Uitdaging

Wij presenteren …. DE PION en DE TOREN, de twee boeken van Böhm en Afek

Wij willen onze bezoekers uitdagen om de komende maanden met ons nieuwe voorbeelden te verzamelen over de kracht en schoonheid van de pion en de toren. Hierbij willen we niet naar het (verre) verleden kijken maar ons beperken tot de periode vanaf januari 2010, de start van Schaaksite.nl Voorbeelden uit een eigen partij, uit een eigen toernooi , uit eigen composities etc. Maar grote (inter)nationale toernooien en kampioenschappen zijn ook een goede bron van nieuwe voorbeelden. Het 72ste, 73ste en 74ste Tata Steel Chess Tournament is misschien ook een bron voor mooie voorbeelden. Er worden duizenden partijen per jaar gespeeld dus hier moet iets tussen zitten. Ook de KNSB competitie en de regionale competities zijn een bron van nieuw materiaal.

Nieuw verschenen boeken ook niet vergeten. Denk b.v. aan The Art of the Endgame van Jan Timman.

Op onze site zijn de afgelopen twee jaar duizenden diagrammen gepubliceerd en daar kan ongetwijfeld ook iets tussen zitten voor onze speurders. Er is waarschijnlijk geen nieuwssite in de wereld waar zoveel diagrammen worden gepubliceerd en toegelicht.

Inmiddels hebben we al enkele inzendingen mogen ontvangen.

Mailen

Mail uw partij of stelling naar:

Rond het einde van iedere maand zullen we de ontvangen inzendingen publiceren onder vermelding van de naam van de inzender, gegevens van de schaakpartij , de studie of probleemcompositie etc.. Ter stimulering naar het zoeken van nieuwe , aansprekende voorbeelden hieronder een aantal opgaven uit DE PION en DE TOREN.

Beloning

Juni 2012 is de laatste maand van inzending. Na publicatie van de laatste ingezonden voorbeelden zullen we Hans Böhm en Yochanan Afek vragen vijf inzendingen uit te kiezen die we zullen belonen met de twee boeken uit hun serie Wij presenteren… Liefhebbers bezitten deze boeken ongetwijfeld al. Maar altijd een leuk cadeau voor familieleden, vrienden en kennissen.

Deze boeken zijn ons reeds ter beschikking gesteld door De Fontein/ Tirion Uitgevers.

Wij presenteren … DE PION

Thema : Daverende pionzetten

Uit: J. Polgar – Berges, Boedapest 2003. Wit aan zet

Thema: Alleen minorpromotie

Uit: Reshko – Kaminski, kampioenschap Leningrad 1972, wit aan zet

Thema: De pion brengt een batterij tot leven

Van Vitaly Halberstadt, gepubliceerd in Combat, 1954, wit wint

Wij presenteren … DE TOREN

Thema: De toren offert zich op

Uit: R. Bertholee – J. Polgar, Amsterdam 1990, zwart aan zet wint

Thema: Twee tegen een

M. Havel, eerste prijs, Sach 1944, wit wint

Thema: Koninklijke batterij

A. Grin, Drosha 1966, wit wint

Oplossingen in de volgende publicatie.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.