De Eenhoorn- Dr. Max Euwe4½-5½

Op de laatste dag van maart stond de degradatiekraker van klasse 1A op het programma. Er werd afgereisd naar het verre Hoorn. Menig vervoersmiddel werd benut in de ijdele hoop om rond 12 uur in Hoorn te arriveren. Vliegtuig niet, aangezien de dr. van Max Euwe niet paraat was i.v.m. het beoefenen van surrogaathobby’s. Vaste ratingrijke wissels Pierre en Frank vonden ook geen mogelijkheden present te zijn. Kersverse SBO-kampioen Kambiz Sekandar mocht vandaag vaandeldrager zijn en op bord 1 plaatsnemen. Ander opkomend 1e team speler Maarten Vinke nam plaats op bord 9. Winst zou ons veilig stellen en gelijkspel zou ook een goed resultaat zijn. Verliezen was uit den boze.

Na een paar uur spelen ging de wedstrijd gelijk op. Kambiz stond na een zetje of 20 minder in een Schots gambier, maar had afgewikkeld naar een wellicht verdedigbaar eindspel. Ondergetekende speelde weer eens de caro-kann en in recalcitrante stijl werden er geen pionnen op d4 geaccepteerd maar werd er een rustige stelling opgebouwd. Tim had een klein positioneel plusje vanuit zijn inmiddels zo vertrouwede Reti. Floris had al na een zet of 15 de Leeuw van zijn tegenstander getemd door een pion te claimen op g4, er was echter nog niks beslist. Nadat wit zijn knol op f5 plaatste was Floris genoodzaakt die te oogsten te kost van zijn witveldige loper. Weliswaar had wit een gespleten koningspionnenstructuur van h3, f2 & f5, het was de laser op g2 die op Floris zijn pionnen van c6 en b7 straalde en zodoende wit hoop gaf. Bart speelde tegen een sterkte tegenstander die wellicht 23 van de eerste 25 zetten gekopieerd had in een Italiaan. De stelling was in evenwicht. Luc had een ietwat saaie opening op het bord en de stelling was in evenwicht.

Christian kwam vanuit het Engels in een Siciliaanse stelling terecht met wit. Peter had met zwart in een Konings-Indiër met de standaard manoeuvre Dd8-a5-a6 om de pion c4 onder vuur te nemen. Wit offerde deze voor een offensief tegen de zwarte dame. Om de vangst van de later weer op a6 teruggekeerde dame tegen te gaan moest de zet Pb4 voorkomen worden en speelde Peter c6-c5. Het gat op d5 was een belangrijk thema voor deze partij. Uiteindelijk werd een ook nog een kwaliteit tegenaan gegooid door wit. Ondanks het materiële overwicht was de stelling moeilijk speelbaar. Wit had een paard en een witveldige loper voor de toren, zwartveldige loper en de pion van Peter. Maarten speelde met wit zijn geliefde b4 gambiet tegen het Siciliaans en stond al snel prima. Achim had op het laatste bord al snel een betere stelling door de geïsoleerde pion op d4 goed geblokkeerd te hebben met een paard op d5.

Uiteindelijk kwam er op mijn bord als eerste schot in de zaak. Wit koos ervoor zijn geïsoleerde vrije d-pion te offeren voor complicaties. Alhoewel het er redelijk gammel uitzag voor zwart, kwam er na een paar handige zetten toch een offensief tot stand en werd de witte koning onder voor genomen. Mijn tegenstander hield het hoofd niet koel en moest snel capituleren.

Peter Doggers – CM Evert Rademakers

Diagram links: 18. d6 – Lxd6 19. Pb5 – Tc6 20. Pxa7 (Pxd6 was beter maar ook dit kan prima) – Tc5 21. a4 – Ph4 22. Pb5 (stoïcijns reageert wit niet op zwarts laatste zet en dat komt hem duur te staan)

Diagram rechts: Dc6! 23. f3 – Tc2 24. Kh1 – Txg2 25. Pd4 – Dc7 26. Pdxf5 – Txh2+ 27. Kxh2 – Pxf5 0-1

Ja zo’n CM titel zegt wel wat hoor. Tim had een strategisch superieure stelling. Die liep tactisch echter een beetje uit de hand en de activiteit van de zware zwarte stukken boden ruimschoots compensatie voor het betere witte paard t.o.v. de zwartveldige loper van zwart. Uiteindelijk werd dit stuk geofferd voor eeuwig schaak en daar mocht denk ik niemand over klagen. Floris had inmiddels zijn ook het punt binnengehaald door wat technisch vernuft te laten zien in het eindspel. Ik laat enkele fragmenten van de partij zien:

