Match Kramnik – Aronian eindigt in gelijkspel

De match Kramnik – Aronian is in 3-3 geeindigd. De laatste twee partijen eindigde in remises, maar daarin was nog genoeg te beleven.

In de vijfde partij pakte Kramnik zijn vertrouwde 1.Pf3 gevolgd door 2.d4 weer op. Net als in de eerste partij verdedigde Aronian zich met het Slavisch en hij wist met een gelijke stelling uit de opening te komen. Kramnik vond zijn stelling na dameruil echter iets meer gelijk dan de zwarte en bleef gewoon zetten spelen. Zo kwam er toch wat spanning in de stelling, zeker nadat Aronian koos voor een actieve verdediging. In sommige varianten stond zelfs de witte koning bijna mat, later werd de zwarte koning belaagd door witte stukken.. beide spelers maakten echter een fouten en eeuwig schaak was een logisch gevolg.

De partij met analyses:

In partij zes koos Aronian weer voor 1.e4, maar dit keer niet om zich stuk te lopen op de Berlijnse muur: met 4.d3 koos hij voor meer traditionele Spaanse structuren (al begon het na 4…Lc5 ook op Italiaans te lijken). Na wat gemanoeuvreer bezette wit het centrum met d4, maar even later kwam de counter met exd4 en d5. Dat hield een pionoffer in, maar Aronian nam het niet aan en offerde er gewoon zelf eentje! De zwakke e-pion bleef op het bord en nadat Kramnik werd gedwongen tot een sterk kwaliteitsoffer bleek die pion heel lastig. Kramnik was echter iets de haastig met rennen naar de overkant zo wist zijn Armeense tegenstander nog weg te komen met eeuwig schaak.

Een mooi einde van een boeiende match!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.