Afscheid van HSG-coryfeeën

Met de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen, de Gooise derby BSG-HSG, neemt HSG afscheid van teamleider Jan Stomphorst en speler Henk Vedder.

Jan Stomphorst was 25 jaar teamleider. Hij begon (één seizoen) in de eerste klasse en zag zijn ploeg opstomen naar de tweede plaats in de hoogste klasse, eerst achter Rotterdam, later achter De Variant. Hij haalde de Polgar-zussen en enkele andere buitenlandse toppers naar Nederland, maar transformeerde het team uiteindelijk tot een jonge Nederlandse vriendenploeg. Zijn beloning kwam in 2008 met de landstitel, waar er nog drie van zouden volgen. Blij met die vier titels heeft Stomphorst besloten dat hij er na een kwart eeuw een punt achter mag zetten. Hij blijft gewoon lid van HSG en bestuurslid van de KNSB.

Henk Vedder werd in 1993 jeugdkampioen van Nederland en vaste speler van HSG 1, na enkele jaren in het tweede team te hebben gespeeld. In het seizoen 1997-98 was hij topscorer van de Meesterklasse. Ook in andere jaren scoorde hij bijna altijd boven de vijftig procent. Op de topscorerslijst aller tijden van HSG in de hoogste klasse staat Vedder derde.

Vedder behaalde meesternormen in 1992 (Leeuwarden) en 1997 (Antwerpen), maar stopte toen met toernooischaak. Tien jaar later pakte hij dat weer op en in 2010 werd hij internationaal meester.

Nu HSG (vrijwel zeker) degradeert en Vedders andere club En Passant de ambitie heeft om kampioen van Nederland te worden, is het logisch dat Vedder terugkeert op het oude nest.

Op de HSG-site staan uitgebreide portretten van beide coryfeeën, van wie HSG in dankbaarheid afscheid neemt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.