Henk-Jan Visser – FM Floris van Assendelft

Diagram links: Wit wordt tot een verklaring gedwongen. Pg6 komt eraan met eventueel nog de manoeuvre Pf6-h7-g5 om zo gebruik te maken van de zwakke zwarte velden. 10. Ph4? – Pxg4 11. Pf5 – Lxf5 12. exf5 – Pf6 13. dxe5 – dxe5 14. a5 – a6

Diagram midden: De balans kan worden opgemaakt. Er is een pion buitgemaakt door Floris en de koningsstelling van zijn tegenstander is aan flarden. Het loperpaar en de open lijnen geven compensatie voor Henk-Jan.

Diagram rechts: Na veel spektakel in het middenspel is er een voordelig eindspel voor Floris op het bord gekomen. De volgende finesse maakt het af: 32. Pe8 33. Le7 – Le5+ 34. Kh1 – Ld6! 35. Lxd6 – Pxd6 36. Pe3 – Pe5 (door het inlassen van Pe8 kan de loperruil worden bereikt in een vorm waarin pion c4 meteen met beide knollen bestook kan worden, dat is veel voordeliger dan meteen 32. Le5+) 37. b5 – Pdxc4 38. Pxc4 – Pxc4 39. Lxc6 – axb5 0-1

Bart was door het uit de weg gaan van remise uiteindelijk in een mindere stelling terecht gekomen. Ondanks dat zo’n konijn altijd tactische kansjes weet te genereren moest uiteindelijk de nederlaag op bord 5 aanvaard worden. Christian was verplicht een kwaliteit te offeren. Alhoewel de stelling speelbaar bleef werd uiteindelijk niet het juiste pad gekozen. In plaats van het offensieve Dh6 gevolgd door h4 en h5 werd een rustigere aanpak verkozen door onze oosterbuur. Zwart kwam weg met zijn ongelukkig geplaatste stukken en haalde het punt binnen voor de Eenhoorn. Maarten had inmiddels dit op het bord:

Maarten Vinke – Ardjan Langedijk

Wit speelt en kan met een van zijn paarden de materiële balans rechttrekken door d4 buit te maken. Maarten deed het anders: 18. Pe5! (dubbele aanval op f7 en d7) – Pd5 19. Lxd5 – Lxd5 20. Pd7 – Dg7 21. Pxf8 – a6 22. Pd7 – axb5 23. Pxb6 – Pc7 24. Pxa8 – Lxa8 25. Te7 – Pe6 26. Te8+ 1-0

Kambiz had het zeer interessante eindspel uiteindelijk verloren. Hoewel het vernuftige spel van Kambiz geprezen kan worden mogen wij deze wedstrijd hier geen baat van oogsten. De tussenstand is nu 3½-3½ terwijl Luc, Peter en Achim nog spelen. Achim is inmiddels in een gelijk toreneindspel terechtgekomen nadat zijn tegenstandster pionwinst verzuimde. Peter staat nog steeds een kwaliteit en een pion voor in een lastige stelling. Luc heeft een dubbelpion minder maar wel vastgelegde pionnen op de kleur van de loper van de tegenstander. De saaie opening heeft uiteindelijk tot een waar schouw(eind)spel geleid met wederzijdse kansen. De uiteindelijke finesses die onze wellicht meest ervaren schaker heeft geütiliseerd dit alles tot een goed einde te brengen kan ik u helaas niet vertellen aangezien ik wijn aan het drinken was aan de bar(Neil Patrick Harris: “Swag is for boys, style is for men”). De remise was overeengekomen en Achim mocht zijn tegenstandster wederom bedanken en kon uiteindelijk het toreneindspel gemakkelijk remise houden. Alleen peter speelde nog met een gelijke stand van 4½-4½. Met nog luttele seconden op de klok besloot Peter maar eens een vrijpion te creëren. Zijn pionnenoverwicht werkte verassend katalyserend. Na vaker stelling herhaald te hebben dan op handen en voeten te tellen zijn speelde peter met zwart uiteindelijk het handige Df1. Om zodoende de witte koning van achteren te benaderen. Ook al klinkt dit omgekeerde wereld, in een schaakspel zijn zulke taferelen wel om aan te zien en het punt werd binnengehaald. Door puntverlies van andere degradatiekandidaat Kennemer Combinatie II is lijfsbehoud zeker voor het 1e elftal van E.S.V. Dr. Max Euwe. Heren die m.i. extra aandacht verdienen zijn Tim Lammens(alles gespeeld) en Achim Buendgen (topscorer).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.