En Passant praat met wereldtoppers

En Passant, nieuwkomer in de Meesterklasse, lijkt geen reden te hebben het team volgend seizoen te versterken. Toch bracht speler en co-sponsor Dick de Graaf vandaag via de Gooi- en Eemlander een opvallend nieuwtje naar buiten: En Passant praat met schakers uit de toptien van de wereld. De Spakenburgers willen namelijk per se kampioen van Nederland worden, al is het maar één keer. Sjirov in de bekerfinale gaat om een formele reden nog niet door.

Het kampioenschap en de promotie van En Passant waren voor sportredacteur Bert-Jan van Oel van de Gooi- en Eemlander (zelf een schaker) aanleiding om weer eens met Dick de Graaf te gaan praten. Als voorbereiding belde Van Oel mij, als schaakmedewerker van die krant. Op de vraag of En Passant zich zou versterken, zei ik: Henk Vedder komt terug, na twintig jaar HSG, maar verder is versterking niet nodig. Smeets, l’Ami en Nijboer behoren tot de Nederlandse top en de andere spelers kunnen de Meesterklasse ook goed aan. In het gesprek kwam Van Oel echter voor een verrassing te staan. Enkele uitspraken:

Eenmaal geschiedenis schrijven

“Het is voor 90 procent zeker, nou, laat ik er 110 procent van maken, dat En Passant in 2013 landskampioen wordt.”

“Alle dromen die ik had, zijn tot nog toe uitgekomen. Ik ben te eigenwijs om los te laten. Dat betekent dat die titel er gaat komen. We willen minstens één keer met onze club schaakgeschiedenis schrijven. Wanneer het met de sponsoring allemaal goed blijft gaan, heb ik er totaal geen bezwaar tegen als we nog vaker kampioen worden. Maar één keer is voorlopig het uitgangspunt.”

De Graaf belooft volgend seizoen met een paar schakers uit de toptien van de wereld aan te treden.

“De contacten zijn begin dit jaar gelegd bij het grote toernooi in Gibraltar, waar ik zelf ook aan heb meegedaan. Maar ik houd onze opstelling voor het nieuwe jaar nog geheim. Want anders gaan de tegenstanders zwakke spelers opofferen aan het eerste bord en daar zie ik de lol niet van in. Het zal elke wedstrijd een verrassing worden met wie we verschijnen.”

Voor de bekerfinale op Hemelvaartsdag in het eigen clubgebouw wilde En Passant Alexei Sjirov aantrekken. De club was echter te laat met zijn aanmelding bij de KNSB. De Graaf: “Maar dan snap je in elk geval wat voor soort spelers we gaan halen.” Overigens moet En Passant morgen nog wel Boven IJ uitschakelen om die finaledag te halen.

Legertje sponsors

Dick de Graaf begon als dertienjarige te werken als visfileerder. Met het geld dat hij in zijn jeugd verdiende, startte hij zijn eigen visbedrijf De Kaaieman. Dat heeft op dit moment twee marktkramen en een winkel in Lelystad. Van Oel: “In het dorp kent iedereen hem en via al die contacten heeft De Graaf inmiddels een aardig legertje sponsors bij elkaar weten te brengen.” De Graaf: “Dat is het voordeel van een gemeenschap waarin iedereen elkaar kent. En Spakenburgers zijn chauvinistisch. Als ze horen dat we landskampioen willen worden, vinden ze dat mooi. Voor andere clubs, met name die uit de grotere steden, is het juist steeds moeilijker om aan geldschieters te komen.”

De Graaf wil kampioen worden met in elk geval drie Spakenburgers (of Bunschoters): Henk en Richard Vedder en hijzelf. Voor de moeilijkste wedstrijden wil hij zelf wel een stapje opzij doen, hij is de zwakste van de drie. De Graaf: “Je moet wel eerlijk naar jezelf durven kijken. Maar En Passant moet straks wel Nederlands kampioen worden met, naast de grote namen, ook hulp van drie echte Spakenburgers, dat is juist de gein ervan.”

Op de foto bij het verhaal, genomen door dochter Julia, staat Dick de Graaf voor één van zijn viskramen. Opschrift: “In iedere pan vis van de Kaaieman.”


