Oegstgeest '80 – Amersfoort

Zaterdag stond de kraker tegen Oegstgeest op het programma, we hadden wat problemen met de personele bezetting. Gelukkig was Oegstgeest zo coulant een partij vooruit te spelen en dan ook nog in het hol van de leeuw, tegen Simba himself.

Zo kon het gebeuren dat vrijdagavond om 19:00 sharp, Lukas al klaar zat voor zijn externe partij tegen Nebosja Nikolic, Nebosja kwam 19:59u binnen dus Lukas had alle tijd zich mentaal goed voor te bereiden. Zoals te verwachten kwam Nebosja goed uit de opening, duwde lekker verder maar kwam in tijdnood (op vrijdag na een zware werkweek spelen is niet altijd even fijn)

Op de 40e gebeurde het,

De contouren van het witte moois zijn nog net zichtbaar maar het mooie is er inmiddels wel vanaf

Lukas combineerde zich hier fraai naar een punt middels:

40. … TxLf5!

41. DxTf5 Dxh4+

42. Kg2 Dh2+

43. Kd3 Tf7

44. Td2 TxDf5+

45. exTf5 Pg5+

46. Ke3 Lf4+ !

Waarna Nebosja het wel geloofde en zo stonden we mijns inzien enigszins verrassend 1-0 voor. Lukas kon op de wedstrijddag genieten van de verjaardag van zijn vrouw en de gesprekken met al zijn geliefde tantes, Oegstgeest is ook ver rijden inderdaad.

Op de dag zelf was het niks dan genieten, we werden verwelkomd in de zaal die ik slechts ken van LSG uit, waar wij ook een prima herinnering aan hadden in ronde 4 (laten we hopen na ronde 9 nog steeds). Jochem mocht het op het topbord opnemen tegen Fred Slingerland, hij kwam fraai uit de opening, waarna Fred begon tegen te spartelen, Jochem hield het onder controle en maakte het leuk af:

Fred restte niks anders dan Kh7, waarna na hxLg4 hxg4 Kxg4 (Txg4, Dh6#) de winst niet heel lastig meer was.

Jeroen had zijn tegenstander ook stevig in de tang, omdat hij over de eerste 16 zetten 4 minuten had nagedacht en zijn tegenstander moest al eerder in de tank. Is Jeroen zo een theoreticus? Nee hoor, maar de vorige rond had hij precies hetzelfde op het bord gehad, de bedenktijd van Eric deed de rest en zo was het al 3-0. René kreeg nog net tijd zijn stukken goed te zetten, voordat zijn tegenstander er 1 weg gaf, 4-0.

Andre en zijn tegenstander speelden een boeiende partij waarbij het evenwicht uiteindelijk nooit verbroken werd, Peter stond de hele tijd wat minder maar hield het net binnen de remise marge en zo was het 5-1.

Matthew speelde vandaag tegen Joop Piket, waarbij Joop wat meer casual gekleed was dan Matthew, Joop had er alle vertrouwen in, maar het leek erop dat Matthew de stelling beter beheerste en hij pakte dan ook vrij soepel het punt, 6-1.

In mijn partij tegen Evert Leeuwenburgh ging het na een door mij enigzins dubieus gespeelde opening na een dubieuze opening gespeeld te hebben door mij bleef mijn tegenstander gewoon goede zetten doen, hij kreeg dan ook de eerste kans om echt druk te gaan zetten:

Gelukkig voor mij speelde mijn tegenstander hier:

Lb5?! Dxe5

PxPc6 LxPc6

LxLc6 DxDc3

Lxd7+ TxLd7

bxDc3 Ted8

waarna het eindspel wat mij betreft wel oke was voor mij, gelukkig had mijn tegenstander er bij de 11e bijna zetherhaling genoeg van. Hij bood echter geen remise aan maar ging voor een winstkans die in mijn ogen slechts een verlieskans was…

Waarna de witspeler na Tg3! h4 f5! ook wat problemen langs zag komen die hij niet opgelost kreeg.

Mijn tegenstander had na e4?? c5! a4+ Kc6 Tc4 Tg4 echter ook geen antwoord meer en verloor snel.

Zo wonnen we volkomen terecht maar enigzins ruimer dan verwacht. We stonden met het ingaan van deze ronde 4bp achter op de concurrent (alhoewel, volgens mij is de hele top 5 al 5 rondes een concurrent van elkaar) Caissa2, dus in het teken van druk zetten leek dit een mooie overwinning.

Wij vetrokken naar Leiderdorp alwaar wij @casa del Tonnon een verbluffend avondmaal kregen voorgeschoteld !

Het smaakte nog beter dan het eruitzag.

In spanning wachten we ook de andere uitslagen af en voila,

Amersfoort aan kop in 2b, met nog slechts een wedstrijd tegen een degradatieteam te gaan…

Wacht waar zagen we dit eerder ??

en hoe eindigde dat ook alweer ???

Kortom LSG2 lijkt de beste papieren te hebben, al lijkt Oud Zuilen bij winst niet te degraderen in tegenstelling tot Eenhoorn….21 april weten we meer !

2 Comments

 1. Avatar
  Utrecht Centrum april 02, 2012

  Geen woord gelogen over mijn partij!

  En verdorie dat heerlijke eten gemist!

 2. Avatar
  Utrecht Centrum april 02, 2012

  En nog een allerlaatste opmerking;

  Ook ik werk op vrijdag!

  En nee, tantes waren er afgelopen zaterdag niet!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.