Schaakrubrieken 28 januari 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Aronian krijgt een standje ’begint met:

´De ronde van gisteren is hier niet opgenomen maar na tien ronden van het Tata Steeltoernooi, drie ronden voor het eind, zag het er naar uit dat Levon Aronian het ging winnen. Hij stond een punt voor op Vasili Ivantsjoek, glorieus hersteld van zijn instorting in Reggio Emilia, en anderhalve punt op Magnus Carlsen en Teimoer Radjabov.

Iedere dag deelt Ivan Sokolov speciale prijzen uit voor de beste partijen van de drie grootmeestergroepen. De dagprijs in de hoofdgroep is 500 euro. Het is klein zakgeld vergeleken bij de eerste prijs van 10.000 euro, en die eerste prijs is weer klein zakgeld vergeleken bij de startgelden die de hoofdrolspelers in Wijk aan Zee ontvangen.

Toch willen ze die dagprijs graag hebben, voor de eer. Als je iets moois hebt gedaan, wil je graag dat anderen ook de schoonheid zien. Kasparov was altijd woedend als hij vond dat hij de prijs verdiend had, maar hem toch niet kreeg.

Na de negende ronde kreeg Aronian de prijs van Ivan Sokolov voor zijn zege op Fabiano Caruana, maar hij kreeg ook een standje van Ivan. Aronian moest nu maar eens ophouden om iedere dag voor de camera te zeggen dat hij slecht gespeeld had. Volgens Sokolov was het in de eerste plaats niet waar , en verder was het slecht voor het toernooi, slecht voor zijn tegenstanders en slecht voor zichzelf.

Hij behandelt de partij Levon Aronian – Fabiano Caruana, Tata Steel Wijk aan Zee.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Dejan Bojkov – Herman van Riemsdijk , Queenstown Classic, Nieuw Zeeland 2012.

Wit begint en wint.

Oplossing:’1.Tc5(om 2. Pf5 te kunnen spelen zonder op g2 mat te gaan) Dxc5 2.Pf5 Te7 (of 2…Df8 3.Lxb4) 3.d4 Dd6 (nog relatief het beste) 4.Pxd6 cxd6 5.Lxb4 en wit won snel.´

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Soms springt Houdini precies op tijd op tilt’begint met:

In 1994 voorspelde Jan Mulder in een column hoe de schaaktoernooien van de 21ste eeuw eruit zouden zien. Terwijl de grootmeesters zich het hoofd braken over de problemen op het bord, zou het publiek naar monitoren kijken, waarop de computer de zetten aangaf die eigenlijk gespeeld hadden moeten worden. Hij noemde het geen aangenaam vooruitzicht, wat ik hartgrondig met hem eens was.

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Tegenzitten ’ begint met:

Natuurlijk legt in de schaaksport de factor geluk weinig gewicht in de schaal. Wij kunnen niet winnen met twee azen of dubbel zes. Maar soms zit het mee en soms zit het tegen en dat heb je niet altijd in de hand. Bij een netballetje op een cruciaal moment wordt hoofdschuddend de hand opgestoken ter verontschuldiging, maar van binnen wordt er gejuicht. Wat is nu geluk bij het schaken? Je kunt precies in de voorbereide variant komen. Je tegenstander kan net zijn zwakste dag hebben als jij je beste dag hebt. Er gebeurt iets buitensporigs op een belangrijk moment (in de tijdnoodfase bij een WK-match Karpov – Kaparov mauwde een krolse kat;

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een tweezet van Sam Loyd, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Svidler – Kramnik klik hier.

Johan Hut

Zin rubriek ’Publiek blij met terugkeer Timman’ begint met:

