Jan Timman (3): Schakersportretten

Vandaag verscheen bij De Bezige Bij het nieuwe boek Schakersportretten van Jan Timman. Afgelopen dinsdag was Timman te zien in Nieuwsuur. Zie hier de uitzending. De reportage begint na ongeveer 46:30 minuten.

Uitgeverij De Bezige Bij, 2012, ISBN 978 90 23471448
Ook als E-boek te verkrijgen

Op de achterflap:

‘In de loop van zijn rijke carrière heeft grootmeester Timman tegenover menige grote schaker gezeten. Als geen ander heeft hij op hun handen kunnen kijken – en in hun ziel. Boris Spasski, Bobby Fischer en Garry Kasparov zijn drie van de belangrijke oudere schakers die hij in dit boek protretteert – naast jongere als Judit Polgar en Magnus Carlsen. Timman vertelt over de invloed die Mikhail Botwinnik en Mischa Tal op hem hebben uitgeoefend, zowel op als buiten het bord. Hij heeft oog en begrip voor de eigenaardigheden van de schakers, aardige en onaardige , menselijke en onmenselijke. Bijzonder indringend is het portret van Alexander Aljechin, die Timman op het spoor komt tijdens tijdens een verblijf in Lissabon, tientallen jaren na diens dood: het verhaal is tegelijk betoverend en huiveringwekkend, even magisch als precies.

Jan Timman (1951) speelde geruime tijd op het allerhoogste niveau in de internationale schaakwereld. Hij won vele toernooien en deed vele malen mee in de strijd om de wereldtitel. Zijn hoogste rating op de wereldranglijst was de tweede plaats. Hij is hoofdredacteur van New in Chess.’

Achtereenvolgens portretteert Jan Timman:

Alexander Aljechin

Mikhail Botwinnik

Bent Larsen

Mischa Tal

Boris Spasski

Bobby Fischer

Ulf Andersson

Garry Kasparov

Judit Polgar

Magnus Carlsen

Vijf van de hier opgenomen tien essays verschenen eerder, zij het in gewijzigde vorm:

Botwinnik, Tal, Andersson en Polgar in Matten en Larsen in New in Chess Magazine.

Karpov ontbreekt in het rijtje, maar in het essay over Kasparov komt hij ruimschoots aan de orde.

In de volgende aflevering een interview met Jan Timman.

Uitgeverij De Bezige Bij heeft vijf exemplaren ter beschikking gesteld voor een actie, door ons te bepalen, op onze site.

Eerdere publicaties:

Jan Timman (1)

Jan Timman (2)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.