Reactie Richard Vedder:

En Passant is het afgelopen decennium druk bezig geweest om zich op allerlei manieren te profileren. Zo staat er inmiddels tien jaar een prachtig gebouw, opgericht met steun van een groot deel van de Bunschoter bevolking.

Alleen schaaktechnisch viel het niet mee. Twee spelers trokken de kar in sportief opzicht in de derde klasse, maar de rest had moeite om aan te klampen. Degradatie lag op de loer en in dat geval zouden ook de twee spelers die de kar trokken zeer waarschijnlijk hun externe partijen voor een andere club gaan spelen. Deze geschiedenis is overigens te lezen in het jubileumboek “Een mooie combinatie”. Er zijn nog exemplaren beschikbaar!

Dat wilde het bestuur graag voorkomen, die eventuele uittocht. Met goedvinden van de ALV werd besloten dat er versterkingen aangetrokken mochten worden. Sterker nog, er werd meteen gesproken over de mogelijkheid door te stoten naar het allerhoogste. De rest is bekend.

Uiteraard zijn er altijd mensen die minder gelukkig zijn met dergelijke beslissingen. Leden die nu buiten EP 1 vallen, terwijl ze daar graag in zouden spelen, clubs die hun promotiekansen gedwarsboomd zagen omdat ze net bij EP in de poule terecht kwamen. Maar ook buitenstaanders die er graag een mening over willen ventileren. En ik dacht al, waar blijven ze. Immers zette Johan Hut dit bericht al donderdag op de schaaksite en de hele vrijdag geen reactie.

Maar daar was dan de eerste. Zaterdagochtend om tien over acht. Wat een tijdstip! Het was prachtig weer nota bene. Neem een bakkie, laat de hond uit. Maar nee. Vermoedelijk had Stein um Stein net de Volkskrant gelezen en met voldoende azijn in het brein zette hij zich aan het typen: “Wellicht wordt En Passant volgend jaar kampioen, maar dat lijkt me niets om trots op te zijn”. Nou reken maar dat we trots zijn als dat gebeurt!

Daarna kwam er natuurlijk bijval van de onvermijdelijke Utrecht Centrum. Die heb ik werkelijk nog nooit op een opbouwende, positief getinte opmerking kunnen betrappen. En in real life is het nog wel zo’n aardige kerel. Eentje waar je best leuke gesprekken mee kunt hebben, ja waarmee je zelfs kunt lachen! Maar stijgt de PH-waarde dan zo erg als er een toetsenbord in de buurt is?

Hij had naar het Visser en Hopmantoernooi kunnen gaan, zonder duurbetaalde spelers, maar ook daar mankeert weer van alles aan, getuige zijn azijnige opmerkingen op het forum van zijn eigen club. Maar nee, hij volgde een paar uur de Bundesliga! Ook leuk. Hij eindigt zijn bericht met een sneer naar Peng, Nijboer en Böhm. Is dat nou nodig? En kun je er dan niet je echte naam bijzetten als je op de man/vrouw gaat spelen? Weet je trouwens dat Böhm ooit voor SG Amersfoort gespeeld heeft? Denk je dat ie dat gratis deed?

Er meldt zich vervolgens een Lucas met een onnozele opmerking over meedoen aan de interne en ook dat we niks hebben aan het invliegen van Sjirov. Ja, mogen we dat lekker zelf weten? We hebben inmiddels vijf keer Viktor Kortchnoi laten overkomen en dat waren onvergetelijke weekends. Vraag het bestuur van je eigen club eens om een dergelijke stunt te organiseren. Leuk man!

Utrecht Centrum is nog niet klaar en meldt nog even dat de vis ook niet deugt. Verrek! Een smiley erachter. Toch nog een grapje uit het toetsenbord. Daarna een onzinnige vergelijking EP – Koningsclub. Moet ik uitleggen waarom die vergelijking onzinnig is? Nee toch? En dan ook nog de mededeling dat hij met SGA naar de eerste klasse promoveert. Doe je voorzichtig, kerel? Of ben je de het slot van vorig seizoen alweer vergeten? Overigens, besef je wel hoe gelukkig je bij SGA mag zijn met het feit dat er bij jullie ooit een voormalig wereldtopper zomaar aan kwam lopen? Eentje met een elo van meer dan 2600 die gratis met jullie meedoet. Daar zijn vele clubs jaloers op. Dan is het makkelijk oordelen als andere clubs die ook graag met 2600-spelers willen spelen daar een som geld voor over hebben!

