NK Jeugdschaak Dag 1

A Jeugd

Arthur Pijpers Kroop door het oog van de Naald. Bram Klapwijk speelde een mooie partij en kon door bijvoorbeeld

40.Ke3 bxc3 41.bxc3 42.d5 erg goede winstkansen krijgen. Hij speelde 40. Kf3 waarmee hij enig voordeel behield maar liet zich in iets betere stelling opeens mat zetten op g5. Zonde!

De partij tussen Anne Haast en Mees van Osch was erg spannend. Anne plaatst een interessant maar dubieus offer met 17.h3!? Wij kregen het idee dat dit misschien een misrekening was. Mees had kunnen toeslaan met het koele:

19… Dxb2! 20.Pd5 Lxa4! in de chaos die daarna onderstond had Mees nog enkele kansen om in de koele berekenende stijl van de computer materiaal meer over te houden maar uiteindelijk was het menselijke oordeel duidelijk: een bloedeloos remise eindspel.

Adriaan de Jongh koos voor een positionele opzet tegen de Najdorf van Elwin van der Auweraert. Deze leek het redelijk goed aan te pakken maar toen hij met 19…f5?! iets te enthousiast werd ontstond de volgende stelling:

Adriaan sloeg hier toe met : 20.Pd4 Pc5 21. Pe6 Pxe6 22. dxe6 d5 23. Lb6! met een goede stelling voor wit.

A Meisjes:

Monica Reichart en Anna-Maja Kazarian leken elkaar lang in evenwicht te houden totdat Anna-Maja opeens toe kon slaan met

30… Dg6!+ 31.Kc1 gxh4 hierdoor won ze een pionnetje en later ook de partij.

Diana Dalemans had ondertussen al gewonnen. Zij bekroonde een mooie aanval met ondekbaar mat:

24. Dh2!

De partij tussen Sophia Thoma en Nathalie van der Lende was al direct uit de opening interessant en Nathalie besloot toch voor de eeuwig schaak te gaan. Ze had in de eindstelling echter nog kunnen doorspelen:

20… Pe3!? 21.Dxe3 Lxd4 22.Dxd4 Txd4 23.Pxd4 De3+

en zwart heeft een klein voordeeltje.

B Jeugd:

Stefan Beukema begon de eerste ronde in zijn gebruikelijke rommelstijl. Hij ging direct in tot de aanval maar zwart had meerdere kansen om het witte gevaarlijke paard weg te jagen met bijvoorbeeld 12…h6

Hier kan zwart waarschijnlijk nog een goede kans grijpen met 15…h6 16.Pxe6 fxe6 17.Lxf6 met een rommelige stelling waar wit een stuk offert maar het de vraag is of zijn compensatie voldoende is. Jouke Bakker speelde echter 15…Pfxd5 waarna de donderslag 16.Txe6! wit een sterke aanval geeft. Stefan won in 21 zetten!

Roger Meng, samen met Stefan Beukema de grote favoriet om de B-groep te winnen. Won in een lange wurgpartij van Sereyo Bekkink. Beiden hebben de eerste partij dus nog gewonnen.

Een andere leuke partij was die van Florian Wouters tegen Dave Looijer. Hij verloor snel een kwaliteit en je zou denken dat dat tegen een speler met 650 ratingpunten meer snel over moet zijn. Dat was echter absoluut niet zo. Florian liet zich niet uit het veld slaan en zette een mooie aanval op. We komen er in op zet 25:

Hier heeft wit zijn aanval bijna bekroond: hij moet alleen nog zijn paard bij de aanval betrekken, hoe doet hij dit? 25. Pd5?! Helaas! de goede voortzetting was: 25. fxg6! Lxg6 26. Pd5 en zwart kan de gezamenlijke dreiging Lh3-e6 en Tf1 met Pe7/f6 niet voorkomen. Bijvoorbeeld: 26… Df8 27.Tf1 Dxh6 28.gxh6 Lf7 29.Lh3! en wit wint door 30.Le6. In de partij was de stelling weer onduidelijk na 25…Lxd5 en wist Dave uiteindelijk nog te winnen.

