Schaakmetaforen

‘Opening van het schaakseizoen. Eindelijk schaken. Een toren is een toren. Een pion is een pion. Een rokade lijkt op een rokade. Maar nu begint mijn tegenstander weer. Hij noemt lopers schuinsmarcheerders en vindt dat onze partij als een nachtkaars uitging.’ K. Schippers, wiens gedicht ‘Opening van het visseizoen’ ik hier parafraseer, had een afkeer van het vervreemdende effect van metaforen.

Hij vond ze gemakzuchtig want je dwaalt met een metafoor van een voorwerp af dat van zichzelf ook al iets heeft. Een standpunt waar vaak veel voor te zeggen is. Ik kijk echter altijd weer blij verrast op als ik ergens een metafoor tegen het lijf loop die me aan het denken zet. Hieronder acht schaakmetaforen die mij aanspraken. De journaliste Joyce Roodnat kreeg voor haar mooie metafoor van het schaakblad Matten de prijs voor de beste schaakmetafoor van 2009. Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.