De noordhoek nader bekeken

De tijd is rijp dat we enkele nieuwe termen aan het schaakvocabulaire toevoegen. Schaaktermen als het centrum, de koningsvleugel, de open lijn, de zevende rij, de dolle toren, etc., zijn sinds de dagen van Steinitz ingeburgerd maar de alom bekende schaaktermen schieten tekort om alle nieuwe ontwikkelingen op het schaakbord adequaat te beschrijven. Mijn voorstel is om aan de klassieke begrippen de termen de noordhoek, de oosthoek, de zuidhoek en de westhoek toe te voegen. Met deze nieuwe termen kunnen we met slechts één enkel woord gebeurtenissen in de a8-hoek, de h8-hoek, de h1-hoek respectievelijk de a1-hoek duiden. In deze column geef ik voorbeelden van situaties waarin de term de noordhoek uitstekend van pas blijkt te komen. lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.