Schaakrubrieken 18 februari 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘Een concurrent voor Judit Polgar’begint met:

´Na de London Classic, eind vorig jaar, vroeg Nigel Short aan de organisator Malcolm Pein of hij volgende keer een ander baantje kon krijgen. Short had iets beter gespeeld dan in de twee voorafgaande jaren, toen hij op de laatste plaats was geëindigd, maar het dagelijks gevecht met wat hij de ´2800 club´ noemt, wilde hij niet meer aangaan. Pein huurde hem graag in als commentator voor het toernooi van december 2012, want Short kan vaak grappig uit de hoek komen.

´Het leven leert ons allen onze beperkingen kennen´, schreef Short in het laatste nummer van New in Chess, mijmerend over het verval van krachten dat met de jaren komt.’

(…)’ Short eindigde in Gibraltar gelijk met de wereldkampioen van de vrouwen Hou Yifan en versloeg haar in een tiebreak van twee vluggertjes. Het was de oude reus (46 nog maar) van harte gegund, maar eigenlijk had iedereen op Gibraltar nog liever gewild dat Hou Yifan het toernooi had gewonnen. Ze is 17 jaar en in rating was ze nummer 25 van het toernooi. Ze versloeg in lichtvoetige stijl gerenommeerde topspelers als Zoltan Almasi, Le Quang Liem en Alexei Shirov, maar pikant was vooral haar overwinning op Judit Polgar. Het was of in die partij een wisseling van de wacht werd aangekondigd. Judit Polgar is de beste vrouwelijke schaakster uit de geschiedenis. Misschien blijft ze dat tot het eind der tijden, maar er is nu een concurrent.’

Hij behandelt de partij Artur Jussupow – Alexei Shirov, Gibraltar Open 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Rau Mamedov – Baskaran Adhiban, Aeroflot Open, Moskou 2012. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

Oplossing: ‘1…Td6 en wit gaf op. Na 2.Lxd6 Ld5 gaat hij mat en na 2.De8 Td2 3.De4 Ld5 wint zwart een stuk. ’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ‘ WK-cyclus naar Londen: de vraag is of dat goed nieuws is ’begint met:

Deze week maakte de wereldschaakbond FIDE bekend dat het volgende kandidatentoernooi in het najaar in Londen zal plaatsvinden. Dat nieuws was ook in Engeland een verrassing. Malcolm Pein en Raymond Keene, de twee prominente schaakorganisatoren van het land, wisten van niets en veronderstelden dat de FIDE, zoals zo vaak, een proefballonnetje had opgelaten.

Maar de FIDE hield voet bij stuk. President Ilyumzhinov vertelde dat de bond de rechten van de volgende WK-cyclus heeft verkocht aan de in Rusland gevestigde onderneming Agon, die geleid wordt door de Amerikaanse zakenman Andrew Paulson. Agon garandeert de organisatie en het prijzenfonds van de WK-kwalificatiewedstrijden en de match om de wereldtitel.

Het klinkt als goed nieuws, maar er knaagt iets. Met huiver herinneren we ons het vorige contract dat de FIDE sloot met een commerciële partner. Zo’n twaalf jaar geleden werd de volstrekt onbekende Artjom Tarasov door Ilyumzhinov aangewezen als de man die de schakers de weg zou wijzen.

Lees meer …

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Paul van der Sterren ’ begint met :

Bij de prijsuitreiking bleek dat vele kinderen remise hadden gekregen en sommigen hadden zelfs gewonnen! Paul van der Sterren, grootmeester en ooit in de race om het wereldkampioenschap, loopt nu met een glimlach rond. Niets kan hem meer deren als ex-schaker, weg is de spanning van het willen winnen, weg het heilige moeten. De kinderen drommen om ons heen, handtekeningen, vele vragen, samen op de foto; Paul ondergaat het allemaal met plezier.

Maar zo toegeeflijk is hij als profspeler nooit geweest. In zijn autobiografie Zwart op Wit, verslag van een schakersleven, beschrijft hij over 500 pagina’s zijn denken en doen en laten. Al zo’n tien jaar heeft hij de grote arena niet meer betreden. Het is een eerlijk verslag en het biedt een goede inkijk in de beslommeringen van het schakersbestaan.

