Nog vier spelers met 7 uit 7

Wordt Voerendaal de nieuwe kampioen van Nederland? Het begint er wel op te lijken. In enkele klassen zijn er al ploegen voor wie kampioenschap of degradatie nu wel heel dichtbij is. Zoals gewoonlijk kijken we terug op de laatste ronde van de KNSB-competitie en in het bijzonder op persoonlijke resultaten en (zeldzame) mogelijke titelnormen. Zeven uit zeven: Tea Lanchava, Hugo van Hengel, Jos Vlaming en Thomas Henrichs. Ook Jan Timman en Matthew Sadler doen het niet slecht. Rob Duijn staat nu over twee seizoenen op 13,5 uit 14.

Meesterklasse

Voerendaal-Utrecht 6-4, dat kan na afloop van het seizoen de cruciale wedstrijd blijken te zijn geweest. Konijn uit de hoge hoed bij de Limburgers was wereldtopper Konstantin Landa. Hij verving Felix Levin en won van Martijn Dambacher. Voerendaal wordt nu vrijwel zeker kampioen, is te lezen op de KNSB-site, maar met het onberekenbare HSG en Groningen nog op het programma zou ik daar nog niet zeker van zijn. Hoewel? Drie matchpunten en 3,5 bordpunten voorsprong is wel een riante uitgangspositie.

HSG moet de volgende ronde echt van Voerendaal winnen, anders is het voor de Hilversummers einde verhaal. Dat komt mede doordat enkele lager geklasseerde teams van hogere wonnen. Rotterdam won met 5,5-4,5 van Accres Apeldoorn, dat de afwezige Sebastian Siebrecht verving door niemand minder dan Artur Joesoepov. Groningen won met 5,5-4,5 van LSG, waarbij aan Leidse zijde de overwinning van Jan-Willem de Jong op Sipke Ernst opviel.

HSG zelf kwam sterk op tegen HMC Calder, maar verloor met maar liefst 7-3. De nederlaag van Predrag Nikolic tegen David Miedema was de grootste verrassing. Ook de nederlaag van Jop Delemarre tegen David van Kerkhof was een Hilversumse tegenvaller.

Voor De Stukkenjagers is het sprookje nu echt voorbij, al mogen de Tilburgers wel heel trots zijn op hun negen matchpunten. Die hadden ze al na vijf ronden, maar misschien blijft het daar ook bij. BSG was met 5,5-4,5 te sterk, onder andere door een overwinning van Jesper de Groote op Herman Grooten. In 2001 degradeerde BSG vrijwillig uit de Meesterklasse, na dat jaar nog wel even nummer twee van Nederland te zijn geworden, het hoogtepunt in de Bussumse competitiegeschiedenis. In het seizoen 2008-09 kwam BSG ongesponsord terug, maar scoorde geen enkel matchpunt en slechts 23,5 bordpunten. De overwinning op De Stukkenjagers was de eerste sinds het vertrek van de sponsors. Met drie matchpunten en 25 bordpunten gaat het ook veel beter dan drie jaar geleden. Degradatie lijkt echter onafwendbaar. HSG (laatste ronde) kan nog wel worden verslagen, maar Utrecht (achtste ronde) lijkt een te zware hobbel.

Topscorers:

6 uit 7: Daan Bandenburg (Groningen) en Maarten Solleveld (Rotterdam)

5,5 uit 7: Daniel Hausrath (Voerendaal), Mark Haast (De Stukkenjagers), Joost Michielsen (Utrecht) en Frans Cuijpers (Rotterdam).

Hier is te lezen wat de kansen zijn van Maarten Solleveld op een grootmeesternorm, die hem de titel zou opleveren. Mark Haast is nog volop in de race voor een meesternorm. Wel moet hij in de laatste twee ronden beide keren een titelhouder (minstens FM) tegen zich krijgen.

Eerste klassen

Klasse 1A zal in de volgende ronde worden beslist, als Braceland ESGOO thuis in Enschede En Passant ontvangt. Ook in deze ronde wonnen beide ploegen, al was er wel een groot verschil. ESGOO ging met 5,5-4,5 met de hakken over de sloot tegen degradatiekandidaat Kennemer Combinatie 2, En Passant won met 8-2 van het niet zwakke Unitas. Bij ESGOO waren opvallend de nederlagen van Frank Kroeze tegen Miguoel Admiraal en van Christian Richter tegen Elwin van der Auweraert.

Zukertort Amstelveen bevestigde zijn reputatie van sterke eersteklasser door Dr. Max Euwe met maar liefst 9-1 te verslaan. Amstelveen, dat de nummers negen en tien nog tegen zich krijgt, kan nog wel eens tweede worden, maar kampioen is alleen mogelijk na een zeer onwaarschijnlijk scenario. Sopweps’29 maakte zich eindelijk los van de degradatiezone door De Eenhoorn in een vierpuntenduel met 7,5-2,5 te verslaan.