Reactie 7 is weer van Lucas. Laat ik volstaan met de mededeling dat Friso Nijboer op 8 juni een simultaan geeft op onze club. Wie weet is er plek voor je. Schrijf je tijdig in!

Tenslotte merkt Utrecht Centrum nog dat hij op USF tegengas krijgt. Meteen vraagt hij Kees om de boel op te schonen. Flauw hoor!

Beste mensen, En Passant meent dat ze met het ingezette beleid positief bezig is. Voor de inwoners van Bunschoten die smullen van de succesverhalen tot nu toe, voor Schakend Nederland die we mee laten genieten middels de verslaggeving op schaaksite en ook nog voor die professionals die zo een bron van inkomen hebben. Wie kan daar nu iets op tegen hebben.

Denk eens positief, beste mensen. Het maakt het leven zoveel aangenamer!

34 Comments

 1. Avatar
  SteinUmStein april 14, 2012

  Wat een treurnis, dit artikel en de plannen van En Passant. Sinds wanneer is schaken dezelfde kant op gegaan als voetbal, waar niet de teams met het beste beleid winnen, maar de teams met de diepste zakken? Natuurlijk is En Passant niet het eerste team dat zo te werk gaat, maar iemand die het ‘geinig’ vindt om te winnen met 3 eigen spelers, maar deze wel een stapje opzij laat doen als de wedstrijd ‘te zwaar kan zijn’ spant wat mij betreft wel de kroon. We gaan de verkeerde kant op! Wellicht wordt En Passant volgend jaar kampioen, maar dat lijkt me niets om trots op te zijn.

 2. Avatar
  Johan Hut april 14, 2012

  De vergelijking met voetbal gaat hier inderdaad op. Bunschoters zijn ook apetrots op hun voetbalclub IJsselmeervogels, terwijl ook daar nauwelijks of geen inwoners van het dorp in het eerste team spelen. IJsselmeervogels is veelvoudig (amateur)kampioen van Nederland en dat willen de Bunschoters ook in andere sporten bereiken.

 3. Avatar
  Utrecht Centrum april 14, 2012

  Ik ben het meer dan eens met SteinUmStein;

  We hebben nu Koningsclub, de Variant, Rotterdam, HSG gehad en nu dus EP en over een jaar of 2 Sissa, als Kees E tenminste zich niet gaat vervelen.

  Ik heb vandaag een paar uurtjes naar de Duitse competitie zitten kijken, schijnbaar heeft EP nog niet genoeg sponsors om voor de neutrale toeschouwer interessante gm’s aan te trekken. Het blijft toch een beetje aanmodderen met de Pengen, Nijboeren en Bohmen maar schijnbaar is onze MK op dit moment niet veel meer waard.

 4. Avatar
  Lucas april 15, 2012

  Helemaal eens met bovenstaande commentaren. Alleen als het doel is het lokale schaken te stimuleren, dan kun je enig begrip opbrengen voor deze plannen. Maar daar blijkt niets van in dit verhaal. Gaan deze aankopen ook meespelen in de interne competitie? Nee, uiteraard niet. Of gaan ze misschien de jeugd daar trainen? Vast niet. Het resultaat zal zijn dat de club in feite wordt opgesplitst tussen profs en amateurs, zonder dat er enig verband bestaat tussen deze twee groepen. Het is meestal het begin van het einde van zo’n vereniging, iets dat we al vaker gezien hebben. In het begin lijkt zoiets nog leuk: Sjirov wordt voor veel geld ingevlogen en wint dan zijn potje. Maar na verloop van tijd zal men zich realiseren dat zo’n partij helemaal niets met Spakenburg heeft te maken. De vis zal en passant duur betaald worden.

