Schaakrubrieken 14 januari 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Giri en de spermatozoën ’begint met:

´Het was wel jammer dat ik vorige week net niet de laatste ronde van het toernooi in Reggio Emilia kon meenemen, want anders had ik de overwinning van Anish Giri al een week geleden kunnen vieren.

Hij had de laagste rating in dat toernooi en hij won het. Zijn eerste overwinning in een toernooi met mensen van de wereldtop.

Aan het begin van de laatste ronde stond Giri gelijk met Alexander Morozevitsj en Hikaru Nakamura. In die laatste ronde speelde hij remise met Fabiano Caruana. Giri was aan de partij begonnen met een ferme wil om te winnen, maar hij dacht dat hij zijn voordeel had laten glippen. Achteraf zag hij dat hij ook in de slotstelling nog in het voordeel was, maar achteraf zie je veel. Schakers hebben het tegenwoordig over Captain Hindsight, de superheld uit de televisieserie South Park die altijd klaar staat om rampen te voorkomen die al gebeurd zijn.´

Hij behandelt de partij Hikaru Nakamura – Anish Giri , Reggio Emilia 2011/2012 .

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Kiril Georgiev – Mihailo Stojanovic, Montenegro 2011.

Wit begint en wint.

Oplossing: ‘1.Pg4 Dxf4 2.Pxf6+ Dxf6 (of 2…gxf6 3.Dh7+ Kf8 4.Txe7 Le6 5.T1xe6) 3.Dh7+ Kf8 4.Dh8+ Pg8 5.Dxg8+ Kxg8 6.Txe8+ Txe8 7.Txe8 mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Volkomen onverwachte overwinning ’ begint met:

We moeten een tijdje terug in de historie om een toernooizege van een Nederlandse schaker te vinden die vergelijkbaar is met de triomf van Anish Giri in Reggio Emilia. In 1994 won Jeroen Piket in Dortmund vóór onder anderen Karpov, Timman en Kortchnoi. Een jaar later was Jan Timman in het Donner memorial in Amsterdam de laatste Nederlander die in een elitetoernooi de wereldtop achter zich hield.

Het aardige van Giri’s succes was dat het zo volkomen onverwacht kwam. Het was knap dat hij na een slecht begin (1 uit 4) zich wist op te richten en in de volgende ronden met uitstekend spel een serie van 4,5 uit 5 afleverde. Maar voldoende om het toernooi te winnen was dat niet. Daarvoor was hulp van anderen nodig.

Bij het ingaan van de slotronde deelde Giri de eerste plaats met Nakamura en Morozevich. Toen zijn eigen partij tegen de Italiaan Caruana in remise eindigde, leek de gedeelde tweede plaats het hoogst haalbare. Morozevich stond beter tegen Vitiugov en Nakamura had een licht inferieure, maar verdedigbare stelling tegen Ivanchuk.

Voor de volledige rubriek Lees meer.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Reggio Emilia en Wijk aan Zee ’ begint met:

Gisteren vond de feestelijke opening plaats van het mooiste toernooi ter wereld: het Tata-schaakevenement. Dat zal de komende weken een volle bron van schaaktechnische hoogstandjes, dramatische voorvallen en bijzondere randverhalen opleveren. Met zo’n twee duizend deelnemers uit alle werelddelen, van zwakke clubspeler tot absolute wereldtopper, is er altijd wat te beleven. Er zijn natuurlijk wat smaakmakers en een daarvan is Anish Giri. Hij is nog scholier met zijn zeventien jaar maar hij speelt als een prof. Zijn laatste toernooioverwinning was een sterk bezette dubbelrondige zeskamp in het Italiaanse Reggio Emilia, dat precies in de kerst- en nieuwjaarsvakantie viel. Anish begint het toernooi op papier als zwakste, in volgorde van Elo-rating: 1. Ivanchuk 2775 2. Morosevich, Nakamura 2760 4.Vitjukov, Caruana 2730, Giri 2715.

Anish begon matig met 1 uit 4 en we vreesden even voor een terugslag in een ongekende succesreeks die al vier jaar duurt. Dan zou er nog niets aan de hand zijn, want er komt volgens de wetten van de logica ooit een terugslag (what comes up, must come down), maar Anish vond kennelijk dat dat moment nog niet aangebroken was. Hij hervond zich en finishte met vijf uit zes, een superscore op topniveau die alleen behaald wordt door de allersterksten. Het eindresultaat was zelfs voldoende voor de ongedeelde toernooiwinst! Vorige week bespraken we al twee van zijn vier winstpartijen, op Ivanchuk en Caruana, vandaag de andere twee.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een tweezet van Dyachuk, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Aronian – Carlsen klik hier.

