Ontspannen naar top

Peter Ypma grijpt nét naast meesternorm

GOUDA * Lang was hij dé sensatie van het Chess Festival Groningen. Aanvankelijk ongrijpbaar voor de grootmeesters bivakkeerde Peter Ypma (19) tussen de profschakers, totdat hem een halt werd toegeroepen door de latere toernooiwinnaar. Hij greep net naast een meesternorm.

Bescheidenheid is zijn handelsmerk. ,,Peter is een diesel met een sterke neiging om alles naar beneden af te ronden," typeert zijn vader hem. Pronken met successen is er niet bij, het aannemen van een stoere houding evenmin. Kenners zagen in hem al jaren een groeibriljant. Inmiddels is hij te oud om nog als ‘wonderkind’ te worden beschouwd, maar een definitieve doorbraak in de nationale schaakwereld is een reëel perspectief. Een treetje hoger in de hiërarchie vindt hij prima, maar: ,,Eén ding weet ik zeker. Ik wil geen prof worden. Het lijkt me wel leuk om levenslang door te schaken op een hoger niveau, maar het moet een vorm van ontspanning blijven." Lees meer….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.