 5. Avatar
  Utrecht Centrum april 15, 2012

  Ja en ik kan me trouwens niet heugen dat die viskwaliteit nou zo bijzonder is :))

  Nee heren Bunschoters, een 8e Koningsclub is in de maak en over een jaar of 2 a 3 stort de boel daar in en krijgen wat clubs in de regio vast een email van wat werkloze profschakers of er tegen een kleine vergoeding wat mogelijk is.

  Nee neem dan SGA, op eigen kracht naar de 1e klasse, volgend jaar mk en dan in 2014 kampioen van Nederland en het jaar erop de Europacup!

 6. Avatar
  MvanLeeuwen april 15, 2012

  Wat een negatieve reacties. Kennelijk mag je in Nederland wel dromen, maar niet proberen deze te verwezenlijken.

  Uiteraard zitten er ook mindere kanten aan een dergelijke aanpak. De één neem deze voor lief, de andere niet. Wie kampioen wil worden heeft niet zo veel keus.

 7. Avatar
  Lucas april 16, 2012

  Die dromen zijn wel begrijpelijk, maar kortzichtig. Als je even nadenkt, dan kun je begrijpen dat élke club kampioen kan worden, als er maar genoeg geld op tafel wordt gelegd. De vraag is nu wat daar leuk of interessant aan is. Het antwoord op die vraag kennen we, omdat het al in het verleden al verschillende keren is geprobeerd. Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers. Voor de grootmeester is het uiteraard niet leuk als hij weer om den brode tegen een amateur moet aantreden. Voor de amateur is het niet leuk om door een prof te worden afgedroogd. Voor beiden is het vooral genant. Ze offeren hun tijd op voor een partij waarvan de uitslag al bij voorbaat vaststaat. Vaak zal de grootmeester de partij wat rekken, uit beleefdheid. Interessante schaakpartijen levert een dergelijk tafereel zelden op. Ik zou En Passant willen adviseren om het niet alleen bij losse partijen te laten, maar de huurlingen ook te betrekken bij het verenigingsleven d.m.v. trainingen, simultaanvoorstellingen, e.d. Dan is er een kans dat het schakersleven ter plaatse ook daadwerkelijk een positieve stimulans krijgt.

 8. Avatar
  SteinUmStein april 16, 2012

  Ik heb de toon inderdaad wel gezet 😉

  Ik denk dat de vraag voor mij vooral is wie er kampioen wil worden wanneer je zoals jij zegt niet zoveel keus hebt voor de manier waarop. Zelf zie ik de waarde van een ‘gekocht’ kampioenschap niet zozeer in. Misschien dat het voor de sponsoren enige publicitaire waarde heeft, maar wat verder? Veel mooier vind ik het dat RSR Ivoren Toren in de halve finale van de KNSB-beker zit, geheel op eigen kracht. Of het verhaal van SOPSWEPS – als ik dat tenminste goed heb begrepen – en de goede start van Stukkenjagers dit seizoen in de meesterklasse. Maar klaarblijkelijk lopen er ‘mannetjes’ rond, die het kampioenschap koste wat kost binnen willen halen. Zelfs als daarvoor, zoals Lucas zegt, aankopen voor nodig zijn die verder niets voor de club doen of met de club hebben. Wat is zo’n kampioenschap dan waard?

 9. Avatar
  robert.krouwel april 16, 2012

  Ik vind het hier heel erg opgaan dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet.

  Barneveld heeft de laatste jaren goed geïnvesteerd in de jeugd en die kunnen allen stuk voor stuk heel goed mee in de onderbond. Of dat nou eerste of tweede klasse is maakt niet uit, ze scoren punten en zelfs heel veel punten.

  Vorig jaar promoveerde Barneveld 2 niet omdat het in de poule zat met En Passant 2 die wel heel veel spelers hadden die voor alle aankopen in En Passant 1 speelde. Vervolgens verloren wij dit jaar Robin van Ee aan SGA omdat hij daar KNSB kon spelen. Inmiddels speelt nog steeds veel jeugd in Barneveld 2 maar we missen een speler als Robin van Ee enorm.

  Maar als je kritisch kijkt is dit ook een vorm van spelers kopen. Kom bij ons en je mag spelen in de KNSB klasse. Ik vind het vrij logisch dat zo een jongen voor die kans gaat. En dat Schakers die van het schaken moeten leven voor de centen naar spakenburg gaan vind ik ook logisch.

