Schaakrubrieken 11 februari 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Schaken voor de kunst ’begint met:

‘Hikaru Nakamura zei over zijn kortstondige samenwerking met Gari Kasparov dat hij nooit een schouderklopje kreeg en dat hij het gevoel had dat er een gorilla van 800 pond op zijn rug zat. Hij verzachtte het een beetje door te zeggen dat dit een vaste Amerikaanse uitdrukking is, maar aardig klonk het toch niet, niet voor Kasparov en ook niet voor gorilla’s.

De Amerikaanse kunstenaar Dorothea Tanning maakte in 1989 een serie pastels die je in de geest van het surrealisme zou kunnen beschrijven als de toevallige ontmoeting van een gorilla en een fiets. Zij schreef vriendelijker over de gorilla: ‘Zijn blik, dieper dan oceanen, verder dan de planeet zelf; een blik van beschuldiging en verontschuldiging, die zich in mij, de fiets, verspreidt als een smetvlek langs gebroken lijnen van wiel en stuur, die zich verschrompelend excuseert.’ Arme gorilla.

(…)’ In januari 1945 speelde George Koltanowski in New York blindsimultaan tegen zeven grootheden van de beeldende kunst. Duchamp speelde niet mee, maar voerde de zetten van Koltanowski op de borden uit. Onder de tegenstandersw waren beroemdheden als Ernt, Tanning, en Alfred Bart, de eerste directeur van MOMA. Koltanowski won met 6,5-0,5.

Hij behandelt de partij Francis Picabia – Henri -Pierre Roché, New York 1917.

De schaakopgave deze week is een studie van Andrzej Jasik, 2000. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘1.Tb4+ Kh5 (of 1…Le4 2.Txe4+ Kf3 3.Tge8 en daar gaat 3…g4 niet wegens 4.Te3 mat) 2.Th4+ (na2.Pxg5 redt zwart zich met 2…Tg6) gxh4 3.g4+ Lxg4 4.Tg5+ Txg5 5.Pf4 mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘Wachten op een tweekamp tussen Polgar en Hou Yifan ’begint met:

‘Voorlopig heeft Hou Yifan op de ratinglijst nog een flinke achterstand op Polgar, maar ze is pas 17 en wordt elk jaar sterker. Als ze vaker in mannentoernooien gaat spelen, zou het hard kunnen gaan’. Dat schreef ik vorige week naar aanleiding van de overwinning die de 17-jarige Chinese wereldkampioen in het toernooi in Gibraltar behaalde op Judit Polgar.

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Yifan Hou en Judit Polgar ’ begint met :

Soms zaaien de feiten twijfel tussen je vaste overtuigingen. Sinds 1990 is Judit Polgar, ze was toen veertien jaar, de beste en meest talentvolle schaakster en ik dacht dat ze dat nog steeds is, twintig jaar en een man en twee kinderen later. Maar onlangs speelde Judit tegen de Chinese wereldkampioene Yifan Hou en ze verloor! Maar dat niet alleen, Hou won het gehele sterk bezette Open Toernooi op Gibraltar, dat enigszins samenviel met Tata. Hou is pas zeventien en ze versloeg enkele top-30 spelers (dus boven de elite 2700 ELO-grens): Alexei Sjirov, Viktor Laznicka en Zoltan Almasi. De vergelijking van Yifan en Polgar ligt voor de hand, twee vrouwen die historisch goed presteren.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een tweezet van Touw Bwee , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Short – Mamedyarov klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek ’Niet alleen hosanna voor Anish Giri’

begint met:

De B-groep van het Tatatoernooi was voor de Nederlanders het leukst, schreef ik vorige week. De A-groep was natuurlijk het belangrijkst. Iedereen keek uit naar de prestaties van Anish Giri en Loek van Wely.

