Salinero op f5, wie heeft hem daar neergezet?

4465 / K-KB5 / Nf5 / Sf5 / Pf5, het had de lofzang kunnen zijn op een paardzet in de traditie van wat Jan Hein Donner ooit schreef over zijn "Lieve Pion op a5", die naar eeuwige roem mocht lopen aan de overkant van het zo vijandige bord. Maar het werd het tegenovergestelde, niks lofzang, alleen maar hoon en gelach over de meest besproken zet van deze dag. Of was het een poging om zichzelf met beide benen terug te zetten in zijn zo geliefde tweede team? Was hij ervan geschrokken dat hij zo maar op de transfermarkt werd gegooid? Zag hij de spoken om alleen maar tegen schakers te moeten spelen met een rating van Aaaa en Bbbaa en ongeveer Ccdde (kijk op www.fide.com voor het nieuwe ratingsysteem)? Daar zou zijn onbesproken status van degelijke topscorer zeker schade van gaan oplopen. Was het zijn excuus aan het team dat hij zichzelf na de vorige ronde op een schaakwolk zette en geen tegenspraak duldde? Over wie hebben we het?

We hebben het hier over Martin van Dommelen, die een van zijn meest verschrikkelijke zaterdagen uit zijn schaakcarrière beleefde. Maar dat had hij dan ook aan zichzelf te danken als je – nou ja, dat staat hierboven al beschreven – die zet doet. Het paard gaat van d4 naar f5, en op zich had dat helemaal niet zo’n drama hoeven worden als hij maar met zijn vingers van die pion op g7 was afgebleven. Maar nee, ik Martin wil die pion hebben en gij zult zien dat ik gelijk heb. Want eh, oh, hmm, mijn tegenstander doet wel erg vervelende tegenzetten. Verdomme, dat kost mij zeeën van tijd om mijn verdediging bij elkaar te rapen. Zeg, hou daar eens mee op, meneer Kindt! Er wordt vaak genoeg gewaarschuwd dat je in het Siciliaans nooit de pion op b2 moet slaan, maar dan misschien ook maar niet de pion op g7 slaan in welke andere opening dan ook?! Martin kreeg een aanvalsgolf over zich heen alsof het een tsunami uit de diepste diepten der aarde was, die door James Cameron was opgewekt toen die uit de Marianentrog terugkwam. Niet zo vaak was hij zo onder de voet gelopen als deze dag. En dat alleen maar door dat ene zetje van dat paardje naar f5. Martin is hierbij uit de transferhoek gehaald en officieel Back on the Team, en zo hoort het ook! Welcome back my friend!

Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.