In 1B kan Kennemer Combinatie 1 na een ruime 7,5-2,5 tegen het bepaald niet malse Caïssa het kampioenschap bijna niet meer ontgaan, met twee matchpunten en 10,5 bordpunten voorsprong op Wageningen VLG Advocaten. De onderlinge wedstrijd staat nog wel op het programma, maar in de achtste ronde kunnen de Haarlemmers tegen DD al het kampioenschap binnenhalen. Bij KC won de jonge David Klein van de heringetrede grootmeester Paul van der Sterren.

Onderin is, naast het al vrijwel zeker gedegradeerde HMC Calder 2, Eindhoven de tweede kandidaat. Dat zou treurig zijn voor de landskampioen van 1984, van wie ik niet weet of die ooit eerder in de tweede klasse heeft gespeeld. Eindhoven speelt nog wel tegen de nummer acht Paul Keres en ook dat was toch jaren een geheide eersteklasser.

Topscorers:

7 uit 7: Tea Lanchava (En Passant)

6,5 uit 7: Jan Timman (Wageningen) en Rob Duijn (Kennemer Combintie 1)

6 uit 6: Michael Feygin (Braceland ESGOO)

6 uit 7: Jan Smeets en Manuel Bosboom (beiden En Passant).

Opmerkelijk: Rob Duijn scoorde vorig jaar 7 uit 7!

Tweede klassen

Het verrassend goed draaiende Soest gaat in 2A nog een spannende slotfase tegemoet, na een gelijkspel tegen Dr. Max Euwe 2. Tegenvaller was de nederlaag van sterspeler Eric de Haan tegen Kambiz Sekandar. VAS en MSV blijven op het vinkentouw. HSG 2 zal wel degraderen, maar de nummer negen Emanuel Lasker krijgt de nummers acht en zeven nog tegen zich.

De superspannende klasse 1B blijft spannend nu koploper Accres Apeldoorn 2 met 4,5-3,5 verloor van Caïssa 2, dat nu koploper is. Ook Amersfoort en LSG 2 kunnen nog kampioen worden. AAS had de vijfde kandidaat kunnen blijven, maar verloor van degradatiekandidaat Oud Zuylen. In theorie kan AAS nog wel kampioen worden. In theorie kunnen er ook nog vijf ploegen degraderen, al lijkt Voorschoten de enige ploeg die noch naar boven, noch naar beneden hoeft te kijken.

Ook in 2C verloor de koploper, Spijkenisse, en wel met 5-3 van De Pion. De onderlinge wedstrijd tussen Spijkenisse en de nieuwe koploper De Toren/VSV (combinatie uit Arnhem en Veenendaal) staat nog op het programma. Voor degradatie komen nog vijf ploegen in aanmerking.

Klasse 2D blijft een wedloop tussen Vianen/DVP en ASV, die vrijwel gelijk staan en elkaar nog ontmoeten. De Toren/VSV 2 is vrijwel zeker gedegradeerd, voor de andere plaats komen nog vier ploegen in aanmerking.

Topscorers:

7 uit 7: Hugo van Hengel (Caïssa 2)

6,5 uit 7: Reynir Helgason (Soest) en Matthew Sadler (Amersfoort)

6 uit 7: Victor Hendriks (VAS), Milan Mostertman (Unitas 2), Martin van Dommelen (Accres Apeldoorn 2) en Joep Nabuurs (Venlo)

Grootste tegenvaller: grootmeester Dennis de Vreugt (MSV) zakte naar 3,5 uit 7 nadat hij tegen Vincent Pandelaar (HSG 2) in gewonnen stelling geen zet meer kon bedenken en door zijn vlag ging.

Derde klassen

Topscorers:

7 uit 7: Jos Vlaming (De Waagtoren) en Thomas Henrichs (Geleen)

6,5 uit 7: Frits Rietman (SISSA), Henk Bernink (ESGOO 2, inclusief twee invalbeurten in het eerste team), Henk-Jan Evengroen (Messemaker 1847) en Maxim le Clercq (Goes)

6 uit 6: Erik-Jan Hummel (SISSA), Matthijs Jansen (Middelburg) en Elmer van Veenendaal (Paul Keres 2)

5 uit 5: Marc Lacrosse (HWP Sas van Gent 3).

1 Reactie

 1. Avatar
  Utrecht Centrum 15 maart 2012

  Jammer dat Johan de moeite niet heeft genomen om naar het speelschema in 2b te kijken, anders zou Johan vast en zeker over 2b hebben gezegd;

  ‘ en in 2b heeft Caissa nog kans om te promoveren’.

  Per slot van rekening krijgen de sympathieke schakers uit Amersfoort nog Oegstgeest en Oud Zuylen, Caissa daarentegen LSG 2 en AAS…

  Degelijk journalistiek onderzoekswerk is tegenwoordig ver te zoeken… :))

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.