Verder nog een stelling die ik jullie niet wilde ontzeggen. Raimond Vastenhout had niet zijn dag maar de eindstelling die Thomas Mollema maakte is te mooi om deze niet te laten zien:

B meisjes:

Catheleijne ‘kleine karpov’ Sanders probeerde Halana Vlaming vandaag te tackelen in haar gebruikelijke positionele langzame stijl. Halana verdedigde echter taai en ondanks dat ze wel minder heeft gestaan kwam Catheleijne er nooit echt door. Remise is dan een logisch resultaat.

Ook Rosa Ratsma verloor vandaag haar eerste halfje. Tegen Frederieke Klopstra stond ze duidelijk minder maar Frederieke besloot dat ze het wel genoeg vond. Remise dus.

Aan kop ondertussen Naomi de Ridder en Willemijn de Voogt. Beide speelden logische aanvalspartijen en wonnen snel van hun tegenstanders. Wel leek Lotte van der Wouden tegen Willemijn met 19…Pc5 nog een verdedigende resource te missen, maar de stelling blijkt ook dan erg ingewikkeld.

C Jeugd:

Tycho Dijkhuis wint snel van Jacob de Groot. Al vroeg in de opening laat zwart toe dat een wit paard de stelling binnen dringt.

Na 6…c5?! 7.Lxe7 Dxe7 8.Pb5 Kd8 komt er een wit paard op d6. De zwarte koning in het midden vast. Jacob probeert nog wel over de f-lijn tegenspel te ontwikkelen maar als de witte dame binnen komt is het snel afgelopen.

Thomas Beerdsen speelt met zwart tegen Bas de Feijter. Voordat wit door het centrum door kan komen, komt zwart op de damevleugel sterk op.

In deze stelling besloot Thomas om met 27…Txd5 een pion te pakken. In de partij volgde 28.Le4 Te5 waarna zwart snel won. Wit had met 28.Lxg6! de toren op d5 op een andere wijze kunnen pennen. In diagramstelling kan zwart beter met 27…Lc3! een kwaliteit winnen.

Bij de partij Colin Stolwijk – Rolf Corstjens wordt de gesloten Franse stelling op een voor zwart ongunstig moment geopend.

Vanuit de diagramstelling gaat dit met de nodige geweld gepaard: 18.Pxd5! exd5 19.Tfe1 Le6 20.Lxa5 Dd6 21.Lb4. Wit wint materiaal met rente terug.

Hawkie Chang valt met wit spelend fel aan. Lucas van Foreest moet zich nauwkeurig verdedigen en doet dat dan ook.

Vanuit deze chaotische stelling probeerde wit het met 14.hxg6 Th8 15.Txh8 Dxh8 16 0-0-0. Maar na 16…cxd4 blijft wit een stuk achter staan. Misschien dat wit 14.Pb3 moet inlassen.

Meisjes C:

In deze groep is Maaike Keetman de grote favoriet. De vraag is of ze haar rol kan waarmaken. In ieder geval maakt Lola den Dunnen het haar in de eerste ronde knap lastig. Als haar groepsgenoten al lang naar huis zijn, is Maaike bezig om haar pluspion te verzilveren. Nadat haar toren ingesloten raakt, besluit ze tot een torenoffer, maar haar twee verbonden vrijpionnen zijn geen partij voor de zwarte toren.

Sensationeel is dat zowel Timardi Verhoeff als Silvia van der Hoeff ook verliezen van respectievelijk Quirine Naber en Ashley Parren. De als derde geplaatste Olivia Meng slaag er wel in haar partij te winnen.

Fransiska Holan probeert haar tegenstandster Lydia Dubbeldam met een gambiet te verrassen. Voor een deel is het ook gelukt maar een positief resultaat bleef uit.

www.schaakbond.nl/data/njk/2012/foto/1/Pos14.jpg

openingsopzet wel succesvol. Zwart staat dan duidelijk beter.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.