HDC Media schaakrubriek 7 april 2012

Johan Hut

Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Na acht ronden al drie kampioenen

Een bijzonder feit doet zich voor aan het slot van de lopende KNSB-competitie. Een ronde voor het einde zijn zowel in de Meesterklasse als in beide eerste klassen de kampioenen al bekend.

Een walk-over, zou je dan zeggen, maar in de Meesterklasse was daar geen sprake van. De nieuwe kampioen Voerendaal verloor in de vierde ronde van Accres Apeldoorn, won met 7,5-2,5 van BSG maar had verder kleinere uitslagen. De Limburgers profiteerden er vooral van dat iedereen van iedereen kon winnen. Zelf hebben ze na de achtste ronde (vorige week) veertien punten, daarachter staan maar liefst vier ploegen met negen punten. Voerendaal is een dorp in het uiterste zuiden van Limburg. In het dorp woont maar één sterke schaker: Patrick Driessens. Omdat andere plaatsen in Zuid-Limburg ook elk maar één sterke schaker hebben, hebben de sterksten van hen zich tien jaar geleden verenigd bij één club, toevallig Voerendaal. Sommigen van hen spelen in het tweede team (tweede klasse), het eerste team wordt aangevuld met sterke Duitsers van niet al te ver over de grens. In plaats van dat Voerendaal kampioen is geworden, zou je dus ook kunnen zeggen dat de Limburgse combinatie de titel heeft behaald.

In de eerste klasse A mag je wat betreft En Passant (Bunschoten-Spakenburg) wel van een walk-over spreken. Dat is niet onverwachts, het team bestaat dankzij diverse plaatselijke sponsors bijna geheel uit grootmeesters en meesters. Een vroeg gelijkspel tegen Philidor Leeuwarden was een tegenvaller, Braceland Esgoo (Enschede) ging in matchpunten lang gelijk op, maar vorige week versloeg En Passant de Tukkers in Enschede met 2,5-7,5. De wedstrijd was spannender dan de uitslag doet vermoeden, toch mag je bij zo’n uitslag niet zeggen dat Esgoo ook best had kunnen winnen. Een van de uitblinkers bij En Passant is al een paar jaar lang Manuel Bosboom. De ‘Zaanse tovenaar’ maakte er zoals gewoonlijk weer een heksenketel van, maar zijn glibberige avonturen eindigen bijna altijd met een overwinning.

Baisakow-Bosboom

1.e4 c5 2.c3 d6 3.d4 Pf6 4.dxc5 Pc6

Dit lijkt weer eens een vreemde vinding van Bosboom, maar het is vaker gespeeld. Na 5.cxd6 Pxe4 6.dxe7 Dxd1+ 7.Kxd1 Pxf2+ 8.Ke1 Pxh1 9.exf8D+ Txf8 zou wit winnen als hij het paard op h1 vangt, maar dat blijkt heel moeilijk. En als het al lukt, krijgt zwart enorme torens op d8 en e8. Bijvoorbeeld na 10.g3 Lg4 11.Lg2 0-0-0 blijkt hoe moeilijk wit het heeft.

5.Dc2 d5 6.exd5 Dxd5 7.Pf3 e5 8.Le2 Lxc5 9.0-0 0-0 10.b4 Lb6 11.b5 Pa5 12.c4 De6 13.c5 Lc7 14.Lb2 Pd5 15.Te1 Pf4 16.Lf1 f6 17.Pbd2 Dg4 18.Kh1 Lf5

Zwart leek even in het gedrang te zijn, maar komt er nu aardig uit.

19.Pe4 Tad8 20.Lc3 Kh8 21.Da4 Pd3

Zwart dreigt (behalve gewoon Pxe1) op e4 te slaan en dan op f2. Dat wit op a5 een stuk kan slaan blijkt hem niet te helpen.

22.Lxd3 Txd3 23.Lxa5 Lxa5 24.Dxa5 Lxe4

Materieel staat het nu gelijk, maar wit mag natuurlijk niet op f3 laten inslaan.

25.h3 Df5

Nu mag het paard nog niet weg, op straffe van Dxh3. Wit besluit (noodgedwongen) een kwaliteit te geven voor prachtige vrijpionnen op de damevleugel.

26.Txe4 Dxe4 27.Dxa7 Dd5 28.a4 e4 29.Pg1 Td2 30.c6 bxc6 31.b6 Txf2 32.b7 Tb2 33.a5 Dd2

Dit kon wit niet verhinderen. Zijn indrukwekkende vrijpionnen vormden de reden om nog niet op te geven.

34.Pe2 Dxe2 35.Tg1 Db5 36.a6 c5 37.Da8 Kg8 38.Ta1 e3

Maar de pionnen komen niet verder, a7 wordt met Dxb7 beantwoord.

39.Dc8 e2 40.De6+ Kh8 41.De7 Te8

Wit geeft het op.

In de eerste klasse B was Kennemer Combinatie oppermachtig. Drie weken geleden was hier al te lezen dat dit geen zelfstandige schaakclub is, maar een combinatie van clubs uit Haarlem, Bloemendaal en Heemstede. Anders dan En Passant wordt het team nauwelijks gesponsord en was het ook geen favoriet op basis van Elo-ratings. Jeugdig enthousiasme leverde echter de ene na de andere overwinning op, vorige week in Den Haag met 2,5-7,5 op de veteranen van Discendo Discimus.

Ruim dertig jaar geleden, in het seizoen 1979-80, speelde er voor het laatst een team uit Haarlem in de hoogste klasse, het Verenigd Haarlems Schaakgenootschap (VHS). Kennemer Combinatie is een waardige opvolger. Met hetzelfde team als dit seizoen, zonder versterkingen, zegt teamleider Marcel Canoy: “Met onze Elo-prestatie van dit seizoen zouden we in de hoogste klasse tweede zijn geworden.”

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.