Giri had net het supertoernooi in Reggio Emilia (Italië) gewonnen voor onder anderen Ivantsjoek en Morozevitsj. De logische vraag was vervolgens of hij ook in Wijk aan Zee een belangrijke rol tussen de wereldtop kon spelen. De opwinding hierover steeg toen Giri begon met een overwinning op Boris Gelfand, die dit jaar een WK-match tegen Viswanathan Anand zal spelen. In het vervolg won de vwo-scholier uit Rijswijk echter alleen nog van Gata Kamski (ook een enorme prestatie), maar verloor zes partijen en eindigde met vier en een half punt uit dertien partijen op de laatste plaats. Daardoor verloor hij ongeveer evenveel Elopunten als hij in Italië had gewonnen en blijft hij virtueel de nummer 28 van de wereld, wat hij per 1 januari officieel was. Natuurlijk is Giri na zijn terugkeer uit Italië niet opeens een zwakkere schaker geworden. Allerlei aspecten spelen een rol, zoals het omgaan met tegenslagen. Na een goede start verloor Giri opeens vijf partijen op rij. Meer ervaren spelers zorgen na een of twee nederlagen voor een ‘makkelijke’ remise (voor zover dat op dit niveau kan) om even op adem te komen en de zaak niet uit de hand te laten lopen. De kans dat Giri dit jaar de toptwintig van de wereld binnenkomt, blijft heel reëel.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Carlsen – Topalov (vervolg)

De schitterende partij van vorige week uit het Tata Steel toernooi 2012 tussen Carlsen (wit) en Topalov wordt voortgezet. Bovenstaand diagram is de startpositie.

21….Pxd1 (Topalov heeft geen keus. 21… g5 lijkt een manier van veilig tegenspel, maar dan kan wit met 22. Td6! Lxd6 23. Pxh6+ Kf8 24. Lxg5 het zwart, ondanks toren meer, het wit heel moeilijk maken met allerlei moeilijk verdedigbare dreigingen.) 22. Lxf6 Pxc3 (Topalov kiest voor materiële voorsprong. 22…gxf6? wordt weerlegd met 23. Pxd1 en op de volgende zet Dh5. 22. …Te6!? is een zwarte kans, na 23. Pxh6+ Kh7 24. Dh5 g6 25. Dh4 Lxh6 26. Txd1 g5 27. Lxg5 Tg6 is de zaak waarschijnlijk in evenwicht.) 23. Dg4 Lxe4 (De loper spoedt zich terug naar de verdediging tegen aanvallen van de witte paard van f5. Ook de positie van de loper op de diagonaal b1-h7 kan belangrijk zijn in allerlei varianten. Ook hier is 23. …Te6 weer een interessante optie.) 24. Pxh6+ (24. Pxg7 Kh7 25. Pxe8 Txe8 26. Td1! met de dreiging Td7 waar zwart machteloos tegen is, had ook een mooie voortgang geweest.) 24 Kh7 25. Lxf7 (Er zwermen veel vijandelijke stukken rond de zwarte koning. Toch is het hier niet duidelijk wat wit als echte dreiging heeft. Topalov wil zich bevrijden en offert zijn dame, wat lijkt op paniek.) 25…. Dxf7? (Beter is 25. …Ld3 26. Dh5 Pe2+ 27. Kh1 Pf4 en het lijkt dat wit schaakmat kan geven, maar zwart wint dit.) 26. Pxf7 gxf6 (Zwart heeft nog steeds een aanzienlijke materieel voordeel, de dame tegen toren en twee lopers. Dit weegt echter niet op tegen de onveiligheid van zijn koning.) 27. f4 Lxg6 28. Dh4+ Kg7 29. fxe5 Pe4 30. Txf6! Lc5+ 31. Kh2 Pxf6 32. Dxf6 Kh7 33. Pg5+ Kh6 34. Pe6 Txe6 35.Dxe6 Te8 36. Df6 Le7? (Geeft gewoon een pion weg.) 37. Dxa6 b4 38. Dc4 Lf8 39.g4 Kh7 40.e6 Ld6+ (Topalov staat niet goed. De witte e-pion is al te ver en de twee vrijpionnen op de koningsvleugel zullen straks ook gevaarlijk worden.) 41. Kg2 Le7 42. Dc7 (Zwart is bijna in zetdwang.) 42…Kg8 43. Kg3 Kf8 44. Df4 +!? (Beter is De5 met de dreiging Dh8 mat.) 44…Kg7 45. Dd4+ Kg8 46.h4 Td8 47. Dc4 Ld3?! (Beter is 47. …Td3+!) 48. Dc6 Lb1? 49.h5 (Direct winnend was geweest 49. Db7!) 49 … Lxa2 50. De4 Kh8 51.h6 Lf6 52.e7 Te8 53. Df4 Lg7 54.hxg7+ Kxg7 55.g5 Kg8 56. Df6 en 1-0. Een bijzondere partij, waarbij achteraf vastgesteld moet worden dat de offers van Carlsen bluf waren. Toch heeft hij gewonnen.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5709 voor beginners en B5709 voor gevorderden.

A5709 Wit aan zet wint fraai met?

B5709 Zwart aan zet , wat is winnend?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.