Aronian op voorsprong tegen Kramnik

In Zurich is dit weekend de match tussen Levon Aronian en Vladimir Kramnik begonnen. Er staat (behalve de eer, ratingpunten en geld) niets op het spel, desondanks is het een interessante match, al is het alleen maar omdat het de eerste match tussen twee 2800-spelers is. En voor sommige lezers omdat ze met de uitslag een boek van Jan Timman kunnen winnen. Schaaksite zal daarom deze match (over zes partijen met klassiek speeltempo) volgen.

Levon Aronian (foto Jos Sutmuller)

In de eerste partij deelde Aronian al meteen een harde dreun uit. De Armenier reageerde met zwart goed op de voorbereide (maar niet goed gecontroleerde) variant en verzon achter het bord een verbetering op een eerder gespeelde partij. Hierdoor kreeg hij een prettige eindspel en na een fout van Kramnik leverde dit een pion op. Op de laatste zet van de eerste tijdcontrole maakte de Rus ook nog een blunder en een zet later gaf hij zich gewonnen.

De analyse van de eerste partij:

De tweede partij begon met een verrassing: het is lang geleden dat Aronian met 1.e4 opende. Het Berlijns van Kramnik was geen verrassing, maar op zet 9 koos hij een wat minder gebruikelijke zet. Een paar zetten later werd duidelijk dat de oud-wereldkampioen geen problemen meer had, maar na een wat minder nauwkeurige zet kreeg wit toch een licht initiatief. In het vervolg koos Kramnik echter steeds voor de beste verdediging en uiteindelijk was er voor beide partijen niets meer om op te spelen en werd het remise.

De analyse van de tweede partij:

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.