Schaakrubrieken 21 januari 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Trivia uit Wijk aan Zee ’begint met:

´Zo vaak heb ik de afgelopen week in de verslagen over het Tata Steel/toernooi geschreven over ´nummer 1´ en ´nummer 2´ van de FIDE, dat ik me soms voorstelde dat ze elkaar ook zo aanspraken. ´Agent nummer 2 , je bent een slappeling: Loek van Wely diende scherp te worden aangepakt.’ Nummer 2 verzint een smoesje terwijl het zweet hem uitbreekt – hij weet dat nummer 3 hem graag in een bak piranha’s zal gooien om zijn plaats in te nemen.

Ach nee, de vergelijking tussen de FIDE en de sinistere organisatie SPECTRE gaat niet op, al was het alleen maar omdat onze nummer 3 een keurig mens is, de veelvoudige wereldkampioen Anand.

Ik meende een nieuw technisch snufje op de computerschermen te zien, maar waarschijnlijk bestaat het al lang en is het me nooit eerder opgevallen. Al heel lang zijn er geen schaakborden meer in de perskamer. Iedereen zit voor zijn eigen schermpje en als er al geconverseerd wordt, gaat het min of meer zo:

‘Mijn Houdini geeft hier a3 voor Nakamura.’ ‘Ja, maar je hebt de gratis versie, de commerciële versie geeft toren f5.

Hij behandelt de partij Alexander Motyljov – Sergei Tiviakov, Tata Steel Wijk aan Zee.’Deze partijwerd in de B-groep gespeeld. Alexander Motyljov was in 2001 kampioen van Rusland, Sergei Tiviakov in 2008 kampioen van Europa. Het zijn dus beslist geen beginnelingen die in de ze groep spelen. Vrijwel onopgemerkt doen zij hun goede werken; alleen op Jan Timman wordt scherp gelet.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Peter Heine Nielsen – Andrei Volokitin , European Club Cup 2011.

Wit begint en wint.

Oplossing: ‘1.Lc2. Simpel. Zwart gaf op, want na 1…Pxf4 2.Dd8+ Lf8 3.Dxf6 gaat hij mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘In wijk aan Zee wordt in de wandelgangen ook gemopperd’begint met:

‘Na de partij tussen Magnus Carlsen en Levon Aronian werd gemopperd in de wandelgangen van het Tata Steel toernooi. De nummers een en twee van de ratingranglijst hadden zo’n schitterend gevecht geleverd dat sommigen klaagden over de onrechtvaardigheid van de schaakwereld. Iedereen kon volgens hen toch zien dat Carlsen en Aronian op dit moment boven de rest uitsteken, maar toch spelen binnenkort de veertigers Anand en Gelfand om de wereldtitel.

De klacht leidde tot discussies die eerder zijn gevoerd en niet alleen door schakers. Soms staan niet de sterkste spelers in de finale, of het nou om voetbal, tennis of sjoelen gaat. Het wrange bij het schaken is ditmaal dat de allerbeste zich geen kans heeft gegeven de finale te bereiken. Als Carlsen had meegedaan aan het kandidatentoernooi, zou een WK-tweekamp tussen de sterksten van twee generaties, mogelijk zijn geweest.’

Voor de volledige rubriek Lees meer.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Vechtschaak ’ begint met:

‘Het Tata-toernooi is in volle gang. Op de dorpsweide in Wijk aan Zee staat een grote witte tent en daar wordt het publiek onderhouden door een deskundige, die uitlegt waar de spelers over denken. Iedereen mag hardop meedenken en er zitten tussen de mindere voorstellen ook altijd wel een paar hele goede zetten. Die krijgen een mooi presentje, bijvoorbeeld een schaakboek waarvan de schrijver elders in het complex rondloopt of meespeelt. Aan de bar zijn de kroketten en de warme chocolademelk niet aan te slepen, kortom: het is een mooi schaakfestijn in dat winderige plaatsje aan de kust. Waar iedereen warm van wordt zijn de zware gevechten. Sommige spelers hangen erg aan de technische spelvoering, zelfs onze nummer één van de wereld, de Noor Magnus Carlsen. Als hij tactisch wordt, is dat doorgaans omdat er geen andere manier is om te winnen. Om te genieten van het uitmelken van kleine positionele voordeeltjes is een bepaald niveau vereist. Maar er zijn gelukkig ook altijd spelers die de chaos opzoeken en dat zijn de mooiste partijen om mee te beleven op ieder niveau. Zo’n typische vechtschaker is de Amerikaan Hikaru Nakamura en ook de Armenier Levon Aronian. Dus als zij tegen elkaar spelen, wordt het vanzelf genieten.’

