Stukkenjagers 1 ten onder tegen Apeldoorn

De Stukkenjagers 1 heeft in de achterste ronde van de competitie een zware nederlaag geleden thuis tegen Accres Apeldoorn; 1½ – 8½. Er viel eigenlijk vrij weinig op deze nederlaag af te dingen. Voor een enkele keer konden we niet in onze vaste stek de Harmonie terecht, waardoor we uitweken naar het wat zuidelijker gelegen café Bet Kolen. Hier werden we gastvrij ontvangen en konden we spelen in een grote zaal met alle vijf de teams van de Stukkenjagers bij elkaar. De voortekenen voor de wedstrijd waren niet erg gunstig. Een week eerder had Bianca al vooruit gespeeld en helaas had zij het niet gered tegen Siebrecht. In de ochtend van de speeldag kwam ook het nare bericht dat Cor van Dongen wegens familie-omstandigheden helaas niet mee kon doen. Gelukkig was Peter Lode bereid om bij Stukkenjagers 1 te komen invallen.

Op bord 1 mocht Mark Clijsen door het wegvallen van Cor aantreden tegen Stefan Kuipers. Beide spelers volgden lange tijd de bekende paden en ook voor de spelers zelf was de partij niet onbekend. Net op het moment dat Mark een totaal gelijke stelling had bereikt beging hij een vreselijke blunder waarna hij gelijk kon opgeven.

Clijsen speelde hier 31…Tbc8, waarna 32. Txg6+ dodelijk is. Na 31… Dd4 is er niets aan de hand.

Op bord twee mocht Mark Haast met wit tegen Zaragatski. Mark had nog kans op een norm en het was dus erg belangrijk om deze partij niet te verliezen. Na een relatief rustige opening wist Zaragatski het initiatief te ontwikkelen op de damevleugel en liet deze niet meer los. Toen Zaragatski zijn koning kon activeren was er geen houden meer aan, helaas een 0. De normkansen zijn nog niet voorbij, maar dan moet in de laatste ronden wel minimaal een half punt worden gehaald tegen een titelhouder.

Op bord vier, op bord drie had Muhren al verloren, mocht Stefan Beukema, de junior en een groot talent van het team aantreden tegen Roeland Pruijssers. Geen gemakkelijke opgave. Al helemaal niet als je in de opening al snel een pion moet prijsgeven. In het resterende pionneneindspel kwam Beukema nog wel wat terug, maar het was helaas niet meer genoeg om het eerste score voor de Stukkenjagers te kunnen maken.

Op bord 5 Speelde Konings een prima pot waarin paarden de hoofdrol speelden, maar op een gegeven moment kwam er een wat mindere zet.

Na deze zet kon Rijnaarts voordeel krijgen door 28. Pb5-De7, 29. Pxd6-Dxd6?? en 30. Lxc5. Na 29…Pcd3 is het nog helemaal niet zo duidelijk.

Naast Mark had ook zijn zus Anne Haast nog kans op een norm. Door tegenvallende resultaten in de voorgaande ronden moest er deze keer niet verloren worden. Helaas wenste Kabatianski niet mee te werken door een puike pot te spelen en moest Anne haar normaspiraties nog even in de ijskast zetten.

Ondergetekende mocht zelf op bord 7 met zwart aantreden tegen Van Delft. Dat het een lastige middag zou worden was duidelijk en naarmate de middag vorderde voldeed mijn tegenstander uitstekend aan mijn verwachtingen. In een Franse Paulsen variant besloot beiden partijen elkaars koning onder vuur te nemen en was het de vraag wie er eerder was.

Jammer genoeg kon wit de zwarte koningsstelling een stuk eerder ontmantelen dan andersom en hierdoor boekte Van Delft een terechte overwinning. Vooral de stille zet 15. Te2 is mooi gevonden.

