Alleen Thomas Henrichs blijft over

Na zeven ronden van de KNSB-competitie waren er nog vier spelers met zeven punten. In de achtste ronde verloren Tea Lanchava en Hugo van Hengel en speelde Jos Vlaming remise. Alleen Thomas Henrichs heeft nu acht uit acht. Maarten Solleveld wordt bijna zeker grootmeester en Mark Haast heeft nog steeds een goede kans op zijn eerste meesternorm. Intussen zijn er drie kampioenen officieel bekend en nog een paar officieus.

Meesterklasse

Voerendaal werd kampioen door HSG met 6-4 te verslaan. Dat was mooi, maar zelfs zonder die overwinning zouden de Limburgers kampioen zijn geworden. De nummers twee Utrecht en De Stukkenjagers verloren namelijk allebei. Utrecht heel verrassend van BSG, waarbij Ewoud de Groote een keurige overwinning behaalde op de sterke meester Martijn Dambacher. De Stukkenjagers verloor met 1,5-8,5 te fors van Accres Apeldoorn, maar het lijkt er de laatste ronden op dat de Tilburgers toch gewoon de relatief zwakke ploeg vormen die ze op papier al waren. Maar door de sensationele overwinningen in de eerste vier ronden mogen ze het volgend seizoen nog een keer proberen.

HSG is nu wel gedegradeerd, tenzij het in de laatste ronde tegen BSG zes punten meer scoort dan LSG tegen Apeldoorn. Dat LSG van Apeldoorn verliest is natuurlijk mogelijk, maar vooral BSG zal daarnaar kijken. Dat kan zich dan met een overwinning op de Gooise rivaal HSG veiligstellen. En dat had na de score van nul punten uit de eerste vijf wedstrijden niemand durven voorspellen.

Leuk detail is ten slotte dat er nog vijf ploegen op de tweede plaats kunnen eindigen.

Individuele uitblinker is Maarten Solleveld (Rotterdam). Hij won opnieuw, nu van Mark van der Werf, en hoeft in de laatste ronde alleen nog maar aan het bord te verschijnen om grootmeester te worden. Nou ja, verliezen van een speler met 2200 moet hij niet doen.

Mark Haast (De Stukkenjagers) zakte na een start van 4 uit 4 terug, maar kan nog steeds een meesternorm scoren. Dat kunnen ook Mark Nabuurs (De Stukkenjagers), Arthur Pijpers (LSG) en Christof Sielecki (Voerendaal), maar die moeten daarvoor in de slotronde een iets grotere prestatie neerzetten.

Topscorers:

7 uit 8: Maarten Solleveld (Rotterdam)

6,5 uit 8: Daniel Hausrath (Voerendaal) en Daan Brandenburg (Groningen)

6 uit 8: Robin Swinkels en Joost Michielsen (beiden Utrecht) en Frans Cuijpers (Rotterdam).

Eerste klassen

Iedereen verwachtte het kampioenschap van En Passant in 1A, maar het bleef spannend tot het onderlinge treffen met Braceland ESGOO. Dat eindigde deze ronde in een overwinning van 7,5-2,5 voor de Bunschoters. Het niet meespelen van Jan Smeets (EK in Plovdiv) werd opgevangen door Vyacheslav Ikonnikov. Een waardige invaller die de ook niet malse Michael Feygin versloeg. Deze klasse is voor wat betreft de belangrijkste plaatsen al helemaal beslist: Kennemer Combinatie 2 en De Eenhoorn degraderen.

Ook de kampioen van 1B is bekend: Kennemer Combinatie 1. Geen sensatie, maar Wageningen VLG Advocaten, HWP Sas van Gent en Charlois Europoort waren serieuze concurrenten. Bijna gelijkwaardig zou je zeggen, ware het niet dat KC nu twee matchpunten en dertien bordpunten voorstaat op de nummer twee Wageningen. HMC Calder 2 is gedegradeerd en er moet een wonder gebeuren wil Eindhoven niet de tweede degradant worden. In Eindhoven zal dat harder aankomen dan even verderop in Den Bosch, Eindhoven hoort gewoon in de eerste klasse.

