Nog zeven spelers met 6 uit 6

Het sprookje van De Stukkenjagers lijkt ten einde, maar de ploeg staat nog steeds verrassend hoog. En Passant is nog lang geen kampioen, maar Tea Lanchava blijft wel winnen. Ook zes andere spelers hebben nog 6 uit 6. Hierbij weer het overzicht van de KNSB-competitie met de nadruk op persoonlijke scores.

Meesterklasse

Het sprookje van De Stukkenjagers lijkt ten einde, schrijft Herman Grooten elders op deze site. Zijn ploeg verloor met 3-7 van Voerendaal. Maar Voerendaal en Utrecht lijken dit seizoen de sterkste teams en De Stukkenjagers staat nog steeds verdienstelijk derde. Op matchpunten gedeeld tweede met Utrecht, de onderlinge wedstrijd staat voor de laatste ronde op het programma. In 2006 beëindigden de Tilburgers hun eerste avontuur in de meesterklasse met nul matchpunten, nu hebben ze er al negen.

Utrecht verloor de koppositie door met 4-6 te verliezen van HMC Calder, dat eindelijk op dreef komt. Uit de ‘eigen kweek’ waren er voor HMC overwinningen te noteren van Jasper Broekmeulen op Martijn Dambacher en Niels Ondersteijn op Jaap Houben. De Bosschenaren zijn nog wel in degradatiegevaar, maar wie niet? Er zijn drie ploegen met vijf punten en twee met zes. Daaronder staan HSG (vier) en BSG (één). De twee Gooise ploegen onderaan, droevig voor schrijver dezes, schaakmedewerker van de Gooi- en Eemlander. Maar van alle ploegen met zes, vijf of vier punten is HSG de enige die nog tegen BSG speelt (in de laatste ronde). Het lijkt erop dat BSG vrijwel zeker degradeert en dat er voor de andere plek nog zes ploegen in aanmerking komen. Kampioen wordt Voerendaal of De Stukkenjagers voor het eerst in hun geschiedenis of Utrecht na 1946 en 1971 voor de derde keer.

Topscorers:

5,5 uit 6: Daan Brandenburg (Groningen) en Maarten Solleveld (Rotterdam)

4,5 uit 5: Sergei Tiviakov (Groningen).

Opvallend dat de topscorers uit de middenmoters komen. Solleveld viel deze keer op met een overwinning op Sipke Ernst. Eerder was Solleveld dicht bij het grootmeesterschap. Na een verblijf in Duitsland zonder veel schaakactiviteiten is het interessant om te zien of hij dat niveau weer kan benaderen.

Eerste klassen

Klasse 1A blijft een wedloop tussen En Passant (8-2 winst op Ricoh Purmerend) en Braceland ESGOO (5,5-4,5 tegen Unitas). De Bunschoters hebben nu wel een gat in bordpunten geslagen. Verwacht mag worden dat ze in de voorlaatste ronde in Enschede op oorlogssterkte zullen verschijnen.

Kennemer Combinatie 2 en De Eenhoorn staan op de laatste twee plaatsen, maar De Eenhoorn (twee punten) krijgt de vierpunters Dr. Max Euwe en Sopsweps’29 nog tegen zich. De Haarlemmers moeten nog tegen de sterkste drie, slechts een wonder kan hun redden.

Haarlem (en omstreken) zal om die eventuele degradatie niet treuren, als Kennemer Combinatie 1 naar de meesterklasse promoveert. Die kans is in 1B wel groot na de nederlaag van Wageningen VLG Advocaten tegen Charlois Europoort. KC heeft nu niet alleen twee matchpunten, maar ook 8,5 bordpunten voorsprong op Wageningen. Zelfs met de onderlinge wedstrijd nog op het programma geeft dat een gerust gevoel.

Dat HMC Calder 2 waarschijnlijk zal degraderen wekt geen verbazing, maar dat de andere plaats gaat tussen DD, Paul Keres en Eindhoven (al hun onderlinge ontmoetingen staan nog op het programma) is droevig. Dit zijn toch vanouds geen clubs die in de tweede klasse thuishoren.

Bij het goed presterende Wageningen valt op dat er maar drie spelers boven de vijftig procent scoren en nog vier spelers precies vijftig procent. Sander van Eijk heeft 4,5 uit 6, de andere uitblinkers staan hieronder.

Topscorers:

6 uit 6: Tea Lanchava (En Passant)

5,5 uit 6: Manuel Bosboom (En Passant), Harmen van den Berg (Philidor Leeuwarden), Jan Timman (Wageningen) en Rob Duijn (Kennemer Combinatie 1).

5 uit 5: Erwin l’Ami (En Passant) en Michael Feygin (ESGOO)

5 uit 6: Jan Smeets (En Passant), Tobias Kabos (Amstelveen), Yochanan Afek (Wageningen) en Michael Wunnink (Caïssa).

Tweede klassen

In 2A blijft Soest leiden, na rivaal VAS op een gelijkspel te hebben gehouden. MSV blijft daardoor ook in de race maar Soest is nu wel huizenhoog favoriet.

In 2B kunnen nog vijf teams kampioen worden, Accres Apeldoorn 2 blijft ondanks een gelijkspel tegen Amersfoort aan de leiding.

Ook 2C is volstrekt onduidelijk, er zijn nog drie kanshebbers met Spijkenisse bovenaan.

In 2D gaan Vianen/DVP en ASV met tien punten aan de leiding, hun onderlinge duel staat voor de laatste ronde op het programma. Venlo en Veldhoven zitten op het vinkentouw.

Topscorers:

6 uit 6: Hugo van Hengel (Caïssa 2)

5,5, uit 6: Reynir Helgason en Roderick Loeber (beiden Soest), Matthew Sadler (Amersfoort) en Erik van Eijndhoven (Veldhoven).

Derde klassen

Topscorers:

6 uit 6: Henk-Jan Evengroen (Messemaker 1847), Jos Vlaming (De Waagtoren), Thomas Henrichs (Geleen) en Jeroen Hekhuis (Souburg)

5 uit 5: Erik-Jan Hummel (SISSA), Matthijs Jansen (Middelburg), Marc Lacrosse (HWP Sas van Gent 3) en Elmer van Veenendaal (Paul Keres 2).

Henk Bernink (ESGOO 2) heeft 4 uit 4, maar daarnaast 2 uit 2 in het eerste team. Ook hij behoort dus tot de zeven spelers in de gehele KNSB-competitie die een score hebben van 6 uit 6.

1 Reactie

  1. Avatar
    AbScheel 16 februari 2012

    Messemaker 1847 en de teamcaptain is trots op dit jong talent! (foto: Ab Scheel)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.