Seirawan prolongeert snelschaaktitel

De veertiende editie van het Open Nederlands Kampioenschap Snelschaken in Dordrecht is gewonnen door Yasser Seirawan. Zaterdag 3 maart bleek hij met 24 punten uit 34 partijen de beste speler tijdens het sterk bezette toernooi. De in Amsterdam woonachtige Amerikaanse grootmeester won het toernooi voor de tweede maal en prolongeerde zijn titel.

Halverwege het toernooi was de Seirawan nog niet in de top tien van de ranglijst te vinden, maar in de laatst vier ronden gaf hij enkel nog een remise weg tegen de als eerste geplaatste Arkady Naiditsch. Dit leverde hem een half punt meer op dan zijn directe concurrenten, en daarmee ook de toernooiwinst.

Eerder op de dag leek de 22-jarige Venezolaan Eduardo Iturrizaga nog de grote kanshebber op de titel. Nadat hij in de laatste zes ronden (12 partijen) zes punten liet liggen, ging de titel echter aan hem voorbij. De grootmeester wist toen enkel nog aanspraak te maken op het brons. Hij eindigde net achter de Fransman Laurent Fressinet, de op een na hoogst geplaatste speler. Zowel Fressinet als Iturrizaga behaalden 23,5 punt. Op weerstandspunten trok Fressinet echter aan het langste eind.

De snelschaakmarathon trok deelnemers uit een tiental landen en ook veertig titelhouders wisten hun weg naar Dordrecht te vinden. Een van hen was Wouter Spoelman, die eindigde als beste Nederlander. Met 22 punten mengde hij zich tussen de internationale toppers. Loek van Wely, die op ratingpunten als derde werd geplaatst, kwam niet verder dan de twaalfde plek.

De beste speler uit de Drechtstreek werd, evenals in 2011, Mark Timmermans. Hij eindigde met 21,5 punt op een gedeeld twaalfde plaats.

Het Open NK Snelschaken wordt sinds 1996 jaarlijks georganiseerd door de Stichting tot Bevordering van de Schaaksport in Dordrecht. Na een pauze van drie jaar, van 2007 tot en met 2009, is vanaf 2010 de locatie Leerpark van het Da Vinci College het toneel voor de snelschaakmarathon. Het toernooi trekt jaarlijks ongeveer 200 deelnemers van over de hele wereld.

Website toernooi

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.