Schaakrubrieken 7 januari 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘De Baskische variant ’begint met:

‘Een verdwaalde topschaker vindt altijd wel ergens een gastvrij onthaal. Vugar Gashimov uit Azerbaidzjan won een jaar geleden het 53ste Torneo di Capodanno (‘kop van het jaar’) in Reggio Emilia. Natuurlijk werd hij dus in de loop van vorig jaar uitgenodigd voor de 54ste editie van dit toernooi, dat altijd rond de jaarwisseling wordt gehouden, maar later gbeurde er iets vreemds.

Half december hoorde Gashimov op het vliegveld van Peking, de stad waar hij had meegedaan aan de World Mind Games, van Vasili Ivantsjoek dat hij in Reggio Emilia vervangen was door Alexander Morozevitsj. Alle deelnemers hadden een mail gekregen waarin dat stond, alleen Gashimov zelf niet.

Hoe het kon gebeuren is op de schaakwebsites wel min of meer uitgelegd, maar die uitleg begreep ik niet, dus zal ik het hier ook niet navertellen.

Gelukkig voor Gashimov werd er gelijk met het toernooi in Reggio ook een toptoernooi in San Sebastiaan gespeeld. De organisatoren daar hoorden dat Gashimov onverwacht vrij was, scharrelden snel startgeld voor hem bijeen en haalden hem binnen.’

Hij behandelt de partij Anish Giri , Reggio Emilia 2011/2012

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Fabiano Caruana – Anish Giri, Reggio Emilia 2011-2012.

Zwart begint en wint.

Oplossing: ‘1…Pxf2 2.Kxf2 Lxf3 3. gxf3 Dh4+ 4.Kf1 Dxh3+ 5.Kf2 Dg3+ 6.Kf1 Te5 (de beste zet, maar er zijn er meer die winnen) 7. Lxf4 Dxf4 en zwart won snel.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘In Reggio Emilia zijn Sofia-regels overbodig ’ begint met:

In de hoop hun toernooi aantrekkelijker te maken, schrijven steeds meer organisatoren de Sofia regels voor. Dit strenge wapen tegen de inhoudloze remise werd bedacht door Topalovs manager Danailov en in 2005 in Sofia in de praktijk geïntroduceerd in de M-Tel Masters zeskamp. In toernooien waarin de Sofia-regels gelden is een remiseaanbod verboden. Afgezien van pat of een drievoudige zetherhaling kunnen partijen alleen onbeslist eindigen als een theoretische remisestand is bereikt.

Hoewel met de gedachte achter deze maatregelen niets mis is, zijn de Sofia regels niet tot een algemeen geldende wet verheven. Het comité van het Tata Steel toernooi is van mening dat strenge regels onnodig zijn omdat de geïnviteerde topspelers weten wat van hen wordt verwacht. Wie zich bezondigt aan lijntrekkerij kan een nieuwe uitnodiging vergeten.

Voor de volledige rubriek klik hier.

Hans Böhm

Zijn rubriek’2011 ’ begint met:

‘We sluiten 2011 af met Groningen en Reggio Emilia. De mini-tweekampen in Groningen, een confrontatie ervaring-jeugd, tussen Hans Ree en de twaalfjarige Jorden van Foreest (3-1) en Martine Middelveld en de elfjarige Anna-Maya Kazarian (3,5-0,5) gaven waardevolle informatie. Deze kinderen hebben talent en met de juiste begeleiding kunnen zij hun zwaktes gaan aanpakken en hun krachten gaan uitbouwen. De bedoeling is dat volgend jaar weer twee tweekampen worden gehouden met dezelfde jeugdspelers. Het is voor de organisatie zaak om de juiste tegenstanders te vinden, een al te groot krachtsverschil kan ook averechts werken. Het sterk bezette Open toernooi werd gewonnen door de grootmeesters Alexander Kovchan (Oek) en Robert Hess (VS) met 7 uit 9. Op een gedeelde eervolle derde plaats kwamen Sergei Tiviakov en Yaroslav Zherebukh (Oek) met 6,5 punt. Het zat de winnaars wel mee.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Deze zaterdag is er geen rubriek verschenen.

