Schaakrubrieken 7 april 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘ Wolgaslepers rechten de rug ’begint met:

Misschien heb ik over de Franse grootmeester Laurent Fressinet wel vaker iets gelezen in verband met poker dan met schaken. Zijn echtgenote, de Moldavische vrouwengrootmeester Almira Skripchenko, is volgens Fressinet de kostwinnaar in huis, omdat ze nog een gewiekster pokeraar is dan hij. Inderdaad wint zij veel. In 2011 stond de teller op 250.000 dollar en ze is in de gelukkige omstandigheid dat verliezen, die ook wel eens voorkomen, gedekt worden door een sponsor.

Fressinet is het schaken niet verleerd. Voor de laatste ronde van het Europese kampioenschap in Plovdiv stond hij alleen bovenaan. Hij moest in die laatste ronde tegen de Rus Dimitry Jakovenko en verloor, waardoor Jakovenko kampioen werd.

De Russen deden het goed in Plovdiv. Vijf Russen bij de eerste zes, elf Russen bij de eerste 22. Zo hoort het ook voor die geweldige schaaknatie, maar het gekke is dat als de Russische zwaargewichten in teamverband optreden, er vaak niets van terecht komt.

Sinds 2002 heeft Rusland geen olympiade meer gewonnen. Toen het vorig jaar bij het Europese landenkampioenschap weer eens zwaar mis ging, zette de Russische commentator Sergei Sjipov in zijn verslag een plaatje van Ilja Repin, De bootslepers van de Wolga, waarop de slepers van uitputting bijna voorover op de grond vielen bij het stroomopwaarts trekken van de zware boot. Dat was het Russische team.

Hij behandelt de partij Jan Smeets – Ilya Smirin, EK Plovdiv 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Marcel Bednar – Nidjat Memedov, Praag Open 2012. Zie hieronder.

Zwart begint en wint

Oplossing: ‘1…Pd2+ 2. Txd2 Lf5+ 3.Ka1 (anders wint zwart wits dame) Dxa2+ Kxa2 Ta8+ 5. Dxa8 Txa8+ en wit gaf op. ’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ´Smeets pas laat op dreef in Plovdiv ´ begint met:

´Na de eerste drie ronden van het EK/toernooi in Plovdiv was het duidelijk dat het met Jan Smeets niks zou worden. Wie begint met remises tegen twee onbeduidende spelers en verliest van een Oostenrijker kan het verder wel vergeten in een veld van 176 grootmeesters. Hooguit mocht de Nederlander hopen dat hij in het vervolg van het toernooi de schade beperkt zou houden.

In de vierde ronde gloorde een sprankje hoop op betere tijden toen Smeets aan tafel 117 een onbekende Roemeen verschalkte vanuit remisestand. Het herstel zette zich voort met drie overwinningen op rij tegen grootmeesters uit de middenklasse , zodat hij de subtop van de ranglijst bereikte.

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ EK individueel ’ begint met :

De nieuwe Europees Kampioen is de Rus Dmitry Jakovenko. Hij behaalde als enige in een sterk veld met 350 deelnemers 8,5 punt en verdiende daarmee 14.000 euro. Zoals wel vaker bij Zwitserse toernooien was de slotronde allesbepalend. Bij aanvang daarvan leidde Fransman Laurent Fressinet met 8 punten met negen achtervolgers met 7,5, waaronder Jakovenko.

Het bijzondere van die cruciale partij is wel dat zwart weinig fout doet. Hij komt langzaam maar zeker wat minder te staan en wit bouwt dat voordeeltje gestaag uit tot iets concreets en vervolgens tot iets beslissends. Naar aanleiding van deze partij zal het hele systeem op de analysetafel ontleed worden en weer gereanimeerd.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een tweezet van Nerong, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Berg – Vachier- Lagrave klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek ’ Na acht ronden al drie kampioenen ’ begint met:

Een bijzonder feit doet zich voor aan het slot van de lopende KNSB-competitie. Een ronde voor het einde zijn zowel in de Meesterklasse als in beide eerste klassen de kampioenen al bekend.