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een driezet van Sam Loyd, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Radjabov – Gelfand Voor zijn rubriek met een tweezet van Sam Loyd, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Svidler – Kramnik klik hier.

Johan Hut

Zin rubriek’Vrolijke start voor Goudriaan’ begint met:

‘De eerste ronden van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee waren voor de Nederlandse deelnemers aan de drie grootmeestergroepen hoopgevend. In de hoogste groep zorgde Anish Giri voor een enorme stunt door in de eerste ronde met zwart van Boris Gelfand te winnen. Gelfand mag later dit jaar een match spelen tegen Vishy Anand om de wereldtitel! In de B-groep begon ook Erwin l’Ami met een overwinning op een hoger ingeschaalde speler. Maar dat was landgenoot Sergei Tiviakov, dus geen reden om het rood-wit-blauw te hijsen. De Nederlandse mastodont Jan Timman, net zestig geworden, had zich bereid verklaard in de B-groep te spelen. Voor de A-groep komt hij niet meer in aanmerking, maar is de tweede groep ook niet te hoog gegrepen? Nee, bleek in de eerste ronden. Maar nu ligt de krant van zaterdag op de mat en verklap ik het geheim dat deze rubriek altijd een paar dagen eerder wordt geschreven. Voor de actuele standen verwijs ik dus naar de sportpagina. Op dit moment en op deze plaats haal ik er gewoon wat leuke dingen uit.’

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Tweezet 782 van A. Tjunin is een miniatuur. Diagramstand: Kc8, Da1, Tc5, Lf7, Pe5,Ph8; Kg7. Het diagram had als oplossing 1. Pd7+, Kh6 2. Th5 mat. Vanuit de diagramstand zijn door de maker nog drie problemen gemaakt. Versie A is dan: loper f7 naar c4. De sleutelzet is 1. Da7+, Kh6 2. Pef7 mat, of 1. …Kf8 2. Df7 mat. Versie B wordt vanuit diagramstand het paard e5 te verwisselen met een witte pion. De oplossing is 1. e6+ en het vervolg is simpel. Versie C is vanuit B) de toren verplaatsen naar d4. Sleutelzet is 1. Tg4+ enz. Een miniatuur-vierling.

Probleem 783. G. Christoffanini, tweezet (Kb7,Dc6,Lf4,Lf7,Pe5,Pf2,b2,b4; Kd4,Dh1,Pb1,Pe3,a7,d6.) Er ligt gereed: 1. …Pd5 2. Dc4 mat en 1, …d5 2. Dc5 mat, twee ontpenningen van de dame. De sleutelzet is een zet met de gepende dame: 1. Df3! Wit dreigt 2. Pc6 mat. Op 1. …Dc1 komt 2. De4 mat. Op 1. ….Dxf3+ 2. Pxf3 mat. Interessant zijn de matverandering na 1. ….Pd5, waarop nu 2. Dd3 mat volgt, en 1. …d5, waarop nu 2. Dxe3 mat, beiden weer door ontpenningen van de dame. Het zetje 1. …dxe5 2. Lxe3 maakt het probleem compleet.

Probleem 784 G. Christoffanini, tweezet (Kh1,Tc4,Tf7,La1,Lg8,Pe5,Ph4,g5; Kd5,Td6,La8,Pc5).

Zwart kan vanuit het diagram schaak geven: 1. ….Ke6+, waarop wit met 2. Tb7 mat kan geven. Oplossing is 1. Phg6! Er dreigt 2. Pf4 mat. Op 1. …Ke6+ komt nu een matverandering, het nieuwe mat is 2. Tf3. Op 1. …Te6 komt 2. Td4 mat, op andere zetten van de zwarte toren komt 2. Td7 mat. Verder komt er op 1….Pe6 2. Pe7 mat.

Volgende week hoop ik volop aandacht aan het Tata Steel toernooi te geven. Vooruitlopend alvast twee opgaven ter oplossing. Tweezet 846 is gemaakt ter gelegenheid van het toernooi en partijstelling 847 is uit de derde ronde.

Opgave voor 847: Hoe wint wit?

846 Y. Afek, tweezet

Partijstelling, Hoe wint wit?

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5691 voor beginners en B5691 voor gevorderden.

A5691 Zwart aan zet wint,hoe?

B5691 Wit aan zet wint fraai , hoe?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.