Colunms Telegraaf Carlsen: zege en remise

Carl Kohler, woordvoerder Tata Steel voor de afdeling Europa (foto Ab Scheel)

Wijk aan Zee * Tijdens de opening van het 74ste Tata-schaaktoernooi luisterde de schaakwereld met gespitste oren naar de officiële toespraak van de vertegenwoordiger van de sponsor. Dat de economische crisis ook in de staalindustrie merkbaar is, is een gegeven maar hoe gaat de Indiase directie om met extra uitgaven, zoals een schaakevenement in Nederland? "We moeten harde beslissingen nemen, zeker in de nabije toekomst omdat we geen snelle veranderingen van de huidige situatie verwachten," was de boodschap: "maar voorlopig blijven we trots op deze happening." Dus het feestelijke jubileum volgend jaar is verzekerd maar verdere harde toezeggingen kwamen er niet.

De 42 schakers in de drie grootmeestergroepen gingen er gelijk vol tegenaan. Favoriet is natuurlijk de nummer één van de wereld, de Noor Magnus Carlsen, en hij won overtuigend van Vugar Gashimov uit Azerbeidzjan. In de tweede ronde bleef Carlsen lange tijd een totale remisestelling uitmelken tegen de Oekraïner Vassily Ivanchuk maar hij kwam er niet door. De mondiale nummer twee, de Armeniër Levon Aronian, had wel een optimale start. Hij won van zowel de Rus Sergei Karjakin als van de Amerikaan Hikaru Nakamura. Vooral in die laatste partij bleef het lange tijd onduidelijk wie beter stond maar Aronian weet als geen ander de praktische kansen ten volle te benutten. Pas in de analyse kwamen diverse discutabele punten in de strategie op het bord maar daar maalt de practicus niet om. Lees meer….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.