  Maar iedereen probeert met de middelen die hij/zij heeft een zo goed mogelijk team op te stellen. Zouden wij een versterking kunnen betalen voor Barneveld, om al het goede werk dat we in de jeugd hebben gestopt uit te laten betalen door 1 jaar KNSB te mogen spelen, dan zouden wij dat zeker doen.

  Ik vind dat En Passant wel erg wordt gestraft voor de keuze die ze gemaakt hebben. Het is ook niet mij manier om zo kampioen te worden, maar er zijn wel meer sporten die worden beïnvloed door geld.

 10. Avatar
  Utrecht Centrum april 16, 2012

  Uitgemaakt worden voor heikneuter en erkend zuurpruim en dan als kers op de slagroom nog een haarscherpe analyse van Krouwel, wat wil een mens nog meer?!

  Kees waar ben je? De boel moet worden opgeschoond!

  Laat ik tot slot het volgende hierover zeggen;

  Eppie, heel veel plezier komend jaar in de MK, ook alvast oprechte felicitaties met jullie behaalde kampioenschap, maar bespaar ons alsjeblieft die ellende nadat sponsor en co is afgehaakt bij bijvoorbeeld Koningsclub, Variant en HSG ( en ik vergeet er vast nog wel een paar te noemen) en trek alle teams direct terug, liefst tot diep in de onderbondregionen.

  Wat zeg ik nu toch weer? Hopelijk zit HSG volgend jaar in onze 1e klasse, scheelt ons weer een extra degradatieplek!

 11. Avatar
  Johan Hut april 16, 2012

  Tot nu toe hebben de betaalde spelers allemaal een goede band met de club. Wie zich daaraan onttrekt (zoals Sosonko), wordt snel op een zijspoor gezet.

  Toen Kortchnoi eens meedeed aan het Kaaiemantoernooi heeft hij de dag tevoren de hele avond op de club zitten vluggeren, voor de lol.

 12. Avatar
  Utrecht Centrum april 16, 2012

  Een opmerking van SteinUmStein, Lucas en moi en op USF is het gekakel weer niet bij te houden.

  Een soort van moderne Babylonische spraakverwarring.

  Sorry jongens, dat was nou ook weer niet de bedoeling.

  Nogmaals; veel hartelijks voor het kampioenschap van 2013 en laat de boel dar alsjeblieft niet a la HSG en al die andere ex-sponsorteams in elkaar storten.

  PEr slot van rekening is de lange termijn namelijk een team weg uit de knsb met eventuele doorwerking richting onderbond enz. enz.

 13. Avatar
  Kees Schrijvers april 16, 2012

  Richard Vedder heeft gereageerd. Omdat zijn reactie te uitgebreid is voor het commentaarvenster is de reactie onder het stuk van Johan Hut geplaatst.

 14. Avatar
  canoy april 17, 2012

  ze moeten wel opschieten bij en passant want wij (kc) hebben al anand, carlsen, morozevich, ivanchuk en aronian op de eerste vijf borden. Zonder gekheid (en met het risico alhier onderwerp van spot te worden) het is niet simpel om meesterklasse ambitie en amateursport op elegante wijze te combineren. Het kan wel. Wij betalen bescheiden, maar alleen als onze toppers in team passen en nodige voor de club doen (trainingen, simultaan etc). Anders werkt het denk ik niet. Maar ook bij ons gaan de dingen niet vanzelfsprekend.

 15. Avatar
  Utrecht Centrum april 17, 2012

  @ Richard,

  Ik heb de hele lap tekst gelezen, ik ben het uiteraard op de meeste punten niet met je eens maar wat betreft de opmerking over het opschonen door Kees het volgende;

  Kees heeft in het verleden nog wel eens een opmerking weggehaald en dat is overigens zijn goed recht. Daar dit onderwerp zoals gewoonlijk weer alle kanten begon op te schieten leek het me wel een aardig grapje om te maken.

  Verder geloof ik het allemaal wel; hoe ik over kleding, hygiene en sponsoring denk weten de meesten ondertussen wel, overtuigen ga je me niet.

