HDC Media schaakrubriek 3 maart 2012

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Over oude en jonge schaaktalenten

Het Bataviatoernooi in Amsterdam is al een mooie traditie geworden. Vandaag en morgen worden de laatste ronden gespeeld van deze tienkamp, in café Batavia in Amsterdam tegenover het Centraal Station. In de vierde editie van dit toernooi nemen jonge Nederlanders het op tegen geroutineerde grootmeesters. De tieners David Klein uit Haarlem en Hugo ten Hertog uit Utrecht behoren tot de jonge Nederlanders. En de 41-jarige Richard Vedder, speler van En Passant uit Bunschoten-Spakenburg. Zijn jongere broer Henk is vorig jaar meester geworden en dat wil Richard nu ook wel eens. Een mens is nooit te oud om te leren en een goede schaker te worden. Maar even zonder gekheid: Richard Vedder is een actieve schaker die bijzonder enthousiaste wedstrijdverslagen schrijft op Schaaksite.nl en even boeiende boekrecensies op Schakers.Info. Uit zijn verhalen blijkt een groot inzicht, het zou mooi zijn als hij dit ook op het wedstrijdbord in resultaten zou kunnen omzetten.

In de eerste ronde werd een spectaculaire partij gespeeld die in remise eindigde. Ook remises zijn vaak boeiend om na te spelen. Het commentaar is deels gebaseerd op dat van Peter Doggers op de toernooisite.

Ten Hertog-Ernst

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4.Pg5 d5 5.exd5 Pa5 6.Lb5+ c6 7.dxc6 bxc6 8.Ld3

Lijkt lelijk, maar is weldoordacht. Een van de bedoelingen is Pe4. Deze variant is de laatste tijd in de mode.

8…Pd5 9.h4 Pf4 10.Lf1

Hoort er allemaal bij, maar het is niet vreemd dat veel zwartspelers deze variant met plezier aangaan. Het is niet aan te raden dit met wit zonder grondige studie te spelen.

10…h6 11.Pe4 Pe6

Wit dreigde d4 met makkelijk spel.

12.a3 Le7 13.b4

Ten Hertog: “Ik zat naast Bosboom dus ik dacht, ik speel h4 en b4.” De werkelijkheid is dat het verjagen van het paard naar het ongelukkige veld b7 en het zelf spelen van Lb2 een normale strategie is in deze variant.

13…Pb7 14.Lb2 0-0 15.Lc4 f5

16.Lxe5

Kennelijk een bekende wending, want Ernst zei na afloop: “Het is niet voor het eerst dat ik hier intrap.” Na 16…fxe4 17.Dg4 wint wit zijn stuk direct terug en staat hij twee pionnen voor. Dat staat hij in de partij ook, maar daarin krijgt zwart goed spel.

16…Kh7 17.Pg3 Lf6 18.Lxf6 Dxf6 19.Pc3 Pd4 20.Pge2 a5 21.Ld3 c5 22.Pxd4 cxd4 23.Pe2 Pd6 24.c4 Lb7 25.f3 Pf7 26.b5 Pe5 27.Dc2 Tae8 28.0-0

Rokeren lijkt een keer nodig, maar dit blijkt toch te gevaarlijk. 28.c5 zag er goed uit.

28…Dxh4 29.c5

29…Pxf3+

Een verrassend offer. Na 30.gxf3 Txe2 31.Lxe2 Dg3+ 32.Kh1 Dh3+ 33.Kg1 Tf6 kan wit het mat niet verhinderen.

30.Txf3 Lxf3 31.gxf3 Txe2

Maar dit is te optimistisch. Zwart had de tijd om Kh8 te spelen om daarna zijn torens bij de mataanval te betrekken.

32.Lxe2 Dg3+ 33.Kf1 Dh3+ 34.Kg1 Dg3+ 35.Kf1 Dh3+

Probleem voor zwart is dat na 35…Tf6 36.Dc4 Dh3+ 37.Ke1 Dh1+ 38.Lf1 hij niet verder komt, terwijl wits pionnen al bijna aan de overkant staan.

36.Kg1 Dg3+

Remise.

Neerlands hoop Anish Giri had kort geleden een bijzondere ontmoeting. Gari Kasparov hield een toespraak bij het Europese parlement, hij is tegenwoordig meer politicus dan schaker. Maar hij kan het schaken niet loslaten. Dirk Jan ten Geuzendam, die samen met Jan Timman hoofdredacteur is van het Nederlandse tijdschrift New in Chess en uit dien hoofde met alle topschakers in de wereld vertrouwelijke contacten heeft, had geregeld dat de sterkte schaker uit de geschiedenis onderweg in Duitsland een ontmoeting had met de jonge Giri. Tot Giri’s verrassing (“Ik was gevleid”) had Kasparov veel van zijn partijen bestudeerd. Giri in een verslagje op Schaaksite.nl: “Hij gaf zijn indrukken van de interessantste partijen. Zo kwamen enkele door mij niet opgemerkte ressources aan het licht. Bovendien wees hij op mijn sterke en zwakke punten, iets wat zeker van nut zal zijn in mijn toekomstige schaakcarrière.”

Kasparov werkte al samen met Magnus Carlsen, die samenwerking lijkt te zijn beëindigd. Zijn ontmoeting met Giri is bijzonder. Daarover kun je verder fantaseren, maar feitelijk is er nog niet meer te melden. Hoop doet leven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.