Een heleboel mooie scores

Vijftien kampioenen, dertig degradanten, een grootmeesternorm voor Maarten Solleveld, meesternormen voor Mark Haast en Mart Nabuurs, niemand met 9 uit 9, wel zes spelers met 8,5 uit 9 onder wie Jan Timman en daarnaast nog een heleboel mooie scores. Dat is de balans nu de rook is opgetrokken na negen rondes in de KNSB-competitie.

Meesterklasse

Voerendaal was al kampioen en vervulde ook nog zijn sportieve plicht door Groningen te verslaan, dat overigens op de zevende plaats bleef staan. Enorme spanning was er onderin, toen duidelijk werd dat BSG ging winnen van HSG. Held van BSG was Robert Ris, die van Daniel Stellwagen won. Ook Ewoud de Groote zal tevreden zijn met zijn remise tegen Robin van Kampen, plaatsgenoot maar geen clubgenoot. Nog niet althans, maar wellicht wil Bussumer Van Kampen volgend seizoen weer in de Meesterklasse spelen. Dat zou bij BSG kunnen, want LSG werd ondanks een goede seizoenstart de pineut. Het verloor met 6-4 van Accres Apeldoorn en degradeert uit de Meesterklasse, waar het sinds 1999 onafgebroken in speelde. In die dertien jaar kwamen de onderste plaatsen wel eens in zicht, maar vaker eindigden de Leidenaren op of boven de vijftig procent. In 2007-08 speelde zelfs het tweede team in de hoogste klasse. Je zou denken dat we ze wel weer op het hoogste niveau terugzien, maar in deze tijd van sponsoring in de lagere klassen is dat geen zekerheid.

In de laatste ronde kwam, in de diverse klassen, niet ieder team meer op z’n sterkst op, om het nog zwak uit te drukken. Bij Groningen boekte Klaas Abma (Elo 1864) wel een overwinning. Hij zal van tevoren niet hebben verwacht dat hij in deze klasse op zijn tegenstander (Frans Heman, Voerendaal), een Elo-overwicht van 300 punten zou hebben!

Maarten Solleveld (SO Rotterdam) voltooide zijn kunststukje: ondanks een nederlaag tegen Benjamin Bok scoorde hij zijn beslissende grootmeesternorm. Op deze site vertel ik binnenkort meer over deze nieuwe Nederlandse grootmeester. Mark Haast en Mart Nabuurs (De Stukkenjagers) scoorden een meesternorm.

Topscorers:

7,5 uit 9: Daan Brandenburg (Groningen) en Daniel Hausrath (Voerendaal)

7 uit 9: Robin Swinkels (Utrecht) en Maarten Solleveld (SO Rotterdam)

6,5 uit 9: Joost Michielsen (Utrecht), Frans Cuijpers (SO Rotterdam) en Roeland Pruijssers (Accres Apeldoorn).

Eerste klassen

Kampioen (En Passant) en degradanten (Kennemer Combinatie 2 en De Eenhoorn) waren in 1A al bekend. Omdat En Passant de slotronde zelf organiseerde, kwam het tegen KC 2 toch op bijna volle sterkte op. Alleen co-sponsor Lammert Kok, eigenaar van een schildersbedrijf en getooid met een rating van 1702, kreeg voor de aardigheid een invalbeurt op het tiende bord. Toen hij met tegenstander Pieter Kroon een klein meningsverschil kreeg over de vraag wie er eigenlijk aan zet was, besloten de spelers dat remise de beste uitslag was. De kans lijkt me groot dat Kok nog heel lang blijft sponsoren. Klein succesje bij KC 2 was de remise van de jonge Miguoel Admiraal tegen Friso Nijboer. Dat stond een flinke overwinning voor En Passant (7,5-2,5) niet in de weg.

Opmerkelijke eindstand bij Philidor Leeuwarden tegen Braceland ESGOO: 4-4. Beide ploegen hadden besloten twee borden leeg te laten. Zoals ik al schreef: de motivatie voor de laatste ronde was niet overal even hoog.

In 1B was Kennemer Combinatie 1 al kampioen, maar de nummer twee Wageningen VLG Advocaten liet nog wel even zijn tanden zien door de kampioen met 5,5-4,5 te verslaan. Eindhoven boekte een knap gelijkspel tegen het sterke Charlois Europoort, maar dat was niet genoeg om de degradatie af te wenden, samen met het reeds gedegradeerde HMC Calder 2. Droevig voor de Eindhovenaren, die niet in de tweede klasse thuishoren.

