Schaakrubrieken 4 februari 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Intro

KNSB Quo Vadis?

‘Op deze dag, 10 februari 1996, verloor Gary Kasparov een schaakpartij van de Deep Blue computer, maar won de match. Er ging een schok door de schaakwereld, weinigen hadden dit verwacht. Een jaar later verloor Kasparov de rematch van Deep Blue. Dit had wel grote consequenties. De computer en internet zouden het schaaklandschap drastisch veranderen.

De media gingen minder aandacht besteden aan het schaaksport omdat zij dachten dat dit weleens het einde van de schaaksport zou kunnen betekenen. Ten onrechte natuurlijk.’

Aldus Hans Böhm vanmorgen op de KRO-radio.

Omdat er sinds 1996 ook veel schaakrubrieken zijn gesneuveld zijn we vanaf de start van Schaaksite.nl, twee jaar geleden, veel aandacht gaan besteden aan de nog resterende schaakrubrieken. En met succes.

Ook de georganiseerde schaaksport heeft veel te lijden gehad van deze ontwikkelingen. Het ledental bij de verenigingen daalde de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk en kon niet worden gecompenseerd door nieuwe lidmaatschappen ( Masters, SpeelZ en Internet). De daling is helaas nog niet tot staan gebracht.

Recent werd de Sportagenda 2016 van NOC*NSF aangenomen met (grote) financiële consequenties voor de KNSB. Hierover hebben we een aantal artikelen gepubliceerd. Het verheugt ons dat er veel commentaren onder de artikelen worden geplaatst.

Wij doen een oproep aan iedereen die de schaaksport een warm hart toedraagt bijdragen te leveren over deze problematiek en mogelijke oplossingsrichtingen voor te stellen. Uw bijdragen te mailen naar Dit is dan de eerste fase , de fase van verkenning en inventarisatie. We gaan er hierbij vanuit dat er geen taboes of heilige huisjes zijn.

Kerstpuzzels De Telegraaf

Hans Böhm presenteert in zijn rubriek de acht oplossingen en de vijf prijswinnaars (ieder 100 euro) van zijn Kerstpuzzels. Wij hebben in overleg met Böhm een extra prijs van 100 euro beschikbaar gesteld. De winnaar van deze prijs is J.Reiffers uit Elst (Gld).

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Krachteloze haat ’begint met:

Nog een keer over het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee, ook al is het bijna een week afgelopen en zijn daarna al weer andere wedstrijden begonnen. Het is tenslotte het mooiste toernooi van het jaar, afgezien van het kandidatentoernooi om het wereldkampioenschap dat in de tweede helft van het jaar komt.

Het leek een pikante paring - buitenstaanders lachen altijd om dat woord- in de laatste ronde. De Armeniër Levon Aronian tegen de Azerbeidjan Teimoer Radjabov. Aronian stond bovenaan, Radjabov stond een punt achter. Als Radjabov zou winnen, was hij gedeeld toernooiwinnaar.

Er kwam bij dat Radjabov eens in een interview heeft gezegd dat hij Armeense schakers haat. Zijn haat komt door de oorlog in het begin van de jaren negentig om Nagorno Karabach, een deel van Azerbeidjan dat door burgeroorlog en ingrijpen van het Armeense leger nu min of meer een autonome Armeense enclave is.

Hij behandelt de partij Magnus Carlsen – Veselin Topalov , Tata Steel Wijk aan Zee 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Carmen Voicu Jagodzinsky – Kristin Muller-Ludwig, Duitsland 2011.

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘In Wijk aan Zee fungeerden de vrouwen vooral als kop van jut ’begint met:

Met de acht geinviteerde vrouwen in het Tata Steel toernooi ging het matig. Alleen in de C-groep weerde de Duitse Elisabeth Paehtz en de Indiase Tania Sachdev zich behoorlijk met scores rond de vijftig procent. De andere zes hadden hun momenten, maar fungeerden toch vooral als kop van jut.

Teleurstellend was vooral het optreden in de B-groep van de Oekraïense Kateryna Lahno en de Litouwse Viktorija Cmilyte, twee Europese kampioenen die in het verleden vaak hebben laten zien dat ze met de mannen mee kunnen. Allebei wonnen ze in het begin van toernooi van Sipke Ernst, maar daarmee was hun kruit verschoten. Net voor de Indiase Harika Dronavalli eindigden ze op de laatste plaatsen.

Voor de volledige rubriek Lees meer.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Oplossingen Kerstpuzzels ’ begint met :

Dank voor de vele inzendingen. Als enig jurylid had ik de werkzaamheden op voorhand beperkt door de slotvraag: hoeveel punten halen drie Nederlanders in het Tata-toernooi 2012? Inmiddels weten we het antwoord: Anish Giri 4,5, Jan Timman 6, Lisa Schut 4. De prijswinnaars zaten er het dichtst bij, gefeliciteerd.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een driezet van John Brown , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Ivanchuk – Van Wely klik hier.

