De Telegraaf schaakrubriek 14 april 2012

Hans Böhm

David Klein

Schaakvereniging Kennemer Combinatie (KC) in Haarlem had een surpriseavond georganiseerd voor hun meest succesvolle lid David Klein. Net terug van zijn uitstekende optreden tijdens het laatste Europees Kampioenschap, waar hij tegen elf grootmeesters overeind bleef, dacht David dat hij op een demonstratiebord wat hoogtepuntjes zou laten zien aan enkele geïnteresseerde clubleden. Maar de zaal zat vol familie, vrienden, schaakmaten en enkele coryfeeën die David een warm hart toedragen zoals zijn eerste leermeester Jan van Dorsselaar (“Ik leerde hem 1.e4 spelen en hij doet dat nog steeds.”); organisator Hicham Boulahfa (“David is een goede schaker en een goed mens, een mooie combinatie.”); grootmeester Cathy van der Mije (“Er zit een grootmeester in hem.”) en persoonlijke trainer Yochanan Afek (“David is ook goed in studies, dat onderstreept zijn artistieke kwaliteiten.”). Op het volgende FIDE-congres zal David officieel benoemd worden tot Internationaal Meester.

Met zijn achttien jaar is David het bewijs van de kracht van het jeugdproject Chesscool, dat samenwerkt met de schaakverenigingen Bloemendaal, Het Spaarne en Heemstede: de KC! Chesscool is een mooi voorbeeld van een moderne schaakvereniging, die les geeft via multimedia zoals video’s, interactieve schaakpuzzels, partijen via internet. Als kinderen (vanaf vijf jaar) beter worden stromen ze door naar de aangesloten verenigingen en ze kunnen zelfs een zakcentje verdienen door zelf les te geven. De noemer is een sfeer scheppen waarin voor iedereen leren, plezier en schaken samen gaan (zie www.chesscool.com).

David kreeg de hoogste onderscheiding binnen KC: een ere-wisselring, die hij ooit moet doorgeven aan een volgend clublid dat zich onderscheidt, net zoals de Max Euwe-ring degene eert die nationaal opvallend presteert.

Sacha Schiermeier, coördinator opleidingen, sprak namens de KNSB lovende woorden en had een presentje, het kon allemaal niet op.

Hans Bouwmeester, inmiddels 83 jaar en de eerste Internationaal Meester uit Haarlem, gaf David middels een causerie wat bedenkingen bij de titulatuur in de schaaksport. “Er zijn vandaag de dag teveel grootmeesters. In mijn ogen zijn alleen de spelers met een Elorating boven de 2600 echte grootmeesters.” Van de 28 grootmeesters die Nederland heeft, komen er op de laatste lijst maar acht door die selectie: Giri, Van Wely, Tiviakov, Sokolov, Stellwagen, Piket, l’Ami en Smeets. Maar Bouwmeester bedoelde juist schakers als Euwe en Timman. Wat de boodschap ook was, David gaf zelf aan hoe hij in het leven staat: “Ik ga scheikunde studeren en mocht me van mijn ouders een jaartje op de schaaksport richten”.

Diagram 1

D. Klein – I. Saric, eerste ronde

De Kroaat Ivan Saric, Elo 2650, had wellicht nog hoop hier maar zijn koningspositie laat de volgende kleine, winnende combinatie toe.

33.Lxf5! exf5 34.e6+ Kc8

Want op 34.Dd6 exf7 is het gelijk uit.

35.exd7+ Dxd7 36.Th1 De8 37.Te1 Dd8 38.De5 f6 39.Dxf5+ Dd7 40.Dxf6 Txg7 41.Pa4! Kb8 42.Pc5 Df7 43.Db6 Df8 44.Pxa6+ Kc8 45.Pc5 Kb8 46.Db5! Te7 47.Txe7 Dxe7 48.Dxb7+ en wit won het pionnen eindspel.

Diagram 2

D. Klein – S. Sulskis, ronde 7.

Sarunas Sulskis komt uit Litouwen, Elo 2600, en zijn positie wankelt. Wit moet zijn stellingoverwicht omzetten in klinkklare munt, geen aanval op g7 maar direct doorstoten in het centrum.

31.e6! Dd8 32.Te5 fxe6 33.fxe6 Tf8 34.De2 Te7 35.Tdxd5

en met een gezonde vrijpion meer, won wit het eindspel makkelijk.

Hij kon niet al zijn mooie schaakmomenten laten zien, want er werd ook nog gevluggerd tot diep in de nacht en iedereen kreeg een doos Paaseieren mee naar huis. Goeie club!

Het laatste woord was aan David, die een beetje overweldigd was door de grote opkomst en belangstelling. “Ik weet dat ik nooit meer de jongste grootmeester kan worden en ik heb verder ook geen grote ambities. Het advies dat Euwe eens gaf aan een talentvolle speler, ‘Jij wordt geen wereldtopper, dus maak je studie af dan kun je je leven lang erbij blijven schaken’, neem ik ter harte.” En daar ging hij op de fiets de nacht in, met al zijn cadeaus, waaronder drie boeken van ex-wereldkampioen Botwinnik en dat doosje eieren.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.