Het S-woord

Gert Ligterink, 24 januari 2012

Tijdens de opening sprak een journalist mij aan die voor het eerst een schaaktoernooi bezocht. Natuurlijk was hij gekomen om Anish Giri en Jan Timman een paar vragen te stellen, maar omdat die even niet beschikbaar waren, nam hij genoegen met mij. Hij stak meteen van wal: `Ik zie in het programmaboekje dat de eerste prijs 10 duizend euro is. Kunnen deze jongens van het schaken leven?’

Ik antwoordde dat Anand in zijn WK-matches miljoenen verdient en dat Carlsen dankzij zijn reclamecontracten heel aardig kan rondkomen, maar daar nam hij geen genoegen mee. `Als een speler hier geen prijs wint, krijgt hij honderd euro per punt. Dat is toch geen inkomen?’ Ik zag geen uitweg en noemde het S-woord. `Startgeld?’, vroeg mijn journalist. ‘Krijgen schakers startgeld?’

Lees meer …

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.