Topscorers:

8,5 uit 9: Jan Timman (Wageningen VLG Advocaten)

8 uit 9: Manuel Bosboom en Tea Lanchava (beiden En Passant)

7,5 uit 9: Jelmer Sminia (Zukertort Amstelveen), Dimitri Reinderman (Ricoh SC Purmerend) en Rob Duijn (Kennemer Combinatie)

7 uit 8: Jan Smeets en Zhaoqin Peng (beiden En Passant)

7 uit 9: Friso Nijboer (En Passant), Tobias Kabos (Zukertort Amstelveen) en Christov Kleijn (Kennemer Combinatie)

6 uit 6: Erwin l’Ami (En Passant).

Niet verwonderlijk: veel topscorers bij En Passant, dat een gemiddelde score behaalde van 7,5-2,5. Toch is Wageninger Jan Timman de gelukkige die de hoofdprijs krijgt toegestuurd: zo’n mooi jaarboek van New in Chess.

Tweede klassen

Spannender dan voornoemde klassen waren de tweede klassen. In 1A stevende Soest al een tijdje op de titel af, maar VAS bleef akelig dichtbij. In de slotronde speelden de Amsterdammers slechts gelijk tegen Unitas 2, maar Soest had dat gelukje niet nodig. Het won zelf met 5,5-2,5 van Utrecht 2. Nooit eerder speelde Soest in de eerste klasse. De spelers zullen ongetwijfeld benieuwd zijn wat volgend seizoen de ambities zijn van prominent clublid Daniel Stellwagen, die met HSG naar diezelfde eerste klasse degradeerde.

Het geplaagde HSG 2 verliet de klasse met opgeheven hoofd door Dr. Max Euwe 2 met maar liefst 7-1 te verslaan. De tweede degradatieplaats werd beslist in een onderling duel tussen Boven IJ en Emanuel Lasker. Lasker won met 5-3, de Amsterdammers degraderen.

In 2B was het vooraf billenknijpen voor Amersfoort, dat vorig seizoen na een bijna gelopen race een dramatische slotronde beleefde. Dit keer ging het goed en niet zo’n klein beetje ook: 7-1 tegen Oud Zuylen. Westland, twee punten achter op de nummer acht, redde zich door de nummer tien Oegstgeest’80 met 4,5-3,5 te verslaan. Oud Zuylen werd hiervan de dupe.

In 2C ging was er een rechtstreekse finale tussen De Toren Arnhem-VSV, dat een punt voorstond op Spijkenisse. De Toren won met 5,5-2,5 en werd dus overtuigend kampioen. Met het reeds gedegradeerde Philidor Leiden daalde Fischer Z af, ook na een rechtstreeks duel tegen concurrent HWP Sas van Gent 2.

Ook in 2D speelden de koplopers tegen elkaar. Vianen/DVP en ASV speelden gelijk, waardoor Vianen op bordpunten kampioen werd. De Toren-VSV 2 was al gedegradeerd, de tweede degradatieplaats was onvoorspelbaar. Het werd Zevenaar, dat nota bene verloor van het nog puntloze De Toren-VSV.

Topscorers:

8,5 uit 9: Reynir Helgason (Soest) en Matthew Sadler (Amersfoort)

8 uit 9: Hugo van Hengel (Caïssa 2)

7 uit 9: Victor Hendriks (VAS), Milan Mostertman (Unitas 2), Eelco Kuipers (LSG 2), Martin van Dommelen (Accres Apeldoorn 2), Mark Agterberg (Vianen/DVP) en Martine Middelveld (DSC Delft).

Derde klassen

Kampioenen:

3A: SISSA

3B: Groningen 2

3C: ASV 2

3D: De Waagtoren

3E: Sliedrecht (onder protest van Promotie)

3F: De Stukkenjagers 2

3G: UVS

3H: Geleen

Opvallendste degradant: HWP Zaanstad, voormalig hoofdklasser.

Hiervoor schreef ik al over zwakke opstellingen. In 3A speelde Vincent Wolters mee bij Haren, hij heeft een rating van 1432. Toch won hij zijn partij, van SISSA-speelster Judith Valkenburg. Zij heeft een rating van 1033. Hoe serieus wordt de laatste ronde genomen?

Topscorers:

8,5 uit 9: Frits Rietman (SISSA), Henk-Jan Evengroen (Messemaker 1847) en Thomas Henrichs (Geleen)

8 uit 8: Erik-Jan Hummel (SISSA)

8 uit 9: Martin van Velzen (Assen), Henk Bernink (ESGOO 2, inclusief drie invalbeurten in ESGOO 1) en Jos Vlaming (De Waagtoren)

7,5 uit 8: Wim Pool (Sliedrecht)

7,5 uit 9: Pim Heijne (DSG Pallas), Daan Geerke (De Waagtoren), Angelo Spiler (Caïssa 5), Maxim le Clercq (Goes), Joost Retera (UVS) en Rene Tiggelman (Souburg).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.