SO Rotterdam doet goede zaken

In de eerste helft van de competitie werden een aantal hoogst ongelukkige nederlagen geleden. Maar in de tweede helft konden we tegen sterke tegenstanders goede resultaten boeken. Dit heeft ons zelfs momenteel naar de tweede plaats gebracht. Hetgeen gezien de beperkte mogelijkheden een goed resultaat genoemd mag worden.

Tegen LSG ging het redelijk soepel. Over het algemeen genomen zijn de Leidenaren taaie tegenstanders. Maar al spoedig stonden een aantal partijen goed. Snel achter elkaar konden winstpunten genoteerd worden en bij de eerste tijdcontrole was de wedstrijd al beslist. Aan de eerste 3 borden werd het maar liefst 3-0. Slechts aan de laatste 2 borden kon LSG winstpunten noteren.

Langs de borden.

Bord 1: Jan Willen de Jong – Lubomir Ftacnik. De lijn welke wit koos in de Grunfeld is riskant en geeft zwart goed spel. De eerste onnauwkeurigheid is 9 Td1 i.p.v. Db3. Fataal was 17. h4 i.p.v. Lc1. Zwart kreeg prachtig spel en kwam met zijn torens via de b-lijn binnen. De laatste zet (d6) van wit versnelde slechts het einde, omdat na Tb5 wit mat gaat.

Bord2: Maarten Solleveld – Mark van der Werf. In de bekende variant offerde zwart een pion. Kreeg wel enige compensatie maar niet voldoende. Tenslotte was 31. f4 de beslissende fout. Maarten blijft voor zijn grootmeester resultaat op koers (7 uit 8).

Bord 3: Rudy van Wessel – Luc Winants. Deze spelers hebben in het recente verleden nogal eens tegen elkaar gespeeld aan bord1. Verrassend genoeg troffen zij elkaar weer, maar nu aan het derde bord. Zwart offerde een pion voor initiatief, mede omdat de witte koning geëxponeerd stond. Maar in de tweede helft van de partij ging het mis met de witspeler. Debet daaraan was, omdat nog maar 30 seconden had voor 18 zetten. Het zwarte loperpaar controleerde het bord, daarna verloor wit 2 pionnen en gaf tenslotte op wegen dreigend stukverlies.

Bord 4: Frans Cuijpers – Edwin van Haastert. Een ingewikkelde affaire, met wit in de lead en een triple pion op de c-lijn, de dame centraal geposteerd, leek hij de partij te controleren.. er volge een afwikkeling met de open b-lijn voor de witte toren. I.p.v. 30 Txc7 had wit Tb8 moeten spelen, met betere positie. Nu werd de andere witte oren opgesloten en eindigde de partij in remise.

Bord 5: Michiel Bosman – Karel van der Weide. De zwartspeler kon er niet doorheen komen. Wit stelde zich zeer solide op en ondanks zijn 2 dubbelpionnen, hield hij alles dicht. Spoedig daarna vielen en er geen zaken meer te doen.

Bord 6: Martin Martens – Raoul van Ketel. Wit met een pionoffer op b4, gevolgd door initiatief en prachtig stukkenspel. Zwart werd in de verdediging gedrongen met weinig ruimte. Wit vervolgde met een koningsaanval. D.w.z. opmars van de pionnen en de stukken werden richting de zwarte koning gedirigeerd. Ook hier weer een speler van LSG in zeer hevige tijdnood. Eerst moest zwart een kwaliteit geven. Daarna werd het nog erger met groot materiaalverlies.

Bord 7: Wim Heemskerk – Rini Kuijf. Dit werd een snelle remise. In een bekende variant werd het snel afgesloten met een eeuwig schaak.

Bord 8: Pascal Vandevoort – Eelke Wiersma. Met 20. Txb7 offerde wit een kwaliteit. Daarna volge een langdurige koningsjacht met de witte dame en loper. Onderweg werden nog 3 pionnen geconsumeerd. Zwart was gehandicapt omdat zijn toren op h8 buiten spel stond. De zwartspeler moest voortdurend goed opletten dat hij niet mat ging of een stuk verloor. De beslissende fout kwam met 46. Dxe4.

Bord 9: Arthur Pijpers – Etienne Goossens. De zwartspeler maakte in de opening al een fout met 9. Pe6. Pionverlies kon niet meer voorkomen worden. Hoewel zwart nog door vocht en het materiaal gedecimeerd werd bleef hij kansloos een pion achter staan. Tenslotte maakte de witspeler zijn pluspion tot gelding, door met zijn g- en h-pion op te lopen.

Bord 10: Bonno Pel – Ivo Wantola. De langste partij van de dag. Een gecompliceerd middenspel, waarbij wit een fout maakte 28. Tg1 i.p.v. Lc3 en een pion verloor. Het zag er op de koningsvleugel nog even dreigend uit, maar zwart wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Dat speelde hij niet helemaal nauwkeurig, waardoor het wat langer duurde. Tenslotte was het toren eindspel eenvoudig gewonnen.

Gedetailleerde uitslag:

Bord SO Rotterdam LSG Uitslag

1. Lubomir Ftacnik Jan Willem de Jong 1 – 0

2. Maarten Solleveld Mark van der Werf 1 – 0

3. Luc Winants Rudy van Wessel 1 – 0

4. Frans Cuijpers Edwin van Haastert ½ – ½

5. Karel van der Weide Michiel Bosman ½ – ½

6. Martin Martens Raoul van Ketel 1 – 0

7. Rini Kuijf Wim Heemskerk ½ – ½

8. Pascal Vandevoort Eelke Wiersma 1 – 0

9. Etienne Goossens Arthur Pijpers 0 – 1

10. Bonno Pel Ivo Wantola 0 – 1

Totaal 6 ½ – 3 ½

Ton de Vreede

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.