JAN-PIETER VOS EN KEVIN NGUYEN SCHAAKKAMPIOENEN VAN DE ALBLASSERWAARD

SLIEDRECHT – Het tweeëndertigste schaakkampioenschap van de Alblasserwaard kende afgelopen zaterdag 24 maart een record aantal deelnemers van maar liefst 106; 62 senioren en 44 junioren. En nog nooit was het toernooi zo sterk bezet met veel kanshebbers in de beide hoofdklassen. Het toernooi stond in het teken van het afscheid van toernooidirecteur Jerry van Rekom en jeugdsponsor Leo Koppelaar, die beiden na 25 edities vol hebben gemaakt.

In beide hoofdklassen waren veel oud-winnaars van de partij. Zo was de eerste winnaar van het toernooi (in 1981!) Hans Klein van de partij, maar ook Ronald Breedveld (Frankrijk!), Tim Schakel (Regiohakkers), Jaco Vonk (Regiohakkers), Peter van den Bergh (Sliedrecht) en Jan Jaap Janse (Paul Keres).

De hoofdklassen werden na 7 spannende rondes gewonnen door ratingfavoriet Jesper Nederlof (Regiohakkers) en Jan-Pieter Vos (DSC). In de finale bleek uiteindelijk de oud-speler van Sliedrecht – Jan-Pieter Vos – de sterkste en kon hij zodoende de wisselbeker in ontvangst nemen.

Wedstrijdleider Mark van Hulst had geen kind aan de deelnemers en hoefde slechts alleen op het bord in actie komen. De toekomstige toernooidirecteur zag in de hoofdklassen de overige ereprijzen gaan naar titelverdediger Jan Jaap Janse (Paul Keres) en Lars Vereggen (HMC) als nummers twee en naar Wim Pool (Sliedrecht) en Tim Schakel als de nummers drie.

Overige groepswinnaars bij de senioren in het toernooi waren Erik van Esterik (Maarssen), Lennart Kraaijenbrink (Krimpen), Floris Verweij (Sliedrecht) en Martijn Stoker (Sliedrecht). De prestigieuze wisselbeker van de laagste groep werd gewonnen door een ontketende Henri Hartog (Sliedrecht).

Ludieke prijzen waren er ook en die werden uitgedeeld aan de trouwste deelnemers van het Alblasserwaardtoernooi; Jack de Ruijter (31x!), Kees van der Does (29x), Bert Terlouw (26x), Jan Veenis (25x) en Monique Keuzenkamp (22x).

Sponsor Leo Koppelaar werd door de voorzitter van Schaakvereniging Sliedrecht, Wout Boer, benoemd tot Lid van Verdienste, een waar eerbetoon aan de ‘kleine’ schaakpromotor.

Jeugdkampioen van de Alblasserwaard werd Kevin Nguyen van De Klimop uit Capelle aan de IJssel. Hij eindigde na 9 ronden met 7 punten aan kop en moest slechts 2 remises toestaan in de zogenoemde kroongroep, bestaande uit 10 sterke jeugdspelers uit de regio. Tweede werd verrassend Andrew Mensing van Sliedrecht, die Bart Dubbeldam (Barendrecht) en titelverdediger Wang Yang (De Klimop) voor bleef.

De tweede jeugdgroep werd ook gewonnen door familie Nguyen, want de jongste telg Lucas won met een prachtige score van 8 uit 9. Tweede werd Wiggert Pols (Krimpen ad IJssel) en derde Hans Niemann (Rotterdam).

De derde jeugdgroep werd gewonnen door Lennart Pols (Krimpen ad IJssel), die een half puntje meer scoorde dan de verrassende Manon vd Graaf (Sliedrecht). Dirk Brandt (Papendrecht) won de derde prijs.

Dankzij de sponsors Etos Koppelaar en De Groot Schagen hadden alle 62 senioren en 44 jeugdspelers een prijs. Uniek was dat er zelfs prijzen waren voor alle supporters!

Op de site van Schaakvereniging Sliedrecht www.schakendsliedrecht.nl staan alle uitslagen van het toernooi.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.