Drie Russische musketiers in Den Haag

Een groot simultaan door drie musketiers Giri, Tiviakov en Karjakin aan 120 borden! De Russische ambassade, de gemeente Den Haag en schaakclub DD organiseerden op dinsdag 31 januari een schaaksimultaan in het Atrium van het Haagse stadhuis tegen grootmeesters met een Russisch heden en verleden. Het schaakevenement werd georganiseerd ter promotie van het schaken in Den Haag en ter introductie op het Rusland-Nederlandjaar 2013. Hierin staan de Russische en Nederlandse betrekkingen centraal en zullen op tal van terreinen aan bod komen. Op een speciale website van de ambassade (www.ambru-dd.nl) waren er twaalf partijen live te volgen en was er tevens streaming video.

De Haagse wethouder voor onder meer cultuur en loco-burgemeester Marjolein de Jong gaf in haar openingsrede aan dat er toch echt een Haagse schaakvariant bestaat. Toen gaf zij zowaar een aantal zetten: 1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 e6 6. f4, de Scheveningen variant van het Siciliaans. Een trotse wethouder die nog maar eens memoreerde dat Den Haag al vroeg in de vorige eeuw een schaakstad was. De afgevaardigde van de Russische ambassaderaad vertelde in zijn openingswoorden dat onder meer schakers al Aljechin, Smyslov, Karpov etc. in Den Haag hebben geschaakt.Lees verder…

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.