De schaaktrainer

Laat ik vooropstellen dat ik geen echte schaaktrainer ben. Ik heb tot nu toe namelijk pas één keer gedurende twee weken met een jonge schaker meegedacht over hoe hij wellicht een betere schaker zou kunnen worden.Ik deed dit in december 2011 op verzoek van Rolando Luna, de leider van het ‘Palacio de Ajedrez’ in Samaipata, Bolivia.

Twee weken lang hebben ik en FM Carlos Saavedra tijdens de door ons gegeven training maar wat aangerommeld en hoewel we de indruk hadden dat Juan Gabriel Quispe (15) het een en ander van ons oppikte was het duidelijk dat hij nog een lange weg te gaan had.

Wie schetst echter mijn verbazing toen een opgewekte Rolando Luna mij, nog geen drie maanden later, vanuit de trufi die hem en zijn schakertjes naar Samaipata terugbracht opbelde met het nieuws dat Juan Gabriel zich in Santa Cruz geplaatst had voor het schaakkampioenschap van Bolivia 2012. Als trotse trainer bekeek ik onze leerling plotseling met andere ogen en mijn borst zwol, om Gerrit Komrij te citeren, tot slagschiphoogte. Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.