Aronian behoudt leiding

Levon Aronian (foto Ab Scheel)

Wijk aan Zee * In de tiende ronde van het Tata-toernooi hield Levon Aronian zijn koppositie vast door een goede overwinning op Anish Giri. De enige die hem nu nog kan bedreigen is Vassily Ivanchuk, die David Navarra kansloos liet. Loek van Wely maakte op indrukwekkende wijze zijn tiende remise. Na een uurtje spelen en 21 zetten schudden Nakamura en Carlsen elkaar de hand. Beiden blijven daardoor wel meedraaien aan de kop, maar zij deden met die remise ook afstand van nog een reële kans op toernooiwinst.

De meeste aandacht ging uit naar de partij Giri-Aronian. Zoals gebruikelijk hanteerde de Armeniër agressief openingsspel. In een boeiende en gelijkwaardige stelling begon Giri te schutteren (19.Dg3) en Aronian liet vervolgens haarfijn zien waarom hij tweede op de wereldranglijst staat. In een sterk en kunstzinnig doorgevoerde aanval die tot de slotzet duurde won hij verdiend.

Loek van Wely stond de hele partij tegen Teimur Radjabov (foto rechts) met de rug tegen de muur. Maar hij heeft wel tien levens want alle positionele en directe aanvalsdreigingen ving hij deskundig op. Met zijn laatste zet, die vergezeld ging van een remiseaanbod, blunderde Radjabov feitelijk maar Van Wely had zolang zitten verdedigen Lees meer….

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.