Toen Jan Timman aan het begin van de eerste ronde van het Tata Steel Chess Tournament de speelzaal van De Moriaan binnenkwam, klonk er direct een daverend applaus. Het publiek had hem gemist. De toernooiwinnaar van 1981 en 1985 had in zijn nadagen (?) van 1995 tot en met 2004 onafgebroken in de A-groep gespeeld, maar was in de laatste vier jaren drie keer laatste geworden en werd toen niet meer uitgenodigd. Dat was een begrijpelijke beslissing van het toernooicomité. Voor een uitnodiging voor de B-groep was het toen nog te vroeg, dat kon je de levende legende nog niet aandoen. Timman morde en leefde enigszins in onmin met het comité.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Het jaarlijks gehouden Tata Steelschaaktoernooi in Wijk aan Zee is het grootste schaakevenement ter wereld. Vroeger heette dit het Hoogovens-, enkele jaren geleden het Corustoernooi. Dit jaar wordt het 74e toernooi gehouden. Er zijn maar liefst drie grootmeestergroepen. In de A-groep speelt mee de top van de wereld, onder anderen nummer 1 en 2, Carlsen en Aronian. Van Nederland zijn Giri en Van Wely de spelers. Na tien ronden heeft Aronian de leiding genomen met een punt voorsprong op Ivantsjoek en 1,5 punt op Carlsen en Radjabov. Giri begon het toernooi goed met een winst op Gelfand maar verloor in de 8e, 9e en 10e ronde. Van Wely speelde tot de 10e ronde alle partijen remise. Aronian versloeg in een boeiende partij in de 10e ronde Giri.

Giri-Aronian

1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 Le7 4. Pf3 Pf6 5. Lf4 0-0 6. e3 Pbd7 7. Le2 dxc4 (Het aangenomen damegambiet) 8. 0-0 Pb6 9. Dc2 Ph5 10. Le5 f6 11. Pg5

Een leuk zetje. 11. …fxg5 12. Lxh5 Ld7 (Een vreemde stelling en niet te vinden in de theorieboeken.) 13. Lf3 Txf3! (Aronian is de man van het kwaliteitsoffer. De dreiging 14. Le4 werd er mee voorkomen.) 14. gxf3 Ld6 15. De4 Lc6 16. Dg4 De7 17. Lxd6 cxd6 18. Pe4 h6 19. Dg3? (19. Tc1 is beter, de dame staat op een veld waar het paard naar toe zal moeten.) 19…d5 20. Pc3 Tf8 21. Pe2 Tf5 22. Kg2 Pd7 23. Th1 Pf8 (Dit paard maakt de zegetocht naar h4.) 24. h4 Pg6 25. f4 Pxh4+ 26. Kf1 Db4 27. Tb1 Le8 (Zwart brengt zijn laatste stuk naar de aanval.) 28. Pc3 De7 29. b4 Tf8 30. Tb2 Lg6 31. Ke1 Ld3 32. fxg5 Pf3+ 33. Kd1 hxg5 34. Dh3 Df6 35. Kc1 Lg6 36. a4 Td8 37. Pe2 e5 38. Dg4 exd4 39. exd4 Te8 40. Dd7 c3! 41. Ta2 Pe1!

Aronian maakt het schitterend af! 42. Txe1 Df4+!! 43. Kd1 De4! en 0-1.

Max Pam, 28 januari 2012

Zijn rubriek’ De bijtende kracht van de eekhoorn’ begint met:

‘Op een vrije dag in 1924, tijdens het schaaktoernooi van New York, bezocht Tartakower de dierentuin van Bronx. Daar raakte hij zo onder de indruk van Suzan, de orang-oetan, dat hij besloot zijn volgende partij aan hem op te dragen. Dus opende hij tegen Maroczy met 1.b2-b4! Na een wisselvallige strijd eindigde de partij in remise.’

(…) ‘Maar er lopen meer dieren rond in de schaaksport. Zo hebben wij het twee- en vierpaardenspel. Maar daarnaast zijn er het nijlpaard en de egel actief, terwijl in de Benoni een slang rondwaart. Ik ben er niet zeker van of ik de draak als dier moet meerekenen, maar ook die kom je onder schakers regelmatig tegen.’

‘In zijn schaakrubriek in de Huffington Post komt de Tjechische grootmeester Lubomir Kavalek met een nieuw dier: de eekhoorn – de chipmunk. Dit diertje knaagt overal kleine gaten in de stelling, niet alleen bij de ander maar ook bij zichzelf. Meestal worden die gaten niet erg gewaardeerd op het schaakbord, maar ze zijn veroorzaakt door de eekhoorn. Als voorbeeld haalt Kavalek een partij aan die vorige week is gespeeld in het Tata Steel Toernooi in Wijk aan Zee. Met zijn excentrieke opstelling boekt de witspeler een daverend succes. ( Zie de partij Nakamura – Navara).’

Hij behandelt de partijen Nakamura – Navara, Aronian – Nakamura en Carlsen – Karjakin.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5697 voor beginners en B5697 voor gevorderden.

A5697 Zwart aan zet wint,hoe?

B5697 Wit aan zet wint , hoe?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.