Schaken op School in de Europese Unie (2) Update

Schaken op School in de Europese Unie (2)

Nog tot 15 maart handtekeningen verzamelen

In mijn artikel van 2 december 2011 schreef ik over de schriftelijke Verklaring die vijf leden van het Europees Parlement op 30 november 2011 hebben opgesteld. Zie

schaaksite.nl/schaken-op-school-in-de-europese-unie

Die Verklaring houdt in het introduceren van het programma ‘Schaken op School’ in het onderwijssysteem van de lidstaten van de Europese Unie. Zie voor het programma ‘Schaken op school’:

issuu.com/kcfe/docs/chess_in_european_schools/2

Tot de deadline 15 maart 2012 kunnen de leden van het Europees Parlement de Verklaring ondertekenen. Indien de helft plus één van de parlementariërs de Verklaring ondertekent, is de Europese Commissie verplicht in alle 27 lidstaten van de Europese Unie het project ‘Schaken op School’ uit te voeren. Dat project voorziet in aandacht voor schaken op en rond scholen. Er zijn 736 parlementariërs. Dus moeten er 369 handtekeningen worden verzameld.

De stand van zaken eind januari was dat 237 parlementariërs hun handtekening hadden gezet. Van 13 tot 16 februari hebben Garry Kasparov en de president van de Europese Schaakunie, Silvio Danailov, in het Europese Parlement opnieuw een bezoek gebracht om het schaken te promoten en om parlementariërs te bewegen de Verklaring te ondertekenen.

Volgens IM Malcolm Pein hadden op 13 februari 268 parlementariërs getekend. Na het bezoek van Kasparov en Danailov zijn er aanzienlijk meer handtekeningen bij gekomen. In maart is er weer een bijeenkomst, dat is de laatste mogelijkheid.

Links de initiatiefnemer Slavi Binev, Garry Kasparov and Silvio Danailov

Volgens een mededeling van de persofficier van de Europese Schaakunie, Boyko Hristov, zijn er momenteel nog maar enkele handtekeningen nodig.

Danailov: ‘We zijn er bijna. Als de schriftelijke Verklaring is aanvaard, begint de Europese Commissie met het project ‘Schaken op school’.

Toevallig sprak ik een tijdje geleden een lid van het Europees Parlement en enkele leden van de Tweede Kamer. Het werd me duidelijk dat het toch niet zo eenvoudig is als het lijkt. Ik hoorde nogal wat tegenwerpingen:

– ‘We hebben belangrijker zaken te doen, we moeten een financiële crisis te lijf gaan’

– ‘Waar bemoeit het Europees Parlement zich mee?’

– ‘We willen af van de betuttelende voorschriften’

– ‘Minder regels uit Brussel en Straatsburg’

– ‘Nu gaat het om schaken, maar is het niet belangrijker voor de gezondheid om betere voorlichting op scholen te geven over het juiste voedingspatroon om terugkerende eetbuien tegen te gaan?’

We moeten dan ook maar afwachten of de laatste horde wordt genomen. Maar ook al lukt dat. Dan nog moet de Nederlandse schaakwereld zich niet rijk rekenen en menen dat anderen de kar wel zullen trekken. De schaakwereld zal zelf activiteiten moeten ontwikkelen, zij het dat die worden gesteund. De Verklaring is belangrijk een hulpmiddel.

Zie ook de video die ChessVibes heeft gemaakt.

www.youtube.com/watch?v=0GI4kCrJLik

Update 26 februari 2012

Uit the Week in Chess van 24 februari 2012, IM Malcolm Pein, ‘Chess in Schools Europe-wide campaign’.

Inmiddels hebben 377 parlementariërs de Verklaring getekend. Anders dan ik eerder schreef ligt de grens niet bij 379, maar bij 380. Nog drie hantekeningen dus. Het lobbywerk van IM Malcolm Pein, Stefania Matthidi en Garry Kasparov van 14 – 16 februari heeft dus veel opgeleverd.

Van 13 tot 15 maart wordt in Straatsburg het laatste lobbywerk verricht. Het doel is niet om 380, maar 420 handtekeningen te verzamelen. Van 420 gaat namelijk een sterkere politieke boodschap uit.

De modelbrief die Malcolm Pein heeft gezonden naar alle Engelse parlementariërs luidt:

‘Dear …,

I am writing to ask you to support Declaration 50/2011 on Chess in Schools which calls on the European Commission and the Member States to encourage the introduction of the program ‘Chess in Schools’ in the educational systems of the EU Member States. You can sign the declaration at the next session in Strasbourg. You should add details of your chess experience; be it in schools, clubs or with your own children and mention the benefits of learning chess such as improvements in concentration, responsibility, memory, and social skills. please keep me informed of any feedback via

Malcolm Pein

Chief Executive’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.