Geen titelnormen in Meesterklasse?

In de Meesterklasse zullen misschien geen titelnormen worden gescoord, Tea Lanchava heeft 5 uit 5 en sommige Soesters (en de hele ploeg) doen het bijzonder goed. Vanaf de vijfde ronde van de KNSB-competitie kijken we op Schaaksite terug op de prestaties van de teams, met bijzondere nadruk op de persoonlijke resultaten.

Meesterklasse

De Stukkenjagers (Tilburg) is van de ongedeelde eerste plaats verdreven, maar mag toch tevreden zijn met het gelijkspel in de Brabantse derby tegen het (gemiddeld) hoger gerate HMC Calder (Den Bosch). Al staat HMC nog steeds tweede van onder en De Stukkenjagers tweede van boven. Onderin is het dringen geblazen, Groningen haalde uit tegen Accres Apeldoorn met 7-3 een bijzonder nuttige overwinning. Vier teams staan nu op vier punten, waaronder Rotterdam dat het zeer zwak opgekomen HSG versloeg. Bij de Hilversummers was naar verluidt geen sprake van geldgebrek, maar echte afmeldingen. De landskampioen heeft van alle degradatiekandidaten op papier het zwakste programma, maar met vijf invallers zullen ze ook die wedstrijden niet winnen.

Utrecht nam de kop over door LSG in Leiden met 6-4 te verslaan. Alle onderlinge wedstrijden tussen de eerste drie (Utrecht, De Stukkenjagers en Voerendaal) staan nog op het programma.

Topscorers:

4,5 uit 5: Sergei Tiviakov en Daan Brandenburg (beiden Groningen) en Maarten Solleveld (Rotterdam)

4 uit 5: Mihail Saltaev (Voerendaal), Jan Sprenger, Anne Haast en Mark Haast (allen De Stukkenjagers), Robin Swinkels, Hans Klip en Joost Michielsen (allen Utrecht) en Frans Cuijpers (Rotterdam).

Normkansen zijn er nauwelijks, omdat er in de Meesterklasse helaas nog maar weinig toppers (als benodigde tegenstanders) rondlopen. Alleen Jan Sprenger kreeg al twee grootmeesters tegen zich en mag dus dromen van een grootmeesternorm. De kansen voor Mark Haast op een meesternorm zijn kleiner, hij moet (behalve goed scoren) dan alleen nog maar titelhouders tegen zich krijgen. Zijn zus Anne mag serieus hopen op een WGM-norm.

Eerste klassen

Klasse 1A belooft een spannende wedloop te worden tussen En Passant (Bunschoten-Spakenburg) en Braceland ESGOO (Enschede). Beide hebben negen punten en treffen elkaar in de voorlaatste ronde. De slotronde wordt centraal gespeeld in het mooie clubgebouw van En Passant. De Bunschoters versloegen De Eenhoorn zonder veel moeite. Opvallender was de ruime overwinning (7,5-2,5) van ESGOO op Ricoh Purmerend, dat zich voorafgaand aan de wedstrijd nog kleine kansen op een toppositie mocht toedichten.

In die wedstrijd won Michael Feygin van Dimitri Reinderman. Misschien nog wel opvallender waren de overwinningen van Alexander Baisakow (Elo 2076) en Jens Schulz (2033). Baisakow kwam daarmee op 4 uit 5, Schulz ziet u in onderstaande topscorerslijst terug met 4 uit 4. Esgoo lijkt ergens in Duitsland een paar spelers gevonden hebben die veel sterker zijn dan hun ratings aangeven.

In 1B wonnen de koplopers Kennemer Combinatie en Wageningen VLG Advocaten beide en staan op negen punten. Het eveneens ambitieuze Charlois Europoort, dat al punten had verloren, lijkt na de nederlaag tegen Caïssa definitief uitgeschakeld voor promotie. Caïssa zelf staat op twee punten achterstand derde en mag nog overal op hopen, omdat alle wedstrijden tussen de eerste drie nog op het programma staan.

Topscorers:

5 uit 5: Tea Lanchava (En Passant)

4,5 uit 5: Manuel Bosboom (En Passant), Harmen van den Berg (Philidor Leeuwarden), Christian Richter (Braceland ESGOO), Jan Timman en Yochanan Afek (beiden Wageningen VLG Advocaten) en Rob Duijn (Kennemer Combinatie)

4 uit 4: Erwin l’Ami (En Passant), Michael Feygin en Jens Schulz (beiden Braceland ESGOO) en Mher Hovhanisian (Charlois Europoort).

Tweede klassen

In 2A is Soest de verrassende en overtuigende koploper, na naaste rivaal MSV (Meppel) met 5-3 te hebben verslagen. VAS staat al op twee matchpunten, maar de onderlinge wedstrijd moet nog gespeeld worden.

In 2B kan er nog heel veel gebeuren, Accres Apeldoorn 2 staat voorlopig bovenaan.

Spijkenisse staat bovenaan in 2C, maar krijgt de nummers twee en drie nog tegen zich.

In 2D staan maar liefst drie ploegen met acht punten bovenaan: Venlo, Vianen/DVP en ASV.

Topscorers:

5 uit 5: Roderick Loeber (Soest) en Hugo van Hengel (van oorsprong ook een Soester, maar nu Caïssa 2)

4,5 uit 5: Reynir Helgason (Soest), Matthew Sadler (Amersfoort), Enrico Vroombout (Caïssa 2), Bart Peeters (De Pion), Erik van Eijndhoven (ooit Eindhoven, maar nu Veldhoven)

4 uit 4: Henk van Gool (Venlo).

Opvallende uitslag: Reynir Helgason (een Zweedse FM die al heel lang in Soest woont) bracht GM Dennis de Vreugt zijn tweede nederlaag toe. Matthew Sadler had in de tweede ronde remise gespeeld tegen Ivo Timmermans (Caïssa 2). Sinds de Britse grootmeester weer in de KNSB-competitie speelt, was dit zijn eerste remise, hij staat nu op 12,5 uit 13.

Derde klassen

Hier alleen de honderprocenters:

5 uit 5: Henk-Jan Evengroen (Messemaker 1847), Jos Vlaming (De Waagtoren), Wim Pool en Kees Wessels (beiden Sliedrecht), Jeroen Hekhuis (Souburg) en Thomas Henrichs (Geleen),

4 uit 4: Ivan Sokolov en Erik-Jan Hummel (beiden SISSA), Frank van der Werff (Assen), Casper Rupert (Groningen 2), Gert-Jan van Vliet (Regiohakkers), Matthijs Jansen (Middelburg) en Elmert van Veenendaal (Paul Keres 2)

3 uit 3: Loek van Wely (SISSA).

Sommige namen zullen geen verwondering wekken.

1 Comment

  1. Avatar
    Johan Hut januari 13, 2012

    Aanvulling: Henk Bernink (Braceland ESGOO) heeft ook 5 uit 5, maar dat zag ik niet direct. Hij won namelijk twee maal in het eerste team (klasse 1A) en drie maal in het tweede team (3B).

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.