  En wat betreft dat V&H toernooi; ik heb inderdaad gespeeld met de gedachte om mee te doen, helaas kreeg ik thuis geen fiat :)

  Salut Lukas

 16. Avatar
  SteinUmStein april 18, 2012

  Na het lezen van Richards reactie besef ik dat ik hiertegen eigenlijk niets meer kan inbrengen. Ik ben een ‘Volkskrantlezer’ en dus per definitie niet geschikt voor deze discussie. Het heeft me wel aan het denken gezet, hoe dat allemaal precies gegaan is in Bunschoten-Spakenburg. Grijzen mannen van de club moeten bij elkaar gekomen zijn op een bepaalde avond, om de noodklok te luiden. Drie dorpsgenoten kunnen wél schaken en worden achtergehouden door de onwetende meute: de sterke Henk, kampioen van het dorp, de minder sterk, maar nog altijd redelijk schakende Richard en Dick. Mannen met clubliefde die echter wel dreigen te vertrekken als er niet op een hoger niveau geschaakt wordt. Opties besproken: een gezond beleid, met training en begeleiding om de rest ook te leren schaken? Nee! Duurt te lang. Tevreden zijn met wat je hebt? Nee! Zij blijven groot en wij klein. De oplossing: geld in de club pompen! Natuurlijk! Alleen maar voordelen: vreemdelingen binnenhalen, clubgenoten passeren, winnen boven clubplezier! En nadien een kampioenschap gekocht met visgeld, van de paling en de haring, en mooie herinneringen om trots op te zijn.

 17. Avatar
  SteinUmStein april 18, 2012

  We schieten daarom eenvoudig een jaar of 30 door in de tijd. Grootvader Richard zit met zijn kleinzoon op schoot. Het fotoalbum ligt in zijn handen. Kleinzoon wijst: "Opa, wat is dat voor foto, met al die mannen?". Richard: "De kampioenschapsfoto met En Passant in 2013! Zal je opa daar nog een keer over vertellen (gretige blik)? Hij mocht een paar ronden meespelen in het kampioensteam, als er zwakkere tegenstand was tenminste. Daar hoopte ik natuurlijk niet op, maar het kwam soms voor. Mooie, spannende tijden waren dat! Hoeveel ronden voor het einde kon het feest beginnen? Dat was lastig plannen…."

  Nee, alle dwaasheid daargelaten, ik begrijp Richard heel goed. En Passant ook. En zijn kritiek op mijn eerste bericht. Kampioen worden is vet! En wie ben ik, om zomaar te beweren dat een gekocht kampioenschap geen kampioenschap is om trots op te zijn? En wie ben ik, om te zeggen dat En Passant niet trots mag zijn op een kampioenschap behaald door drie eigen spelers, waarvan er 1 al zegt opzij te stappen als de tegenstand te groot is? Wie ben ik, om te zeggen dat we de verkeerde kant op gaan? En misschien nog wel het ergste: wie ben ik, om zaterdagochtend de Volkskrant te lezen en dan om tien over acht kritiek te leveren op dit prachtige artikel over hoop en dromen? Een gewone schaker, misschien, die het niet begrijpt? Een egoïstische azijnpisser? Een GeenStijl-bezoeker die zich verveelde? Inwoners van Bunschoten-Spakenburg: slaap gerust!

 18. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Ik probeer tegenwoordig Parool en NRC anders valt een mens zo op:)

  Nog even een kleine opmerking n.a.v. die Bohm opmerking van RV;

  Inderdaad heeft de SGA 2 jaar lang een sponsor gehad, dat was in een tijd dat Bohm een drietal potjes meedeed en verder het 1e team vooral door sterke localo’s werd bevolkt. Hoe die sponsoring precies zat weet ik niet, ik heb me nooit heel erg kunnen boeien wat betreft dit soort zaken maar na 2 jaar waren we wel tot de conclusie gekomen dat het voor de sga helemaal niets is.

  Team 1 liep na die 2 jaren ook grotendeels leeg, terug naar de 3e klasse en sinds een paar jaar opeens weer een promotiekandidaat voor de 1e klasse, al dan niet voor een belangrijk deel door de aanwezigheid van onze GM en nog wat talenten, die onbezoldigd een potje komen schaken en des ochtends ergens mee ontbijten en des avonds vrolijk aan de avonddis mee doen.