15. Te2!

Wat er naast mij op het bord van Grooten-Hachijan gebeurde was uitermate karakteristiek voor het seizoen van Herman. De eerste uren gaat het goed, maar daarna lukt het niet meer om de goede zetten te vinden. De analyse van Grooten zelf spreekt boekdelen.

Grooten – Hachijam

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 Lg7 4. e4 d6 5. Le2 O-O 6. Pf3 e5 7. Le3 Pbd7 8. O-O Te8 9. d5

Ik herinner me dat ik ooit bij een partij van Stefan Kuipers schreef dat me dit nogal vreemd voorkwam. Het blijkt echter door sterke spelers gespeeld te zijn. Zwart maakt er een soort Benoniwall van, maar dan zonder c7-c5. Je moet wel precies weten wat je doet met zwart.

9… Ph5 10. g3 Lf8 11. Pe1 Pg7 12. Pd3 Le7 13. Dd2 f5

14. f4

Nog meer in aanmerking komt 14. f3! Zwart staat niet bepaald goed opgesteld voor de traditionele koningsaanval.

14… exf4 15. Lxf4 Pf6 16. e5 dxe5 17. Lxe5

17… Pd7

Allemaal erg passief wat zwart speelt. Zijn damevleugel wordt voorlopig nog niet ontwikkeld.

18. Lf4

Ook na 18. Ld4!? Lf6 19. Df4 heeft wit alle touwtjes in handen.

18… Pc5 19. Pb5 Pe4 20. Dc2 Pd6

Wit heeft hier groot positioneel voordeel in handen.

21. Pa3?!

Niet helemaal conform de stellingskenmerken. Beter waren 21. Pd4 Lf6 22. Pf3 Pe4 23. Tad1 en wit kan alles doen, terwijl zwart moet afwachten of ook 21. a4 als eveneens 21. Lf3 Pxb5 22. cxb5 Ld6 23. Tac1. In alle gevallen heeft zwart een zware verdedigende taak voor de boeg.

21… Lf6 22. c5?!

Wellicht te scherp. Ook totaal onnodig, zwart heeft toch geen tegenspel. [Simpeler is om gewoon de stelling te versterken met 22. Lf3 gevolgd door bijvoorbeeld Tad1. Zwart kan niets doen. 22… g5 23. Ld2 Ld4+ 24. Kh1 Df6 loopt dan niet zo goed na 25. c5 Pe4 26. Pb5]

22… Pe4 23. Pb5 g5!

Goed gezien van de zwartspeler.

24. Lxc7 Dxd5 25. Lf3

Trucjes met 25. Pf4? werken niet: 25… Dc6!

25… Ld7 26. Pd6?!

Hier is 26. Pb4 Ld4+ [26… Dxc5+ 27. Dxc5 Pxc5 28. Ld5+ Kh8 29. Pd6 was relatief beter.]

26… Dd4+?!

Zwart kreeg een kans, maar die liet hij even lopen. Veel sterker is 26… Pe6! en zet die ik tot mijn schrik te laat ontdekte, maar die gelukkig niet gespeeld werd.

27. Pf2 Pd2

Een storm in een glas water.

28. Lxb7 Te2

29. Dd1!

Ook goed voor wit maar minder overtuigend is 29. Tad1. Dit was de laatste goede zet die ik deze partij heb gespeeld. Alle energie was uit mij weggeslibt, zoals het vaker het geval was.

29… De3??

Een blunder, maar andere zetten waren ook slecht.

30. Lxa8

Wit neemt materiaal, maar ik had tijdens de partij een winstvariant gezien en probeerde die nauwkeurig door te rekenen. Had ik maar niet zo lang moeten kijken, want op mijn rekenkunsten kan ik toch bijna nooit vertrouwen. Na 30. Pc4! staat wit op winst, een zet die ik ook van plan was maar om onverklaarbare reden niet speelde. 30… Pxc4 31. Dxd7 en het is afgelopen.

