Prijzenpot Wijk aan Zee prooi voor schaakamateurs

Overzicht grote zaal tienkampen (foto Ab Scheel)

GOUDA* Indrukwekkender dan ooit tevoren manifesteerden de deelnemende schaakamateurs uit het Groene Hart zich tijdens de tienkampen van het Tata Steel Chess Tournament. Driekwart van de 34 regiorepresentanten deed in Wijk aan Zee een greep uit de prijzenpot. Acht van hen promoveerden zelfs naar een hogere klasse.

Woerden, Gouda en Alphen boekten de grootste successen. Woerdenaar Sten Goes pakte op niveau twee een eerste plaats en mag het volgend jaar gaan proberen in de eerste klasse, die direct volgt na de grootmeestergroepen met professionele spelers. In zijn groep speelde ook Ed Roering uit Oudewater een rol van betekenis, maar hij kwam een half punt tekort om dezelfde status te verwerven. Plusscores op dit niveau boekten ook de Messemakerspelers Ben van Geffen en Guido Royakkers.

‘Bingo’ was het vooral in de derde klasse. In 3B deelden Frans Bottenberg en Kees Brinkers (beiden Gouda) de eerste plaats na een onderlinge remise in de zenuwslopende slotronde. Marcel Schroër (Woerden) eindigde in 3I bovenaan, met dank aan Ed Oosterlaken (Oudewater) die zijn belangrijkste concurrenten uitschakelde. Oosterlaken legde zelf met 6 uit 9 beslag op de derde plaats.

Rudolf Kat (Alphen) torende in de vierde klasse met 6,5 punt hoog boven de concurrentie uit. Opvallende – bronzen – prestaties leverden hier verder Jeroen Eijgelaar (Bergambacht) en Carl Schoor uit Woerden. Een klasse daaronder eiste ook Gouwenaar Henk van der Wösten een eerste plaats op, al struikelde hij na de rustdag (ingegaan met voorsprong) enkele malen. Mirza Bro uit Mijdrecht werd ook groepswinnaar. Jeroen Frijling (Alphen) en Sjaak Oosterlaken (Schoonhoven) schaakten zich naar een derde plaats.

In de zesde klasse slaagde Kees Vellekoop uit Gouda erin in zijn poule ongedeeld eerste te worden. Goede resultaten op dit niveau (5 punten) behaalden ook Hans Krol (Gouda) en Pia van Rossum (Woerden). Plusscores werden verder genoteerd voor Aldo Oxener (Woerden), Ab Scheel (Gouda) en Edgar Reibel (Haastrecht).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.