Johan Hut

Zin rubriek ’Ree leert jonge Jorden een lesje’ begint met:

“Ik deed best wel goede zetten, maar hij deed er per partij een paar betere.” Zo simpel kan de analyse van een schaakpartij zijn. Het citaat is van Jorden van Foreest, die in de dagen na Kerst in Groningen een match verloor van Hans Ree met 3-1. Van Foreest tegen Ree? Waar gaat dit over?

Het jaarlijkse kerstfestival in Groningen wordt al sinds 1963 in diverse vormen gehouden. Eerst als internationaal jeugdtoernooi, in 1972 gepromoveerd tot Europees jeugdkampioenschap, later een groot internationaal open toernooi. Naast het negenrondige toptoernooi zijn er allerlei nevenevenementen. De laatste jaren wordt er ook een tweekamp gespeeld, als kers op de taart. Twee jaar geleden mocht Robin van Kampen, die op zijn veertiende jeugdkampioen van Nederland was geworden, vier partijen spelen tegen Jan Timman, de enige die dat eerder op die leeftijd had gepresteerd.”

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Van de Limburgse schaakgrootmeester Paul van der Sterren (55) verscheen onlangs een prachtige autobiografie met als titel: `Zwart op Wit, verslag van een schakersleven. `

Een boek, met maar liefst 500 pagina’s op groot formaat, is het lezen waard. Er staan zeer veel geanalyseerde partijen in, afgewisseld met tekst. De partijen zijn goed te volgen dankzij de diagrammen die zijn opgenomen.

Van der Sterren werd twee maal Nederlands kampioen (in 1985 en in 1993). In 1993 plaatste hij zich voor de kandidatenmatches van het wereldkampioenschap door op een gedeelde tweede te eindigen in het interzonale toernooi te Biel. Helaas verloor hij in de kwartfinales van Gata Kamsky.

Bijzonder aan dit boek is dat er veel verliespartijen in staan. Interessant is dat Van der Sterren zijn gevoelens beschrijft als hij een slechte zet had gedaan en aangeeft wat het voor hem betekent om een partij te verliezen. Daarnaast is het mooi om te lezen wat er in hem omgaat als hij een partij wint. Het lijkt bijna een psychische roman. De gedachten en gevoelens voor, tijdens en na een wedstrijd die Van der Sterren onder woorden brengt, zullen herkenbaar zijn voor veel schakers.

De volgende partij uit dit boek kenmerkt zich door tweemaal in de opening of het vroege middenspel een zet van een zwaar stuk naar e2.

Paul van der Sterren – Margeir Petursson, San Bernardino 1992.

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pc3 Pf6 4. Pf3 dxc4 5. a4 Lf5 6. Pe5 e6 7. f3 c5 8. e4 cxd4 9. exf5 Pc6 (Een idee van Smyslov.) 10. Pxc6 bxc6 11. fxe6 fxe6 12. Lxc4 (Het paard weghalen is te gevaarlijk.) 12. …dxc3 13. bxc3 Da5?

14. De2!! Dxc3+ 15. Kf1 Dxa1 16. Dxe6+ Kd8

17. Ke2!! Dxa4 18. Td1+ Dxd1+ 19. Kxd1 Lc5 20. Df7! Te8 21. Dxg7 Pd7 22. Lf7 Tf8 23. Le6 Pf6 24. Db7 Te8 25. Dxa8+ Kc7 26. Lf4+ en 1-0.

Zwart op Wit, verslag van een schakersleven door Paul van der Sterren, 500 blz., € 29,90, Uitgever: New in Chess.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5679 voor beginners en B5679 voor gevorderden.

A5679 Zwart aan zet wint,hoe?

B5679 Zwart aan zet wint, wat is sterk?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.