn zenuwen in bedwang. In het resterende eindspel had Michael kunnen proberen zijn pluspion te verzilveren, maar hij vertrouwde Siebrecht de verdediging wel toe. Uitstekende partij en de matchwinnende remise was een feit.

De partijen op borden 1 en 2 gingen door tot vlak voor 19.00 uur. Sergey Tiviakov kreeg net als een week eerder in het Schaakfestival Groningen tegen Bok opnieuw het Jaenisch voorgeschoteld door Roeland Pruijssens. Een pion achter staan tegen Tiviakov is geen pretje. Ergens meende Sergey wel beter gemist te hebben, maar het resterende eindspel bleek in de praktijk te lastig om te winnen. Het verdient wel aanbeveling dat spelers en arbiters nog eens goed kijken naar hoe een remiseclaim door herhaling van zetten ingediend moet worden, want een foute claim leverde Sergey in de slotfase nog twee extra minuten op. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.