Topscorers:

7,5 uit 8: Jan Timman (Wageningen) en Rob Duijn (Kennemer Combinatie)

7 uit 8: Manuel Bosboom en Tea Lanchava (beiden En Passant)

6,5 uit 8: Friso Nijboer (En Passant), Harmen van den Berg (Philidor Leeuwarden), Jelmer Sminia (Zukertort Amstelveen), Dimitri Reinderman (Ricoh Purmerend) en Christov Kleijn (Kennemer Combinatie)

6 uit 6: Erwin l’Ami (En Passant).

Tweede klassen

De tweede klassen zijn het spannendst, alleen daar is nog geen officiële, maar ook geen officieuze kampioen.

In 2A moet Soest in de laatste ronde van Utrecht 2 winnen om kampioen te worden, anders dreigt VAS langszij te komen. Al heeft die met Unitas 2 een zwaardere tegenstander. HSG 2 is (voorspelbaar) gedegradeerd, voor de tweede degradatieplaats komen nog drie ploegen in aanmerking.

Zal Amersfoort in 2B het kampioenschap net als vorig jaar weer in de laatste ronde mislopen? De koploper heeft met Oud Zuylen een relatief makkelijke tegenstander, terwijl de nummers twee (op één matchpunt) Apeldoorn 2 en LSG 2 nota bene tegen elkaar moeten. Oegstgeest’80 is gedegradeerd, maar nummer negen Westland, dat in de laatste ronde juist tegen Oegstgeest speelt en een goed aantal bordpunten heeft, mag nog hopen om… Oud Zuylen te passeren.

De Toren/VSV, combinatie uit Arnhem en Veenendaal, staat bovenaan in 2C maar ontmoet in de laatste ronde Spijkenisse, dat een matchpunt achter staat. Een mooie finale! Het roemruchte Philidor Leiden is gedegradeerd. De nummers acht (HWP Sas van Gent 2) en negen (Fischer Z) ontmoeten elkaar in de laatste ronde. Ook dat is een mooie finale.

Ook 2D krijgt een echte finale, Vianen/DVP en ASV staan met evenveel matchpunten bovenaan en treffen elkaar in de slotronde. Vianen heeft de meeste bordpunten en is dus bij een gelijkspel kampioen. En ook hier treffen de nummers negen en tien elkaar, maar de nummer tien De Toren/VSV 2 is met nul punten al gedegradeerd. Nummer negen Zevenaar heeft dus een goede kans om de twee andere ploegen met zes punten (Voerendaal 2 en HSC) te passeren.

Topscorers:

7,5 uit 8: Reynir Helgason (Soest) en Matthew Sadler (Amersfoort)

7 uit 8: Milan Mostertman (Unitas 2) en Hugo van Hengel (Caïssa 2).

Derde klassen

Officiële kampioenen zijn er nog niet, maar vier clubs mogen stiekem de vlag hijsen.

In 3A staat SISSA twee matchpunten en 6,5 bordpunten voor op de nummer twee Assen, met het reeds gedegradeerde Haren als laatste tegenstander.

In 3D heeft De Waagtoren een voorsprong van twee matchpunten en 6,5 bordpunten op Caïssa 4. Dat is wel de laatste tegenstander, maar De Waagtoren mag zich een 7-1 nederlaag permitteren.

In 3F moet De Stukkenjagers 2 nog wel oppassen, maar twee matchpunten en vier bordpunten voorsprong op HWP Sas van Gent 3 moet voldoende zijn. Fijn voor de Tilburgse reserves dat ze iets meer aansluiting bij hun vlaggenschip krijgen.

In 3H mag je Geleen nog geen officieuze kampioen noemen, met twee matchpunten meer dan Paul Keres 2 maar een bordpunt minder. Het zou echter vreemd zijn als de Limburgers tegen het reeds gedegradeerde Veldhoven 2 hun eerste nederlaag leiden.

Topscorers:

8 uit 8: Thomas Henrichs (Geleen)

7,5 uit 8: Frits Rietman (SISSA), Henk Bernink (ESGOO 2, inclusief drie invalbeurten in het eerste team), Henk-Jan Evengroen (Messemaker 1847) en Jos Vlaming (De Waagtoren)

7 uit 7: Erik-Jan Hummel (SISSA).

1 Comment

  1. Avatar
    Utrecht Centrum april 05, 2012

    @ Johan,

    De vorige ronde schreef je nog heel wat anders over poel des doods 2B.

    Gevalletje voortschrijdend inzicht?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.