Bevrijd van bacterie

Grootmeester l’Ami werkt aan herstel van schade

WOERDEN * Vandaag speelt Erwin l’Ami zijn honderdtiende partij in Wijk aan Zee. Tijdens de jaarlijkse ontmoeting van grootmeesters, die tegenwoordig onder de naam van Tata Steel Chess Tournament wereldwijd schaakliefhebbers geboeid houdt, gaat de Woerdenaar proberen de in 2011 geleden schade te repareren. Bevrijd van een hardnekkige bacterie werkt hij opgelucht aan een frisse herstart.

Maandenlang kampte l’Ami (26) met een pijnlijke linkerschouder. Aanvankelijk werd dat toegeschreven aan de stress van het zelf spelen en het assisteren van de Bulgaar Topalov bij diens pogingen om de wereldtop te veroveren. Medische onderzoeken bleven lang zonder resultaat, maar zijn resultaten leden onder de aanhoudende irritatie. Dieptepunt was het NK, waarin hij op de voorlaatste plaats eindigde. Bij die gelegenheid presteerde hij het zelfs om eenmaal in een remisestelling op te geven. Het kostte hem bovendien zijn plaats in het nationale schaakteam.

De schaakprofessional bracht de oorzaak van zijn falen niet eerder in de publiciteit. ,,Ik hou niet van jankverhalen, maar als je het hebt over mijn teruggelopen elorating, dan ligt daar de verklaring. In die periode kwamen er heel wat kilootjes aan, want ook fittnessoefeningen waren onmogelijk." Uiteindelijk kon worden vastgesteld, dat een maagbacterie de boosdoener was. Een simpel kuurtje was daarna voldoende om weer vrij te kunnen bewegen.

De opluchting was enorm. Vier maanden moest hij, afgezien van enkele contractueel verplichte partijen in KNSB- en Bundesligaverband, het serieuze schaak laten rusten. Afgelopen week keerde hij, met zijn vrouw Alina die ook een sterke schaakster is, terug uit Stockholm. In de strijd om de Rilton Cup aldaar deed hij weer wat spelritme op. ,,Dat viel niet mee. Na een stroeve start lukte het wel aardig, maar in de zesde ronde liet ik de winst glippen tegen de latere toernooiwinnaar. Daarna was het een kwestie van de schade zoveel mogelijk beperken."

Lees meer….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.