Schakers krijgen kledingvoorschrift

Tijdens de eerste ronde van het EK-individueel in de Bulgaarse stad Plovdiv (20 maart tot en met 1 april) keken de spelers met extra aandacht naar hun tegenstander. Vanwege de officieel ingevoerde reglementen betreffende kleding, zou een partij ook buiten het schaakbord beslist kunnen worden. In het algemeen geldt vanaf nu voor alle toernooien binnen de Europese Schaak Bond (ECU): Kleding moet er netjes uitzien, geen gaten, en vrij van lichaamsgeur’. Een speler mag zijn tegenstander op geen enkele manier hinderen en een penetrante geur zou onder dat reglement kunnen vallen.

Dat men een kledingvoorschrift oplegt tijdens opening- en sluitingceremonie is te begrijpen maar in het heetst van de strijd is een schaker doorgaans niet direct geïnteresseerd in die zaken. De vrouwen mogen ‘de eerste twee knoopjes los’ doen, vanaf de hals geteld en sieraden zoals halskettingen ‘moeten bij de outfit passen’. Het kledingvoorschrift van de ECU geldt voor spelers, arbiters maar ook toeschouwers. Toeschouwers die er niet volgens de nieuwe richtlijnen bijlopen worden uit de toernooizaal verwijderd. Dat wordt nog een hele klus voor de kledingcommissie want de meningen over ‘netjes’ en ‘lichaamgeur’ lopen internationaal erg uiteen. Lees meer…..

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.