HDC Media schaakrubriek 21 januari 2012

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Vrolijke start voor Goudriaan

De eerste ronden van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee waren voor de Nederlandse deelnemers aan de drie grootmeestergroepen hoopgevend. In de hoogste groep zorgde Anish Giri voor een enorme stunt door in de eerste ronde met zwart van Boris Gelfand te winnen. Gelfand mag later dit jaar een match spelen tegen Vishy Anand om de wereldtitel! In de B-groep begon ook Erwin l’Ami met een overwinning op een hoger ingeschaalde speler. Maar dat was landgenoot Sergei Tiviakov, dus geen reden om het rood-wit-blauw te hijsen. De Nederlandse mastodont Jan Timman, net zestig geworden, had zich bereid verklaard in de B-groep te spelen. Voor de A-groep komt hij niet meer in aanmerking, maar is de tweede groep ook niet te hoog gegrepen? Nee, bleek in de eerste ronden. Maar nu ligt de krant van zaterdag op de mat en verklap ik het geheim dat deze rubriek altijd een paar dagen eerder wordt geschreven. Voor de actuele standen verwijs ik dus naar de sportpagina. Op dit moment en op deze plaats haal ik er gewoon wat leuke dingen uit.

Als partijen kies ik aan het begin van dit toernooi voor twee uit de grootmeestergroep C. De 21-jarige Etienne Goudriaan, tweedebordspeler van De Toren uit Arnhem, plaatste zich via de hoogste amateurgroep voor de elite. Die C-groep speelt wel in dezelfde ruimte als de A- en B-groep. Goudriaan zei al na een paar ronden dat hij het een fantastische ervaring vond dat hij ook gewoon langs de borden van Carlsen en Aronian mocht wandelen. Hij is de laagst gerate van de veertien spelers, maar trof de opmerkelijke loting dat hij in de eerste drie ronden de nummers dertien, twaalf en elf ontmoette. Dat leverde hem twee en een half punt op. Goudriaan is een creatieve speler, maar kiest niet voor agressieve openingen. Dat is verstandig, want in agressieve openingen is veel bekend. Goudriaan begint rustig en laat het vervolgens allemaal gebeuren.

Goudriaan-Schut

1.e4 c5 2.Pe2 d6 3.g3 g6 4.Lg2 Lg7 5.c3 e6 6.d4 Pe7 7.dxc5 dxc5 8.Dxd8+

Niet de zet van een groot aanvalsspeler, zou je denken.

8…Kxd8 9.Pa3 Pbc6 10.Pb5 Pe5 11.0-0 Ld7 12.Td1 Pc8 13.f4 a6 14.Pa3 Pc6

Goed, de witte plaaggeest Pb5 is verdreven. Nu nog Kc7 en het valt allemaal nog wel mee voor zwart, zou je denken.

15.Le3 b6 16.e5 Kc7 17.b4 cxb4 18.cxb4 Lf8

19.b5

Vanaf nu zijn de problemen voor zwart onoverkomelijk. Na 19…Lxa3 20.Txd7+ Kxd7 21.Lxc6+ komt wit een stuk voor.

19…Le8 20.Td3 axb5 21.Pxb5+ Kb7 22.Pec3 P8a7 23.Tb1 Pxb5 24.Pxb5 Txa2 25.Pd6+ Lxd6 26.exd6

Zwart geeft het op, simpelweg vanwege de dubbele dreiging Txb6 en d7.

Goudriaan-Ootes

1.d4 Pf6 2.Pf3 g6 3.c4 Lg7 4.Pc3 0-0 5.g3 d6 6.Lg2 Pbd7 7.0-0 e5 8.e4 c6 9.Tb1 Da5 10.b4

Die zet wilde Goudriaan waarschijnlijk toch al spelen.

10…Dc7 11.h3 a6 12.Le3 exd4 13.Pxd4 c5

Een lelijke zet, maar Ootes is er de schaker niet naar om rustig af te wachten.

14.bxc5 Pxc5 15.Pb3 Le6

Een blunder waarna wit meteen kan toeslaan.

16.e5 Pfd7

Want na 16…Pxb3 17.exf6 blijft wit een stuk voor.

17.exd6 Dc8 18.Pd5 Lxd5 19.Dxd5 Pxb3 20.Txb3 Pe5 21.Tc1

Zwart geeft het op. Het duurt niet lang meer voordat zijn b-pion valt, waarna de witte pionnen doorstoten.

Voor amateurs zijn er in Wijk aan Zee vele tienkampen en vierkampen, maar ook speciale groepen. Zo is er al decennialang een Nederlands kampioenschap voor parlementariërs. Toen de sterkste schakers onder hen hun politieke carrière beëindigden, werd daarnaast een groep voor ex-parlementariërs gesticht. Die werd meestal gewonnen door Jan Nagel. Wijlen Henk Vonhoff zei eens: “Beschamend voor het huidige parlement dat de fakkel door oud-parlementariërs wordt gedragen.” Vorige week grapte Nagel dat hij voor de derde keer een politieke partij (50PLUS) had opgericht om het oorspronkelijke toernooi weer nieuw leven in te blazen. De Hilversummer zit weer in de Eerste Kamer en nam het op tegen onder anderen Eric Smaling, senator van de SP en voorzitter van het Max Euwe Centrum. Na zo’n dertig jaar geleden twee keer eerder parlementair kampioen te zijn geweest, behaalde Nagel vorige week zijn derde titel. Verwijzend naar het feit dat je voor een overwinning je tegenstander nodig hebt, gaf hij als afsluitend commentaar: “Al met al beschouw ik de SP langzamerhand als een zeer bevriende partij.”

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.