Een walk-over, zou je dan zeggen, maar in de Meesterklasse was daar geen sprake van. De nieuwe kampioen Voerendaal verloor in de vierde ronde van Accres Apeldoorn, won met 7,5-2,5 van BSG maar had verder kleinere uitslagen. De Limburgers profiteerden er vooral van dat iedereen van iedereen kon winnen. Zelf hebben ze na de achtste ronde (vorige week) veertien punten, daarachter staan maar liefst vier ploegen met negen punten. Voerendaal is een dorp in het uiterste zuiden van Limburg. In het dorp woont maar één sterke schaker: Patrick Driessens. Omdat andere plaatsen in Zuid-Limburg ook elk maar één sterke schaker hebben, hebben de sterksten van hen zich tien jaar geleden verenigd bij één club, toevallig Voerendaal. Sommigen van hen spelen in het tweede team (tweede klasse), het eerste team wordt aangevuld met sterke Duitsers van niet al te ver over de grens. In plaats van dat Voerendaal kampioen is geworden, zou je dus ook kunnen zeggen dat de Limburgse combinatie de titel heeft behaald.

In de eerste klasse A mag je wat betreft En Passant (Bunschoten-Spakenburg) wel van een walk-over spreken. Dat is niet onverwachts, het team bestaat dankzij diverse plaatselijke sponsors bijna geheel uit grootmeesters en meesters. Een vroeg gelijkspel tegen Philidor Leeuwarden was een tegenvaller, Braceland Esgoo (Enschede) ging in matchpunten lang gelijk op, maar vorige week versloeg En Passant de Tukkers in Enschede met 2,5-7,5. De wedstrijd was spannender dan de uitslag doet vermoeden, toch mag je bij zo’n uitslag niet zeggen dat Esgoo ook best had kunnen winnen. Een van de uitblinkers bij En Passant is al een paar jaar lang Manuel Bosboom. De ‘Zaanse tovenaar’ maakte er zoals gewoonlijk weer een heksenketel van, maar zijn glibberige avonturen eindigen bijna altijd met een overwinning.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Van 19 tot 31 maart werd het Europees Individueel schaakkampioenschap gespeeld in de Bulgaarse stad Plovdiv.

Er deden 344 spelers mee uit 39 landen, onder wie 180 grootmeesters. De Rus Jakovenko werd winnaar met 8,5 punten uit 11 partijen. Daarna volgde een serie van dertien grootmeesters met 8 punten, waaronder de Nederlander Jan Smeets. In de laatste ronde versloeg Dmitry Jakovenko de Fransman Laurent Fressinet. Laatstgenoemde werd op weerstandspunten winnaar van de 2e prijs. Nummer drie werd de Rus Vladimir Malakhov.

D. Jakovenko – L.Fressinet

1. d4 d5 2.c4 e6 3. Pc3 Lb4 4. Pf3 Pf6 5.cxd5 exd5 6. Lg5 Pbd7 7.e3 c5 8.dxc5 (Een bekende zet in de Nimzo. Zwart dient wel goed voorbereid te zijn om met succes dit te verdedigen.) 8. …Da5 9. Tc1 Lxc3 + 10.bxc3 0-0 11. Pd4

Dit paard staat op een sterk veld. 11…Dxc5 (11….Pe4 12. Lf4 Te8 wat Kasparov tegen Giri speelde is beter.) 12. Ld3 Te8 (Ook hier is 12. …Pe4 beter.) 13.0-0 Pe4 14. Lf4 Pe5 15. Lxe5! (Jakovenko geeft het loperpaar op, met de bedoeling de c-pion op te spelen. Het sterke paard op d4 zal Jakovenko veel voordeel opleveren.) 15… Txe5 16.c4 Pf6 17. Db3 Te718. Tfd1 Lg4 (De loper moet ontwikkeld worden maar heeft geen enkel lekker veld.) 19.f3 Le6 20.cxd5 Dxd5 21. Lc4 De5 22.f4 De4

23. Pxe6 fxe6 24. Le2 Pd5 25. Kf2 (De koning staat veilig op f2 en kan zo goed gebruikt worden voor de verdediging van o.a. pion e3.) 25…Db4 26. Lc4 Dxb3 27. Lxb3 Pc7 28. Tc5 Kf8 29. Te5 g6 30.h4! (Een mooi voorbeeld van grootmeester-techniek. Wit maakt nieuwe zwaktes in zwarts stelling en zwart kan niet alles verdedigen.) 30…Kg7 31.h5 Tf8 32.g4 Tff7 33. Tg5 Td7?! 34.hxg6 + – hxg6 35. Lc2

Wit gaat een pion winnen. 35…Kf8 36. Txg6 Txd1 37. Lxd1 Th7 38. Lb3 Ke7 39.f5 exf5 40.gxf5 Pe8 41.e4 Pd6 42.f6 + (en opgegeven door zwart. Geen spectaculaire partij, maar wel een mooie technische partij. 1-0.)

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5757 voor beginners en B5757 voor gevorderden.

A5757 Wit aan zet, wat moet hij doen?

B5757 Zwart aan zet, wat is winnend?

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.