 19. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Oh ja, en voor de neutrale toeschouwers die het kijken naar stoffige EP truien zat is; kom zaterdag naar het kampioenenbal van de SGA kijken.

  Het schijnt namelijk dat 1 van mijn teamgenoten aan de LaChouffe gaat…

 20. Avatar
  Hendrikom april 18, 2012

  Dat van dat gekochte kampioenschap moet eerst nog maar eens blijken. Er zijn meerdere kopers op de kust en voor er sprake is van een gekocht kampioenschap, zul je eerst kampioen moeten worden en dat is al moeilijk genoeg, lijkt me. Er spelen in ieder geval weer vele grootmeesters in de meesterklasse die daar ook thuishoren!

 21. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Bij sterkere tegenstand schijnt de afdeling Spakenburg niet mee te spelen.

  Dick en Richard zullen dus hooguit een rondje of 2 meedoen lijkt me.

  Eppie kennende worden er hiervoor nog 2 gm’s aangetrokken, dan lijkt het er toch wel sterk op dat Eppie echt zwaar favoriet is.

  Ik dacht dat ik op USF las dat broer konijn ook naar het warme titelhoudersnest terugkomt, dus da’s alvast een begin.

  Verder zal John v.d. Wiel en Erik van de Doel ook nog wel in de poel van mogelijke versterkingen zitten.

 22. Avatar
  Lucas april 18, 2012

  Het schaakspel wordt gespeeld door twee personen en blijft daarom altijd een strijd tussen twee geesten. Wedstrijden van "teams" zijn in de schaaksport om die reden altijd een beetje raar. Het is onvergelijkbaar met echte teamsporten, zoals bijvoorbeeld voetbal, waarbij daadwerkelijk moet worden samengewerkt om tot een eindresultaat te komen. Toch zijn wedstrijden tussen schaakteams altijd wel populair geweest. De schaakolympiade is een mooi voorbeeld, terwijl iedereen weet dat een land als Rusland totaal niet te vergelijken is met bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden. Toch is het leuk (maar ook niet meer dan dat) om na afloop te kunnen vaststellen dat Rusland of Armenië weer het sterkste "schaakland" ter wereld is. Iets soortgelijks geldt in Nederland op clubniveau. "Leuk" als Groningen wint van Rotterdam.

  Iets anders wordt het wanneer men teams speciaal gaat samenstellen, alleen maar met het doel om zo’n teamcompetitie te winnen. Omdat de uitslag vooraf al vaststaat – De Graaf spreekt zelfs van 110% – is het dan geen competitie meer, maar een demonstratie.

  Het is niet vreemd dat deze gang van zaken enige weerstand oproept bij schakers die hun spel toch liever blijven zien als een intellectuele, en geen financiële, competitie.

 23. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Bijzonder fraai en diepzinnig gesproken maar volgens mij vergeet je de categorie schakers die 1 keer per maand een potje komen opdraven, een happie doen, wat pilsen na binnen proppen en daarna weer overgaan tot het alledaagse ritme en derhalve dus ook niet verder kijken dan de stand in hun eigen poule (des doods).

  Uiteraard gun ik RV en die gebakken paling al het schaakgeluk van de wereld, al helemaal met EP, maar laten we de boel toch vooral binnen context blijven zien.

  Wijlen JH Donner had daar een aardige quote-je over; continue in herhalingen blijven vallen hoe oninteressant het allemaal wel niet is maar wel door blijven zaniken. Ik zal de gewraakte passage vanavond eens opzoeken, bijzonder fraai geformuleerd en goed van toepassing op bijvoorbeeld een site als USF en nu dus ook dit onderwerp.