30… Pxf1

Niet de beste. Ik had alleen rekening gehouden met 30… Ld4 31. Ld5+ Kf8 32. Pc4 Pxc4 33. Db3! [33. Lxc4?? Txf2] 33… Txf2 34. Txf2 Dxf2+ 35. Kh1 maar ik zag niet hoe ik dit ging winnen.

31. Db3+??

Verschrikkelijk om zo’n belachelijke zet te doen. Ik had gepland om verder te gaan met 31. Dxf1 Ld4 32. Pc4 Dd3 33. Td1 Lxf2+ 34. Kh1 Dxc4 35. Txd7 en hier is het alleen wit die de kansen heeft. De lange diagonaal is goed onder controle. 35… Te1? kan dan niet vanwege 36. Dxe1 Lxe1 37. Ld5+.

31… Dxb3 32. axb3 Pd2 33. c6??

Weer een grafzet. Ik verstop de lange diagonaal waardoor er ineens een matwending mogelijk is die ik van te voren niet gezien had. Na 33. Ld5+ Le6 34. Lxe6+ Pxe6 zag ik het eigenlijk niet zitten, maar bij nader inzien blijkt dat 35. Pxf5 Pxc7 36. Txa7 Pb5 37. Ph6+ ongeveer gelijkspel is.

33… Le6

34. Lb8?

Weer mis. De planning was eigenlijk 34. Pb5! om zwart van Ld4+ te weerhouden. Alles beter dan wat ik doe.

34… Ld4 35. c7

Uit nood geboren. Ik had hier 35. Lxa7 berekend. Lekker gezien: 35… Pf3+ 36. Kh1 Txf2 met ondekbaar mat.

35… Txf2 36. Kh1 Pf1

37. Lg2??

Weer een fout en nu beslissend. Vreemd genoeg kan wit nog altijd het evenwicht behouden (kun je nagaan hoe goed hij heeft gestaan) met 37. Kg1!

37… Pe3 38. Pb5

Er is geen verdediging meer. Ik had nu wel gezien dat 38. Lxa7 Lxa7 39. Txa7 faalt op 39… Kf8!

38… Lb6 39. Lxa7 Lxa7 40. Pxa7 Pxg2 41. Ta6??

Dit bespoedigt het einde, maar het was sowieso uit.

41… Pe3

De zoveelste dramatische nederlaag in twee jaar tijd. Na ongeveer 2 uur spelen komt er niets meer uit mijn vingers, zo lijkt het. Ik begin te begrijpen waarom sommige spelers met pensioen gaan.

0-1

Een van de weinige lichtpuntjes van deze middag kwam van Mart Nabuurs. Op bord negen mocht hij aantreden tegen Van de Oudeweetering. Na een geslaagde opening moest Nabuurs in de denktank of hij het remise-aanbod van zijn tegenstander zou moeten aannemen. Na lang nadenken besloot hij om er vol voor te gaan en dit betaalde zich dubbel en dwars uit. In een erg goede pot werd kwam Van de Oudeweetering steeds meer onder druk te staan totdat hij figuurlijk barste. Met deze overwinning heeft ook Mart aan een remise genoeg in de laatste ronde om zijn eerste norm binnen te halen!

Op bord tien mochten de twee invallers die beide teams hebben meegenomen het tegen elkaar opnemen. Na een wat rustige opening van Lode had Beerdsen het initiatief overgenomen, maar na wat mindere zetten kon Lode toeslaan.

Nadat wit twee stukken voor een toren heeft kunnen winnen moet hij nog even vinden dat na Dxc5 en Lc6, f3! de stelling bij elkaar houdt. Lode vond dit echter niet en niet veel later werd het punt gedeeld.

Al met al een forse 1½ – 8 ½ nederlaag. Met nog een ronde te gaan hebben er nog twee mensen kans op een norm en verder hebben we nog altijd kans op het halen van de Europa Cup. In de laatste ronde tegen Utrecht moeten we alles uit de kast halen om te proberen om het seizoen op een positieve manier op te sluiten.

Alle partijen via de viewer:

De persoonlijke uitslagen:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.