De Telegraaf schaakrubriek 14 januari 2012

Hans Böhm

Reggio Emilia en Wijk aan Zee

Gisteren vond de feestelijke opening plaats van het mooiste toernooi ter wereld: het Tata-schaakevenement. Dat zal de komende weken een volle bron van schaaktechnische hoogstandjes, dramatische voorvallen en bijzondere randverhalen opleveren. Met zo’n twee duizend deelnemers uit alle werelddelen, van zwakke clubspeler tot absolute wereldtopper, is er altijd wat te beleven. Er zijn natuurlijk wat smaakmakers en een daarvan is Anish Giri. Hij is nog scholier met zijn zeventien jaar maar hij speelt als een prof. Zijn laatste toernooioverwinning was een sterk bezette dubbelrondige zeskamp in het Italiaanse Reggio Emilia, dat precies in de kerst- en nieuwjaarsvakantie viel. Anish begint het toernooi op papier als zwakste, in volgorde van Elo-rating: 1. Ivanchuk 2775 2. Morosevich, Nakamura 2760 4.Vitjukov, Caruana 2730, Giri 2715.

Anish begon matig met 1 uit 4 en we vreesden even voor een terugslag in een ongekende succesreeks die al vier jaar duurt. Dan zou er nog niets aan de hand zijn, want er komt volgens de wetten van de logica ooit een terugslag (what comes up, must come down), maar Anish vond kennelijk dat dat moment nog niet aangebroken was. Hij hervond zich en finishte met vijf uit zes, een superscore op topniveau die alleen behaald wordt door de allersterksten. Het eindresultaat was zelfs voldoende voor de ongedeelde toernooiwinst! Vorige week bespraken we al twee van zijn vier winstpartijen, op Ivanchuk en Caruana, vandaag de andere twee.

Diagram 1

Giri – Vitjukov, ronde 8, na 18..Ta-c8

Wit heeft in de openingsfase een kwaliteit en een pion geofferd voor een superieure stelling. Al zijn stukken zijn actief. De zwarte stukken staan slechts ter verdediging want De3 is eerder een aanvalsobject dan dat zij zelf iets kan aanvallen. Daar komt nog bij dat de zwarte koning is opgesloten. Maar biedt het stellingvoordeel genoeg compensatie voor de materiele achterstand? Wit gaat volledig in lijn met de geest van de stelling door met het uitvergroten van zijn activiteit.

19.f5! exf 20.e6! Dxe6 21.Dxg7 Dxd6 22.Dxh8+ Df8 23.Dxh7 Kd8 24.Lxf5 Lxf5

en al doende is het materiële evenwicht weer hersteld en heeft wit groot positioneel voordeel. Ik weet niet in hoeverre dit totale concept in de voorbereiding is bedacht maar ook Kasparov won vele partijen vanuit de voorbereiding.

25.Dxf5 Kc7 26.c4! Kb6 27.Tb1!

Wit wil de aanvalskansen behouden en gaat liever niet over naar een toreneindspel.

27…b4 28.a5+ Kc7 29.c5

waarmee de b4-pion is losgeweekt en naar believen kan worden opgehaald. Daarna kan wel worden overgegaan naar een vereenvoudiging door stukkenruil.

Tb8 30.De5+ Kc8 31.Df5+ Kc7 32.Df4+ Kc8 33.Txb4 Txb4 34.Dxb4

en met zijn pluspion en een veilige koningspositie won wit op de 54-ste zet. Heel indrukwekkend allemaal, net zoals de overwinning in de daaropvolgende ronde.

Diagram 2

Nakamura – Giri, ronde 9 na 32.Tg-d1

Wit heeft het moeilijk met al die losse pionnen op de koningsvleugel. Verder dreigt zwart met d4 op te rukken dus dacht wit met zijn laatste zet dat te voorkomen.

32…d4!! 33.cxd4 cxd4 34.b3

als hij de aangevallen Le3 weghaalt, valt de toren binnen op e2. Het knappe van zet 32 is dat Anish het kwaliteitsoffer hier al had gepland.

34…dxe3 35.bxc4 exf2 36.Tf3 Te1 37.Kc1 Ld4

Er is sprake van een totale opsluiting en zetdwang! Wit doet nog wat zetten die niet direct verliezen en stelt de executie alleen maar uit.

38.c3 Le3+ 39.Kc2 f5 40.a4 a5 41.c5 Lxc5

wit geeft op want 42.Kd2 Le3+ doet niets. Ook een heel overtuigend winst op een andere wereldtopper.

Eindstand Reggio Emilia 2011/2012

1. Anish Giri 6/10 2. Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Alexander Morosevitsj 5,5 5 Vassily Ivanchuk 4,5

6. Nikita Vitjukov 3

Dit was voorlopig de mooiste overwinning uit de succesreeks van Anish. Als hij in Wijk aan Zee weer excelleert dan overtreft hij ieders verwachting.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.