‘Toch is het – gek genoeg – niet aan zulke partijen dat er iets in je veranderd is, dat je gegroeid bent.’ (na zijn winst op Boris Gelfand, OHRA 1989); ‘Als ik in Manilla een ballon was die langzaam tot het maximum werd opgeblazen en in Biel helemaal leegliep, dan was ik in Londen een stukje dun plastic dat zich afvraagt of het waar is dat het ooit een ballon is geweest.’ (na Londen Lloyd Bank Masters, 1992); ‘Is er een markt voor slechte en lelijke schaakpartijen:? Misschien.’ (Na zijn verlies tegen Andrew Hon, 1992); ‘Wat vind ik hiervan? Hoe kan ik hier iets anders van vinden dan dat het krankzinnig is? Is het nog niet genoeg dat de FIDE gek geworden is? Moeten we nu ook in Nederland het schaakspel te grabbel gooien?’ (reactie op het meespelen van een computer in het NK 2000).

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Met een driezet van M.Seidel, boekbesprekingen en een analyse van de partij Shirov – Hou Yifan. Klik hier

Johan Hut

Zijn rubriek ‘Kees Nagtegaal is geen boekenwurm’ begint met:

Het competitieverloop in de meesterklasse blijft grillig. In de vijfde ronde was de zeer verrassende koploper De Stukkenjagers (Tilburg) op een gelijkspel gehouden door HMC Calder (Den Bosch), dat de competitie was begonnen met slechts twee punten uit vier wedstrijden. Nieuwe koploper werd daardoor Utrecht, maar die ploeg verloor vorige week in de zesde ronde van datzelfde HMC Calder. Voerendaal is nu opnieuw koploper, na een overwinning op De Stukkenjagers. De Tilburgers beschouwen hun sprookje als beëindigd, maar met negen punten uit zes wedstrijden staat de (vooraf) gedoodverfde degradatiekandidaat nog steeds op een respectabele gedeelde tweede plaats. Normaal gesproken kunnen nog drie teams kampioen worden: Voerendaal en De Stukkenjagers voor het eerst in hun geschiedenis en Utrecht na 1946 en 1971 voor de derde keer.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

De gebroeders Le Grand zijn bekroond als schaakvrijwilliger van 2011. Ieder jaar organiseert Schaakmagazine, het orgaan van de KNSB, de wedstrijd “Wie wordt de schaakvrijwilliger van het jaar?”. Om voor de titel in aanmerking te komen gelden regels: 1. de schaakvrijwilliger moet onmisbaar zijn voor de vereniging of 2. hij of zij moet een bijzondere bijdragen hebben geleverd.

De tweeling Henk en Piet le Grand (76) is actief in het compositieschaak; het componeren van schaakproblemen is hun hobby. Henk en Piet le Grand hebben zich vijftig jaar ingezet voor de Nederlandse bond van schaakprobleemvrienden. Allerlei bestuursfuncties vervulden ze en ook hielden ze vele lezingen. Ook zijn zij actief in het schrijven van boeken en artikelen over het probleemschaak.

Naast al het werk wat Henk en Piet le Grand verzetten,zijn zij verdienstelijke probleemcomponisten. Henk le Grand heeft de titel FIDE-meester in de schaakcompositie en Piet le Grand zal niet ver van deze titel afzitten. Piet le Grand is wat het aantal gemaakte composities iets verder dan zijn broer Henk. Piet le Grand componeerde tot nu toe 640 schaakproblemen en Henk 550 Dat ze hun hobby samen kunnen beleven, bewijzen de composities waar hun beider naam boven staat. Zij zijn zeer bedreven in het componeren van driezetten (problemen met opgave: wit zet in drie zetten mat.).Daarom worden er twee driezetten van de tweeling ter oplossing aangeboden.

Interessant is ten slotte dat de gebroeders uitvinders zijn van een wereldberoemd probleemthema. Volgende week meer over het Le Grand thema.

Nieuwe problemen.

De driezetten 848 en849 zijn op te lossen voor de ladderaars.

848 – H. en P. le Grand, driezet

849 – H. en P. le Grand, driezet

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5715 voor beginners en B5715 voor gevorderden.

A5715 Met welke methode wint wit snel?

B5715 Wit aan zet, wat is winnend?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.