Johan Hut

Zin rubriek ’Bizarre score voor Sipke Ernst’begint met:

De enige Nederlander in de drie grootmeestergroepen van het Tatatoernooi die ongeslagen bleef, was de jonge Friese grootmeester Daan Brandenburg. Hij won vier partijen, speelde negen remises en werd daarmee derde in de C-groep. De leukste groep voor de Nederlanders was de B-groep. Erwin l’Ami en Sergei Tiviakov werden gedeeld vierde, Dimitri Reinderman zesde. Het is lang geleden dat in een van de groepen drie Nederlanders in de bovenste helft eindigden. Een bijzondere rol speelde Sipke Ernst, altijd wispelturig en onvoorspelbaar. Hoewel hij niet meer de jongste is (33), is zijn Elo-ontwikkeling nog steeds stijgend. Hij staat zevende op de Nederlandse ranglijst, voor l’Ami en Reinderman. Op de volgende lijst zal Ernst wel een flinke val maken. In dit toernooi behaalde hij een bizarre score waarvan je zou denken dat alleen iemand als Sipke Ernst dat zou kunnen. Van de vijf hoogst geëindigden versloeg hij er drie (Harikrishna, l’Ami en Tiviakov), tegen de vijf laagst geëindigden behaalde hij slechts een half punt. Groepswinnaar Harikrishna, die volgend jaar op het hoogste podium mag spelen, verloor tegen Ernst zijn enige partij.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Zoals verwacht heeft grootmeester Aronian van Armenië de grootmeestergroep A van het Tata Steel- toernooi gewonnen. Hij scoorde een punt meer dan de drie volgers, Carlsen, Radjabov en Caruana.

Het zag er even naar uit dat het Aronian niet ging lukken. In de elfde ronde ging hij onderuit tegen Navara. Carlsen profiteerde daarvan door in een spectaculaire partij Topalov te verslaan. Maar in de twaalfde ronde won Aronian een partij van Gelfand en hij had in de laatste ronde genoeg aan remise. De toernooiwinst was voor hem. De partij van Carlsen tegen Topalov was heel mooi. Het eerste deel vandaag, het tweede deel volgende week.

Carlsen – Topalov.

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. Lb5 + Pd7 4.c3 Pgf6 5. De2 a6 6. La4 Dc7 7.0-0 e5 (Dit blijkt een nieuwe zet te zijn.) 8.d4 b5 9. Lc2 cxd4 (De partij is Siciliaans begonnen, maar lijkt nu meer op Spaans.) 10.cxd4 Le7 11. Pc3 0-0 12. Lg5 h6 13. Lh4 Lb7 14.Tad1 Tac8 15. Lb3 (Deze loper maakt bezit van een prachtige diagonaal.) 15. ….Tfe8 (Zwart moet zijn loper dekken om zijn paard op f6 te kunnen spelen, tegelijk maakt hij veld f8 vrij voor loper en kan de toren pion e5 dekken.) 16.dxe5 dxe5 17. L g3 Lf8 18.h3 Pb6 (Pion e5 is op tijd voldoende verdedigd en het paard gaat naar c4 om o.a. de kracht van de loper van b3 in te perken.) 19. Ph4?

Carlsen lijkt wilde plannen te hebben. Hij geeft aan met deze zet zijn lastige positie op de damevleugel te laten wat het is, en op koningsaanval te gaan spelen.) 19. …Pc4 20. Pf5?! (Wie A zegt moet ook B zeggen. Pion b2 is moeilijk te dekken en Carlsen speelt met risico.) 20. ….Pxb2 21. Lh4?!

Ongelofelijk, er staat een paard en een toren in bij Carlsen. Misschien is 21. Tc1 wat veiliger, maar wat hij nu speelt lijkt op de stijl van oud-wereldkampioen Tal. Dubieuze offers op het bord creëren en hopen dat de tegenstander onder deze spanning de weerlegging niet kan vinden. Volgende week het vervolg.     

Max Pam, 28 januari 2012

Zijn rubriek ’Geweldig herstel van Aronian’ begint met:

‘Bij de traditionele slotmaaltijd –snert! – zei een stralende Aronian dat dit het belangrijkste toernooi was geweest dat hij in zijn carrière had gewonnen. Maar nu eerst iets anders: breaking news!

In het nieuwjaartoernooi van Gibraltar hebben de twee sterkste vrouwen tegen elkaar geschaakt: Judit Polgar (37) en Yifan Hou (17). Dat klinkt tamelijk gewoon, maar dat is het niet.

Al jaren is Polgar de hoogst geklasseerde vrouw ter wereld. Zij heeft een tijdje in de toptien gestaan. (Dat heet: de toptien van mensen, dat wil zeggen mannen en vrouwen). Momenteel behoort zij met een rating nog altijd bij de fine fleur. Voor het vrouwenschaak acht Judit Polgar zich te sterk. Daar doet ze nooit aan mee, hoewel ze zonder concurrentie jaren achtereen dameswereldkampioen had kunnen worden.

Maar sinds kort is er een vrouw opgestaan die zich aan Polgar kan meten. Het is het Chinese schaakwonder Yifan Hou. Zij werd inderdaad wereldkampioen bij de vrouwen, maar tegenwoordig doet zij ook mee bij de mannen. En met succes.'

Hij behandelt de partijen Yifan Hou – Judit Polgar, Gelfand - Aronian en Carlsen – Topalov.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5703 voor beginners en B5703 voor gevorderden.

A5703 Wit aan zet, welke zet wint?

B5703 Wit aan zet wint in de aanval, hoe?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.