Schaken in beeld

Marcel Wintels, de voorzitter van de Wielerunie, maakt zich zorgen om de populariteit van zijn sport. Schakers kijken daar van op, want wielrennen is toch een van de meest uitgezonden sporten op televisie?

Maar, zegt Wintels, jongeren vinden die uitzendingen oersaai. Het probleem is volgens hem dat het wielrennen zich veel te langzaam ontwikkelt tot een moderne sport. Conservatisme voert de boventoon en remt vernieuwingen. Als voorbeeld noemt Wintels de “oortjes”, waarmee de coureurs in verbinding staan met de ploegleiders in de volgwagens. De kritiek hierop is dat de macht van de ploegleiders groter is geworden, dat de koersen veel berekenender worden gereden en dat spontaniteit en drama verdwijnen. Koersdirecties en UCI-bestuurders reageerden door de oortjes te verbieden. Wintels is het daar niet mee eens. Je zou ook gebruik kunnen maken van deze innovatie, bijvoorbeeld door de televisiekijkers mee te laten luisteren naar de gesprekken tussen de renners en de ploegleiders.

De manier waarop wielrennen op televisie wordt gebracht is volgens de de KNWU-voorzitter hopeloos verouderd. Uren lang gebeurt er vrijwel niets en wordt de tijd volgekletst door twee mannen die naar dezelfde beelden zitten te kijken als de kijkers thuis. Dat moet anders kunnen. Het moet mogelijk zijn om de emotie, de beleving en de interactiviteit van de koers over te brengen op het scherm. Een middel dat daarbij kan helpen is volgens Wintels dat renners een camera met zich meedragen, zoals ook bij auto- en motorraces wordt gedaan. Het is onlangs ook uitgeprobeerd bij het NK marathonschaatsen op natuurijs.

Wintels noemt meer mogelijkheden om het wielrennen voor de televisiekijkers interessanter te maken. De internettechniek biedt veel nieuwe kansen. Het is mogelijk een veelheid aan technische informatie in beeld te brengen, zoals afgelegde afstand, hoogteverschillen, snelheden, gemiddeldes, getrapte wattages en nog veel meer gegevens die fietsliefhebbers nu al onderling via internet uitwisselen. lees verder

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.