 24. Avatar
  Hendrikom april 18, 2012

  Ik mag hopen, Lucas, dat je je niet laat overbluffen door een uitspraak van een partijdig iemand over 110% zekerheid. Zelfvertrouwen mag altijd geuit worden, dan doen ze in Amsterdam ook, het zou raar zijn als tegenstanders daarvan onder de indruk raakten. Nogmaals, dat van die demonstratie moet eerst nog maar eens blijken, er is stevige weerstand bij diverse teams in de meesterklasse. Zeker in de meesterklasse lijkt het me alleen maar mooi als je hele sterke tegenstanders tegenover je krijgt. Ik heb wel eens tegenover Lautier gezeten in de playoffs, leuk! Wel verloren helaas :(

 25. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Dan moet toch te achterhalen zijn wie er achter Hendrikom schuilgaat :)

  Die Lautier hoor en lees je trouwens niets meer over.

  is ie gestopt of te druk met onderhandelingen bij EP?

 26. Avatar
  Hendrikom april 18, 2012

  Lautier is geloof ik ergens een succesvol financieel direkteur geworden of zo en ik, Lukas, ben "Broer Konijn" :)

 27. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Kijk aan, broer konijn is Hendrikom.

  Is het allemaal niet prachtig!

  Financieel directeur, zijn we dat allemaal diep in de kern niet allemaal?!

  Of zoals mijn vrouw steevast weet te melden na weer een kulaankoop; ja maar voor die prijs kon ik het toch echt niet laten liggen.

  Om on topic te blijven; gelukkig maar dat Eppie zo goed op de centjes blijft letten, zo’n broer konijn kan toch nooit veel kosten :))

 28. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  En wat vindt broer RV er trouwens van dat je hier niet onder je eigen naam zit te pruttelen?

 29. Avatar
  Richard Vedder april 18, 2012

  Dat vindt RV helemaal niet erg. Ik maakte die opmerking omdat jij in reactie 3 mensen aanvalt en dat is niet zo netjes als je dat anoniem doet. Ik weet toevallig wie jij bent, maar degenen die een (mijns inziens onterechte) sneer van je krijgen wellicht niet. Mensen mogen best anoniem posten, maar bij persoonlijke kwesties of discussies weet ik graag met wie ik het genoegen heb. Zou zou ik ook graag weten wie er schuil gaan achter "stein um stein" en "Lucas". Dat hoeft niet op deze site, maar dat kan ook via een mail via Kees Schrijvers. Dan zet ik met alle plezier de discussie voort zonder het gevoel te hebben dat ik wellicht alleen maar trollenvoer neer kwak…

 30. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Aanvallen???

  Waar heb je het over.

  Als je al die sites in de gaten zit te houden dan was je vast wel opgevallen dat Kees een paar keer een bijdrage van mij had weggehaald. Het was slechts een gebbetje, maar ik vrees dat tegenwoordig een smiley nodig is om misverstanden te voorkomen.

  Gezeur om niets wat mij betreft.

 31. Avatar
  Utrecht Centrum april 18, 2012

  Wat mij betreft sluiten we dit draadje; we zijn ondertussen bij compleet andere non-zaken beland en dan wordt het weer zo’n usf gedoe, dat gun ik Kees nou ook weer niet.

  Salut, en voor hen alle teams die a.s. zaterdag gaan promoveren felicitaties vanuit Utrecht Centrum

 32. Avatar
  Richard Vedder april 18, 2012

  Ik vond jouw opmerking over Peng, Nijboer en Böhm laten we zeggen, op het randje. En inzake reactie nr. 19 zou ik willen opmerkingen dat wij Peng en Tea hebben. Welke publiekstrekkers moet het publiek naar Amersfoort lokken zaterdag?

  Leuk he, zo’n forum! Net USF, maar dan met jou erbij!

 33. Avatar
  SteinUmStein april 18, 2012

  Is dat dezelfde Peng die in het verleden een jaartje gesponsord (met dank aan de al genoemde Kees) bij Spijkenisse speelde? En toen de reu gaten uitbleven – mede dankzij haar – weer met de noorderzon vertrok? Dat is zeker een publiekstrekker :)

 34. Avatar
  SteinUmStein april 18, 2012

  Reu gaten zijn natuurlijk resultaten, maar daargelaten: schaakwedstrijden trekken nooit echt publiek. Partners, kinderen en ouders van schakers wellicht, maar geen supporters zoals bij voetbal, laten we een middagje naar En Passant kijken supporters.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.