Dimitri's Tata: de talenten

De twee jongste mannelijke spelers in de B-groep waren Ilya Nyzhnyk (15) en Daniele Vocaturo (22). Die zijn qua talent zijn natuurlijk van verschillend niveau: Vocaturo is top in Italie, maar waarschijnlijk geen aanstaande wereldtopper, terwijl dat laatste wel van de Oekraiener wordt verwacht, of werd verwacht misschien, toen hij als twaalfjarige al boven de 2500 had. Sindsdien is hij niet zo hard gestegen als b.v. een Carlsen of Giri in hun jeugd deden, maar hij ligt nog steeds op koers voor 2700+. Dit toernooi deed hij het in ieder geval naar behoren met 7.5 uit 13. Voor de Italiaan was het toernooi na het succes van vorig jaar (hij won de c-groep) tegenvallend: met 4.5 uit 13 was hij de slechtste man.

De beide spelers hadden net als de dames opeenvolgende lotingsnummers. Voor mij stonden ze op het programma net nadat ik twee partijen achter elkaar had verloren, en zo van een plusscore naar een minscore was gegaan… maar gelukkig wist ik het tij te keren en kwam ik door beide talenten te verslaan weer in de plus. Ik heb de partijen uitgebreid geanalyseerd, u kunt ze in de viewer naspelen, hier alvast fragmenten.

Ik was al een tijdje bezig om f4 voor te bereiden. Ik had zelfs mijn loper over om die zet te spelen:

24.Lxc5! bxc5 25.f4 Lxc3 26.Pxc3 Le6 En nu simpel chess, gewoon een pion winnen: 27.f5! Lc8 28.Dg3 Pd7 29.Txd6 Pd7 30.Kh2 en wit won.

7…c4! Een voorbereid nieuwtje. Na 8.dxc4 Dxd1+ 9.Kxd1 Le6 10.e5 0-0-0 11.Ke1 Pd7 12.b3 Lf5 won ik zowel c2 als e5 als even later ook de partij.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.