14e NK snelschaken in Dordrecht: Joop Piket sr. glansrijke winnaar!

De 14e editie nu al weer en gezien het soepele organisatorische- en wedstrijdverloop zou je haast kunnen spreken van poepen zonder drukken (toernooidirecteur, doe nog wel even een spoedcursusje engels want dat is toch maar een beetje behelpen). Applaus Voor Timmermans en cs en voorts hulde aan het praatje van wethouder Hekking want meestal zijn die praatjes van die politiek georienteerde Bobo’s helemaal niets. Ditmaal een fraaie les Dordtsche geschiedenis en voor hen die er vandaag niet bij konden zijn; dan hebben we het in deze niet over bijvoorbeeld die vreselijk sombere geschiedenis over zeg maar een Spakenburg of Friesland of bijvoorbeeld over al die dorpen en gehuchten in de buurt van Dordrecht, zeg maar daar waar de Janssens vandaan komen. Want armoe blijft het verder natuurlijk wel en reken maar dat er bakken vol met gemeenschapsgeld richting die uithoeken moet.

Nee als we het over de rijke geschiedenis van Dordt hebben, dan hebben we het over De Opstand, dan hebben we het over een zooitje monniken die al dan niet wat vrouwvolk ter meerdere eer en glorie van de Prinsch van Oranje hebben bepoteld! Dan hebben we het over de synode, de statenbijbel en heeel veeeeeul inpolderen.

En bovenop die 500 jaar van fantastische geschiedenis is dan ergens rond 1993 een Timmermans tijdens het kakken op het geweldige idee gekomen (ja mensen, de beste ideeen ontstaan op de pot, vraag maar aan die oudste Vedder die nu ergens in 020 centrum zit te zwoegen) om samen met wat vrijwilligers zo’n fantastisch toernooi te organiseren. Echt top, superlatieven ontbreken voor zoveel deskundigheid!

En het toernooi zelf dan?

Seirawan bivakkeerde het gehele toernooi rond plek 8 t/m 15 en deed het met deze tegenvallende plek een stuk beter dan zijn mede Meesterklasseteamgenoten uit HSG 1, de familie Nagel. Jammer toch dat dit soort doorwinterde schaakgiganten tijdens zo’n onnozel blitz-toernooitje het zo laten afweten. Enfin, voer voor psychiaters, Ulfje weet er vast nog wel eentje. Yasser bleek tijdens de prijsuitreiking vanuit het niets toch de ongedeelde nr.1 envelop te mogen komen ophalen, ik heb het allemaal niet zo goed kunnen volgen, maar velen waren verrast, zelfs Yasser tijdens zijn dankwoord.

2e werd Fressinet, een soort van top 40 speler van de wereld met een soort van fret-achtig uiterlijk; sluw, spits neusje, ingevallen bleke wangetjes en niet hoger dan 1 meter 60, dat soort jongens blijft tot in lengte van dagen dit soort toernooien afstruinen want voer hebben die boy’s amper nodig; af en toe een pil erin en niet teveel kou vatten in een tochtige steeg is garantie voor vele vele jaren op de pof bij Vadertje de Gaulle.

Nummer 3 was Itturizoeziga; klein van stuk, hooguit 1 meter 45 met en een soort van bambi-uitstraling; het type jongetjes wat je in films achter een kudde lama’s aan ziet sjokken, op zoek naar zeg maar het betere en echte geluk. In werkelijkheid is dat jongmens een ongelooflijk handige snelschaker; ik was volstrekt kansloos met beide kleuren. En leuk zeg om dat zuid-Amerikaanse temperament eens als toeschouwer mee te kunnen maken; grappig al dat gemopper en die rooie wangetjes. Het toeval wil dat ik vele vele jaren geleden daar eens met 20 kilo rugzak en toen nog vriendin heb rondgesjokt en van dichtbij dit soort rooie wangen genoeg heb gezien; die van vandaag daarentegen niet want het jongmens heeft nog wel wat ‘ opvoedkundige’ stokslagen nodig.

Jaap de Jager was op de 10e plaats de hoogstgeeindigde titelloze speler. Ik heb Jaap de laatste 25 jaar niet echt meer gevolgd, helaas te druk, maar ik heb me laten vertellen dat dit soort verrassingen tegenwoordig heel normaal is. En ook Hans Bohm deed het met een gedeelde 20e plek bijzonder aardig. Grappige vent eigenlijk; toch een soort van schaakambassadeur van Nederland maar op de een of andere manier altijd mopperend en pruttelend aan het schuifelen door al die schaakgebouwen. En het binnensmonds praten neemt ook schrikbarend toe! Kan die sponsor van Eppie niet wat centjes reserveren voor een spoed-mastertje Gebarentaal?! Leuke deeltijdvariant zodat er i.i.g. nog ruimte over is om op zaterdag nog wat pecunia’s bij elkaar te ritselen.

En de Utrechtse afvaardiging?

Het was niet veel en wat dat betreft trekken we de lijn van tegenvallende sportresultaten vrolijk door, daar waar het hockey, basketbal, bridge, voetbal en ijshockey deze armzalige lijn hebben ingezet.

Pruijssers, vers gm, zeg hallo Arpad, wordt het niet eens tijd voor een nieuw systeem?, scoorde 21, veelal bij elkaar

gesprokkeld door de Janssens te verslaan.

IM Wemmers en ondergetekende eindigden gebroederlijk op de 30e plek, samen met ene JHT en in een normaal systeem zou ondergetekende dan hoger zijn geeindigd ware het niet dat resultaten behaald in een ver ver verleden schijnbaar van doorslaggevend belang zijn.

Lammens en Breukelmans moeten nog een hoop leren, iets anders kan ik er niet van maken. Jansse is de dagen zat en het leven moe en ook Kronemeijer had een meer dan zware dag.

Toch grappig dat indien je je eigen klassementen samenstelt je de nr. 3 van Utrecht bent en de nr. 2 van Amersfoort! Net een droom…

Joop Piket tijdens de prijsuitreiking (foto René Olthof)

En tot slot dan nog de best geklede man van het toernooi: Joop Piket.

Het is toch altijd behelpen om vanaf 7.15 uur in de vroege ochtend een zooitje kapotte truien te moeten aanschouwen en dit vervolgens tot diep in de namiddag. Zo niet Joop; schitterend paars jasje, keurige schoenen en dito donkerblauwe spijkerbroek. Waar haalt de man het op z’n oude dag toch vandaan? Jammer alleen dat nog iemand op deze combinatie was gekomen; ik voel me nu toch een tikkeltje aan de belegen kant…

Lukas

1 Comment

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.