S.O. Rotterdam verliest van HMC.

Na een verrassend slechte start van de competitie heeft het Rotterdamse team zich hersteld. Hetgeen impliceerde een continuering voor het volgend jaar in de meesterklasse. Verder viel er niets meer te verdienen, immers voor de Europa-Cup in Israel dit jaar is geen belangstelling. Voor HMC ligt dit anders, want zij willen wel graag meespelen in het Europese toernooi. Derhalve waren zij sterk opgekomen hetgeen resulteerde in een duidelijke overwinning.

Aan de eerste 5 borden scoorden de Rotterdammers slecht een half punt. Hetgeen enigszins een verrassing was. Dit verklaart natuurlijk de overwinning van HMC.

Dat Luc Winants het tegen Giri niet zou gaan redden was te voorzien. Immers het krachtverschil met een 2700 grootmeester was te groot. Dit verschil kwam bovenal tot uiting in de dynamische stelling welke op bord kwam.

Felicitaties voor Maarten Solleveld. Hij scoorde zijn derde en laatst benodigde GM resultaat en zal binnenkort officieel grootmeester zijn. Hij behoefde slechts te spelen tegen een speler met een rating hoger dan 2450 en mocht zelfs verliezen.

Wellicht dat daardoor de spanning er af was en Maarten niet met zijn bekende nauwkeurigheid speelde. Benjamin Bok speelde de aanval met verve en kwam via de g-lijn beslissend binnen. Maarten werd tevens met zijn score van 7 uit 9 de beste Rotterdammer van dit seizoen. Hij werd qua resultaat op de voet gevolgd door Frans Cuijpers. Met een korte remise tegen zijn vroegere clubgenoot Jeroen Bosch behaalde Frans 6 ½ uit 9. Een andere speler die het dit jaar goed gedaan heeft is Pascal Vandevoort. Nadat hij eind vorig jaar plotseling in het ziekenhuis moest worden opgenomen, heeft hij zich goed hersteld. Het werd zijn enige nederlaag, net als Maarten, tegen een goed spelende Twan Burg. Pascal offerde dame voor toren en loper, maar dit gaf geen respijt. Wit kwam binnen met dame en loper, omdat de zwarte stelling teveel gaten vertoonde.

at Karel van der Weide nog niet helemaal terug is, werd duidelijk met deze partij. Ondanks een licht overwicht belandde Karel in een eindspel met een loper tegen een sterk zwart paard. Langzaam maar zeker kwam hij steeds slechter te staan, verloor een pion en moest opgeven.

Op de borden 6 t/m 10 herstelden de Rotterdammers de score een beetje, maar ook dat ging niet zo makkelijk. Martin Martens en David Miedema gaf veel verwikkelingen David offerde een paard voor twee pionnen . Kreeg daarvoor zeer actief stukkenspel, zette zijn twee toren en dame op de e-lijn, zwart was daardoor gedwongen zijn stuk terug te geven, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een totaal gewonnen toren eindspel voor wit met 2 pluspionnen. De enige hoop die zwart nog had was een vrije a-pion. Zoals al vele malen gebeurt is werd David slordig in het afmaken van de partij. Hij liet toe dat de zwarte toren achter zijn a-pion kwam en zwart kon daardoor tegenkansen krijgen. Uiteindelijk gaf zwart de a-pion en heroverde een pion op de koningsvleugel, zodat wit nog slechts met een h-pion overbleef. Jan Willem had optisch steeds het beste van het spel, maar bereikte feitelijk niets. In het resterende toreneindspel moest hij zelfs nog oppassen om niet te verliezen.

Zeer interessant was de partij tussen Rini Kuijf en Paul Span. Paul speelde heel origineel, offerde een dame voor toren en loper. De partij werd heel tactisch met wit initiatief. Over en weer werden stukken kwaliteiten aangeboden. Inmiddels was de bedenktijd van de witspeler fors verminderd en raakte hij de draad kwijt. De ervaren Rini profiteerde daar maximaal van, counterde en maakte het professioneel af. Na vele ruilen en afwikkelingen wist tenslotte Geet van Stricht een pion te winnen tegen good old John van Baarle. Zijn Belgische tegenstander probeerde nog heel lang een eindspel van paard tegen loper met pluspion te winnen. Maar de ervaren John wist dit cool op remise te houden. De partij aan het laagste bord werd tot het bot afgekloven. Het evenwicht werd feitelijk nimmer verstoord. Tenslote ontstond een toren eindspel met aan beide zijden 4 pionnen op de koningsvleugel. Nog lang werd geprobeerd elkaar beentje te lichten.

Bord HMC SO Rotterdam Uitslag

1. Anish Giri Luc Winants 1 – 0

2. Benjamin Bok Maarten Solleveld 1 – 0

3. Jeroen Bosch Frans Cuijpers ½ – ½

4. Twan Burg Pascal Vandevoort 1 – 0

5. Jasper Broekmeulen Karel van der Weide 1 – 0

6. David Miedema Martin Martens ½ – ½

7. David van Kerkhof Jan Willem van de Griendt ½ – ½

8. Paul Span Rini Kuijf 0 – 1

9. Geert van der Stricht John van Baarle ½ – ½

10. Niels Ondersteijn Etienne Goossens ½ – ½

Totaal 6 ½ – 3 ½

Ton de Vreede

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.