Minimaal verlies voor Messemaker Vlaggenschip tegen Paul Keres 3

Ik was door andere verplichtingen niet aanwezig bij de wedstrijd, Arjan Hennink verving mij op voortreffelijke wijze, waarvoor dank.

Peter Scheeren

Ik had bedacht om vandaag een Pirc-verdediging te spelen, voor zover ik mij kan herinneren voor het eerst in mijn lange schaakloopbaan. De opening was al snel voor beide spelers onbekend terrein. Er kwam een merkwaardige stelling op het bord waarin beide partijen kampten met ontwikkelingsproblemen. Ik deed helaas tweemaal een ongelukkige torenzet: op zet 10 Ta8-b8 (de toren had beter op a8 kunnen blijven) en op zet 21 Tb8-c8 (de toren had beter naar a8 terug kunnen gaan!). Na een derde fout liet ik een mooie combinatie toe die mij een stuk kostte en daarmee ook de partij.

Ben van Geffen

Met wit spelend wist ik dat mijn tegenstander de Svesjnikov op zijn repertoire had en ik had me goed voorbereid. Ik liet me voor het eerst in mijn leven in op het zogenaamde positionele systeem met 9.Pd5. Ik hoopte in de hoofdvariant terecht te komen, maar zwart week af met een zijvariantje, dat ik niet goed genoeg kende. Ik kreeg in het middenspel kleine problemen, maar tegen de tijdcontrole wist ik de moeilijkheden op te lossen. Ik won het verloren pionnetje terug en met alleen zware stukken op het bord kwam er een zetherhaling op het bord, die beide opponenten niet uit de weg wilden gaan. Waarschijnlijk was dat een verstandige beslissing. Remise dus. En maar weer eens in de theorie snuffelen….

Arjan van der Leij

Een kadootje. In interessante stelling vond ik het nodig om 36 van de resterende 48 min. na te denken, de zet daarna speelde ik a tempo en gaf een kwal weg. De rest was geen probleem voor mijn tegenstander. Lees de verslagen zoals de teamleden hun partij hebben ervaren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.