Johan Hut

Zin rubriek ’ Enorme stunt van Giri in Italië ’ begint met:

Waar gaat de opmars van Anish Giri eindigen? In een paar jaar is hij doorgestoten naar de wereldtop, per 1 januari staat hij op plaats 28. Het is lang geleden dat een Nederlander zo hoog stond en Giri is pas zeventien. In 2008 won hij het HSG Open in Hilversum, een modaal Nederlands zomertoernooi. In 2009 werd hij grootmeester en Nederlands kampioen. Een jaar later won hij de B-groep van het Corustoernooi in Wijk aan Zee, voor wereldtoppers als Naiditsch en Harikrishna. In datzelfde jaar won hij het Sigemantoernooi in Malmö. Vorig jaar scoorde hij netjes vijftig procent in de A-groep in Wijk aan Zee, tussen de absolute wereldtop, en werd hij weer Nederlands kampioen, met een enorme overmacht. Allemaal spectaculair voor een tiener en tot nu toe merkte niemand op dat Giri nog geen supertoernooi had gewonnen. Nou ja, Corus-B, dat was toch super? Maar een elitetoernooi winnen, boven de groten der aarde, nee, dat zou misschien iets zijn voor over een paar jaar.

Vorige week deelde Giri in Reggio Emilia (Italië) echter een enorme dreun uit, die ook buiten Nederland grote indruk maakte. In een dubbelrondige zeskamp begon hij met twee remises en twee nederlagen tegen Ivantsjoek, Morozevitsj, Vitiugov en Nakamura. Nou ja, dat is me dan ook een rijtje. Niemand keek raar op van Giri’s magere score. In de vijfde ronde sloeg hij voor het eerst toe.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Nederlands kampioen Anish Giri, het 17 jarige supertalent, scoorde vorige week zijn grootste succes. Hij won het grootmeestertoernooi in het Italiaanse Reggio Emilia. Als laagst geplaatste deelnemer wist Giri te winnen en haalde meer punten als de andere deelnemers: Ivanchuk, Morozevich, Nakamura, Vitiugov en Caruana. Ze speelden in het oude jaar en in het nieuwe jaar onderling tegen elkaar. Het 54e toernooi in Italië had dit jaar de jongste winnaar ooit.

Giri – Vitiugov

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 a6 5. Le2!? Pf6 6. Pc3 Lb4 7. e5 Pd5 8. O-O!? Pxc3 9. bxc3 Lxc3 10. La3!? Da5 11. Ld6 Pc6 12. Pxc6 dxc6 13. f4 Lxa1 14. Dxa1

Giri heeft kwaliteit en pion geofferd om een geweldige loper op d6 te hebben. Het blijkt in de partij dat de compensatie ruim voldoende is.) 14… Dd2 15. Ld3 De3+ 16. Kh1 Ld7 17. Db2 b5 18. a4 Tc8 19. f5 exf5?! 20. e6! Dxe6 21. Dxg7 Dxd6 22. Dxh8+ Df8 23. Dxh7 Kd8 24. Lxf5 Lxf5 25. Dxf5 Kc7 26. c4 Kb6 27. Tb1 b4 28. a5+ Kc7? (Slordig. Beter is 28….Ka7.) 29. c5 Tb8 30. De5+ Kc8 31. Df5+ Kc7 32. Df4+ Kc8 33. Txb4 Txb4 34. Dxb4 (Dit eindspel is gewonnen voor wit en voor Giri routine.) 34… Dh6 35. Dc4 Kd8 36. h4 f5 37. Dd4+ Kc8 38. Dc4 Kd8 39. Kh2 Ke7 40. Dd4 Dh5 41. Kh3 Dg6 42. De3+ Kd7 43. Dd2+ Ke8 44. Df4 Df6 45. Dd6 Dc3+ 46. Kh2 Dxa5 47. Dxc6+ Kf7 48. Dd5+ Kf6 49. Dd6+ Kf7 50. Dd7+ Kf6 51. Dc6+ Kf7 52. Db7+ Kg8 53. Dc8+ Kg7 54. Dxf5 1-0

Doorslag gaf de voorlaatste ronde door een winst van Giri op Nakamura.

Nakamura met wit speelde hier: 34. b3? (Giri houdt van kwaliteitsoffers en deed: 34. …dxe3! 35. bxc4 exf2 36. Tf3 Te1 37. Kc1 Ld4 38. c3 Le3+ 39. Kc2 f5 (Een positie waarin wit zich niet meer kan verroeren.) 40. a4 a5 41. c5 Lxc5 0-1

Morozevich, Nakamura en Giri stonden op 15 punten en Caruana had er 14. Alle vier konden nog alleen bovenaan eindigen. Giri speelde remise en zag zijn naaste concurrenten verliezen.   

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5691 voor beginners en B5691 voor gevorderden.

A5691 Zwart aan zet wint,hoe?

B5691 Wit aan zet wint fraai, hoe?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achter laten.